in

Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στο Περιφερειακό Συμβουλίο Ηπείρου


Όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο της Δημοκρατικής Φωνής «φαβορί» για την θέση της Προέδρου του οργάνου του Περιφερειακού Συμβουλίου φάνταζε να είναι η έμπειρη πολιτικός από την Θεσπρωτία κα. Σταυρούλα Μπραίμι.

Έτσι λοιπόν εξελίχθηκαν τα πράγματα με την μέχρι πρότινος εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα ανάπτυξης να αναλαμβάνει πρόεδρος.

Η πρώην αντιπεριφερειάρχης (παραιτήθηκε από αυτό το αξίωμα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία) έρχεται να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Σταύρο Παργανά, ο οποίος είχε παραιτηθεί με αφορμή τις αντεγκλήσεις και την ανταλλαγή ύβρεων μεταξύ μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου.

Η υποψηφιότητα της κας Μπραΐμη ήταν η μοναδική.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις είτε απείχαν από την ψηφοφορία είτε αποχώρησαν ή δεν επικύρωσαν την εκλογή των νέων προσώπων.

Εκτός από τον κ. Παργανά, είχε παραιτηθεί και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Σακαρέλης, Τα καθήκοντα του νέου αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τρομπούκης από το «Κοινό των Ηπειρωτών».

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε με τηλεδιάσκεψη. Από την ψηφοφορία για την εκλογή των νέων προσώπων απείχε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπ. Ριζόπουλου, όπως είχε προαναγγείλει, θέτοντας ζήτημα νομιμότητας της συνεδρίασης.

Από τη συνεδρίαση, αποχώρησε τελικά και η παράταξη «Ήπειρος Όλον» με επικεφαλής τον Δημήτρη Δημητρίου. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι υπήρξαν ατοπήματα για την πρόσκληση στην επίμαχη συνεδρίαση. «Η παράταξή μου έχει θιχτεί γιατί ο πολιτικός πολιτισμός των ανθρώπων που προκάλεσαν τη φασαρία, δεν έχει αποδοθεί σωστά και έντιμα. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε καμία δουλειά σε αυτή τη διαδικασία και ως παράταξη αποχωρούμε» τόνισε.

Θέμα νομιμότητας έθεσε εξαρχής και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, με το σκεπτικό ότι στη συνεδρίαση αυτή δεν θα έπρεπε να προεδρεύει η περιφερειακή σύμβουλος (που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους από την πλειοψηφούσα παράταξη) Αγνή Νάκου. Ο κ. Ζάψας κατέθεσε ένσταση επί της διαδικασίας. Η ένσταση αυτή προκάλεσε μια σειρά από τοποθετήσεις και ερμηνείες της νομοθεσίας για την εκλογή του προεδρείου, χωρίς να λείψει και η ένταση.

Με την επίκληση της ένστασης και του ακόλουθου σκεπτικού περί άκυρης συνεδρίασης, η παράταξη του κ. Ζάψα δεν επικύρωσε την εκλογή της κας Μπραΐμη. Όπως δεν επικύρωσε και την εκλογή του μέλους της παράταξής του κ. Τρομπούκη στη θέση του αντιπροέδρου (σ.σ. η επιλογή του κ. Τρομπούκη από την παράταξη του κ. Ζάψα ήταν ομόφωνη). Ο κ. Τρομπούκης, που προτάθηκε από το «Κοινό των Ηπειρωτών» ως αξιωματική αντιπολίτευση, εκλέχτηκε δηλαδή αντιπρόεδρος με τις ψήφους της παράταξης του κ. Καχριμάνη και του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου κ. Βλέτσα.

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα έθεσε επί τάπητος την πρόταση για διά ζώσης συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ουσιώδες. Μια πρόταση που η περιφερειακή αρχή την απέρριψε, με την παράταξη να αποχωρεί. Από την ψηφοφορία απείχε και ο Κ. Νουτσόπουλος της «Ανυπότακτης Ηπείρου», ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» απουσίαζε, ενώ ο Κ. Αναγνώστου από την «Ελληνική Αυγή» απείχε από την ψηφοφορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *