in

Σάββας Δημητριάδης: Η πολιτική και διαχειριστική ευθύνη για αυτή τη καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβέρνηση της ΝΔ


Η χώρα μας βιώνει μια τεράστια οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
1.000.000 στρέμματα είναι οι καμένες εκτάσεις, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, το βιος τους που απέκτησαν με κόπο και δουλειά χρόνων. Τεράστιες εκτάσεις δάσους έχουν καεί και δεκάδες ζώα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και αντιμετωπίζουν το μέλλον με μεγάλη αβεβαιότητα. Η Βόρεια Εύβοια έσβησε σχεδόν από το χάρτη, στη Βορειοανατολική Αττική κάηκαν επίσης δάσος και σπίτια, καίγεται επί μέρες η Ηλεία, η Αρκαδία, η Μάνη, σχεδόν σε συνθήκες άπνοιας.
Η πολιτική και διαχειριστική ευθύνη για αυτή τη καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο: “Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβέρνηση της ΝΔ”
Οι αρμόδιοι υπουργοί της ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης διαφήμιζαν με αλαζονεία τα δήθεν σχέδια και την ετοιμότητα τους αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έλαβαν υπόψιν ούτε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ούτε τις ιδιαιτερότητες των περιοχών, ούτε ασχολήθηκαν με την πρόληψη το προηγούμενο διάστημα, ούτε διέθεσαν τα απαραίτητα κονδύλια, ούτε ενίσχυσαν ουσιαστικά και στοχευμένα την Πυροσβεστική και τα δασαρχεία. Αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας αλλά και τις δικές μας.
Δεν άλλαξαν τίποτα στην πολιτική προστασία και έδιωξαν 5.066 εργαζόμενους από τη δασοπροστασία οι οποίοι το ’18 και το ’19 εργάστηκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα δασοπροστασίας.
Η κλιματική αλλαγή αναμφίβολα, είναι εδώ και αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δε μπορεί όμως να αποτελεί μια δικαιολογία, ένα άλλοθι. Αντιθέτως πρέπει να κατανοηθεί πλήρως τόσο στην επιστημονική της διάσταση όσο και στις καταστροφικές της συνέπειες, οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές ώστε προετοιμαστούμε επαρκώς, για την αντιμετώπισή των ακραίων φαινομένων, που θα είναι πολύ συχνά το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί λοιπόν να επικαλείται την κλιματική αλλαγή είτε ως δικαιολογία είτε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους κρύβοντας τις δικές του ευθύνες.
Ο αυξημένος κίνδυνος δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή αλλά και στην ελλιπή και ανεπαρκή πολιτική πρόληψης που εφαρμόζεται.
Το χειρότερο από όλα και εκεί είναι η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι αγνόησε τα σχέδια που αρχίσαμε να ετοιμάζουμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πόρισμα ( πόρισμα Γκολντάμερ) της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών που αποτύπωνε λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρότι το 2019 υπήρξε διακομματική αποδοχή, αγνόησε επιδεικτικά και το ίδιο το πόρισμα που παρέδωσε στις 7 Φεβρουαρίου του 2019 σε όλους τους αρμόδιους και τα πολιτικά κόμματα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, καθηγητής Γκολντάμερ μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια τύχη είχαν και η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, οι προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες που πάγωσαν, το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας, η αξιοποίηση των κονδυλίων της Πολιτικής Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, με αποτέλεσμα τη σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση, οι δασικοί χάρτες που ακυρώθηκαν.
Σε αυτές όμως τις δύσκολες ώρες, τις ώρες της συμφοράς οφείλουμε (πρώτα και κύρια η κυβέρνηση της χώρας) να δούμε τι μπορεί να γίνει εδώ και τώρα για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα της καταστροφής και να θωρακίσουμε την χώρα για το μέλλον με σχέδιο, πολιτικές αποφάσεις και μέτρα.
Εδώ και τώρα απαιτείται αλλαγή προτεραιοτήτων. Εμείς σήμερα ζητούμε το αυτονόητο: να αναλάβει η κυβέρνηση τη πολιτική ευθύνη και να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και τους επιστημονικούς φορείς για ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, πρόληψης των καταστροφών και προστασίας του περιβάλλοντος το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής.
Για αυτό καταθέσαμε την πρόταση μας 7 σημείων προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση:
1. Να κηρυχθούν άμεσα, όπως το Σύνταγμα ορίζει, αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο).
2. Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου δεκαετίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης σε συνεργασία με τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς
3. Αξιοποίηση πορίσματος Γκολντάμερ με έμφαση σε πρόληψη και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
4. Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβερνητικής αλλαγής.
5. Να εκπονηθούν άμεσα τοπικά αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.
6. Επανασχεδιασμός κατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ
7. Άμεση εκπόνηση σχεδίου αποζημιώσεων και αποκατάστασης της βιωσιμότητας των περιοχών.
Αποκατάσταση κτιρίων και υποδομών, στο 100% των αποζημιώσεων με επίσπευση των διαδικασιών λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τις καταστροφές και τις συνέπειες σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Το αύριο για να είναι ελπιδοφόρο και να μπορούμε να ζήσουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια απαιτεί κυβερνήσεις οι οποίες δεν θα επενδύουν στην επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος αλλά κυβερνήσεις που μαθαίνουν από τα λάθη και τις αστοχίες, εκτιμούν τους κίνδυνους και τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης και της κλιματικής αλλαγής, επενδύουν στην πρόληψη, ενισχύουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και προστατεύουν τα οικοσυστήματα.
Και εμείς και ως πολίτες να μην ξεχάσουμε και να απαιτήσουμε τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης για τις περιοχές που ζούμε, τους πόρους και τα μέσα που απαιτούνται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων. Να συμμετέχουμε ενεργά στις τοπικές κοινωνίες που ζούμε συμβάλλοντας αλλά και ελέγχοντας διαρκώς την πολιτεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *