in

Με αργά βήματα η ολοκλήρωση των μελετών Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Άρτας

Τον Ιούνιο θα σταλεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Υποδομών στο ΥΠΕΚΑ

editor_image

Ρεπορτάζ της Σοφίας Αναγνωστάκη
• Δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ


Σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται ακόμη οι μελέτες ωρίμανσης για την «Αντιπλημμυρική Προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο», ενός έργου ιδιαίτερα σημαντικού τόσο για την προστασία της πόλης Άρτας και των παρόχθιων περιοχών από πλημμύρες, αλλά και για την εφαρμογή των υπό τροποποίηση ΓΠΣ και πολεοδομικών σχεδίων.

Σύμφωνα με την απάντηση που εδόθη στη «Δημοκρατική Φωνή» από το Υπουργείο Υποδομών σε σχετικό ερώτημά μας για την πορεία των μελετών, μέσα στον Ιούνιο του 2021 εκτιμάται ότι θα αποσταλεί ο Φάκελος με την Προμελέτη Υδραυλικής Μελέτης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα προτεινόμενα Έργα Διευθέτησης και την Πρόταση Οριοθέτησης, από το Υπουργείο Υποδομών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου, μας ενημέρωσαν ότι ο φάκελος θα περιλαμβάνει τρεις προτάσεις, οι οποίες θα εξεταστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αποφανθούν για την βέλτιστη λύση από περιβαλλοντικής απόψεως.

Θα ακολουθήσει Δημόσια Διαβούλευση και στη συνέχεια, με βάση την τελική λύση που θα επιλεγεί, ο φάκελος θα επιστραφεί στο υπουργείο Υποδομών, ώστε να δοθεί εντολή στους αναδόχους να ολοκληρωθούν οι παρακάτω τεχνικές μελέτες:
-Οριστική Μελέτη Οριοθέτησης που θα αφορά τα έργα διευθέτησης,
-Οριστική Υδραυλική Μελέτη κι
-Έγκριση των Περιβαλλοντικών Έργων.

Το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του έργου, κατόπιν χορήγησης παράτασης, προβλέπει ως ημερομηνία περαίωσης των μελετών την 7η Ιουνίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο, προϋπολογισμού 1,187 εκ. € με ΦΠΑ, συμβασιοποιήθηκε στις 8-4-2019 με το συμβατικό αντικείμενο της μελέτης να προβλέπει τη σύνταξη των εξής κυρίων μελετών:
(i) μελετών διευθέτησης της κυρίας κοίτης του π. Αράχθου κατάντη του φράγματος Πουρνάρι ΙΙ και μέχρι τις εκβολές, με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα,
(ii) μελετών έργων εκτροπής – παράκαμψης της πόλης Άρτας, μέρους της πλημμυρικής παροχής, με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και
(iii) μελέτης οριοθέτησης για το τμήμα του π. Αράχθου κατάντη του φράγματος και μέχρι τις εκβολές.

Ειδικότερα, στο συμβατικό αντικείμενο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επιμέρους εργασίες και μελέτες:
-Υδραυλικές μελέτες
• Μελέτη επιλογής των παροχών σχεδιασμού των έργων της κύριας κοίτης και των παρακάμψεων της πόλης / διαχείρισης των απορροών
• Μελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης της κύριας κοίτης και έργων εκτροπής – παράκαμψης της πόλης και ειδικών υδραυλικών μελετών έργων υπερχείλισης/ μερισμού και συμβολής. Για τα έργα εκτροπής-παράκαμψης της πόλης της Άρτας προβλέπεται η εξέταση τριών (3) εναλλακτικών λύσεων, και συγκεκριμένα:
– προμελέτη και οριστική μελέτη έργων εκτροπής με σήραγγα (α) εναλλακτική λύση εκτροπής)
– διερεύνηση σε επίπεδο προμελέτης εναλλακτικών λύσεων β) εκτροπής με παρακαμπτήρια διώρυγα και γ) εκτροπών στην περιοχή των υφιστάμενων γεφυρών (ήτοι της παλαιάς και νέας γέφυρας Άρτας)
• Μελέτη οριοθέτησης
− Στατικές μελέτες
− Συγκοινωνιακές μελέτες
− Μελέτες Η/Μ έργων
− Ειδικές Αρχιτεκτονικές μελέτες
− Μελέτες φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου και έργων πρασίνου
− Τοπογραφικές μελέτες
− Γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες
− Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
− Οικονομικές μελέτες (Σκοπιμότητας & Κόστους-Οφέλους, Φορέα Διαχείρισης και Υποστήριξης της Υπηρεσίας προς τον Φορέα Χρηματοδότησης)
− Τεύχη δημοπράτησης και ΣΑΥ-ΦΑΥ

Τόσο η διαδικασία περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων όσο και η διαδικασία Οριοθέτησης της Κοίτης του ποταμού (η οποία απαιτεί είτε έκδοση υπουργικής απόφασης είτε προεδρικού διατάγματος -με πιθανότερο το 2ο, καθώς διέρχεται εντός πόλεως-), δεν είναι εύκολη υπόθεση, συνήθως είναι χρονοβόρες και πιθανότατα να δοθεί και νέα παράταση για την ολοκλήρωση των μελετών αναφέρει, πηγή του υπουργείου, στην εφημερίδα μας.

Όσον αφορά δε την χρηματοδότηση, η συζήτηση για την ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση των μελετών και προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *