in

Το Θέμα: Η ενέργεια οδηγεί σε “βαρυχειμωνιά την χώρα”

Αδύναμη η Κυβέρνηση να βρει λύσεις – αγωνία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Σε δυσθεώρητα ύψη παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και τον Αύγουστο, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για νέο γύρο ανατιμήσεων σε βασικά είδη και προϊόντα. «Μαύρη» εικόνα και στην Ευρωζώνη όπου ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 9,1%.

Παρά τη ελαφριά επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιούλιο (11,3%), ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον μήνα Αύγουστο παραμένει σε υψηλά επίπεδα-στο 11,1%- σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Βάσει του εναρμονισμένου δείκτη που χρησιμοποιεί η Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, στη σχετική λίστα των χωρών με το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Επιβεβαιώνεται για ένα ακόμη μήνα ότι η πληθωριστική τάση στην Ελλάδα παραμένει εκρηκτική, δημιουργεί τις συνθήκες για νέες ανατιμήσεις στη λιανική αγορά, σ’ όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινώσει και η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία χρησιμοποιεί τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή για τις σταθμίσεις, τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο, που ενδέχεται να ξεπερνούν το 11,1% που δίνει η Eurostat.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά με την Ευρώπη να προετοιμάζεται για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες. Με την εικόνα να διαγράφεται όλο και περισσότερο δυσοίωνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται σε αναδίπλωση με την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ή με την αποσύνδεσή του από τις τιμές του ρεύματος να τίθεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η ανακοίνωση της Gazprom ότι θα διακόψει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 για συντήρηση από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς και το γεγονός ότι όταν επιστρέψει σε λειτουργία και πάλι ο αγωγός θα λειτουργεί στο 20% των δυνατοτήτων του, οδήγησαν τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος σε νέα υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γαλλία και τη Γερμανία οι τιμές ξεπέρασαν για πρώτη φορά και τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη χώρα μας η τιμή της μεγαβατώρας στην αγορά της επόμενης ημέρας έχει φθάσει τις τελευταίες δύο ημέρες ένα «βήμα» πριν τα 700 ευρώ. Ειδικότερα, για σήμερα η τιμή φθάνει στα 671 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου 2021 ήταν 134,73 ευρώ και 46,6 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020.

Παρά τις προηγούμενες αντιστάσεις, πλέον, με αυτό το «ζοφερό» ενεργειακά σκηνικό, όλο και περισσότερες χώρες ζητούν διαφορετική προσέγγιση από την ΕΕ, η οποία έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου. Δίνοντας το στίγμα των αποφάσεων που θα έρθουν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες πως η εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποκαλύπτει τους περιορισμούς του σημερινού σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οδηγώντας, όπως είπε, σε «μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Ακόμη, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε την Κυριακή ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε αυτή την τρέλα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ενεργειακές αγορές», τονίζοντας πως αυτό θα ήταν εφικτό μόνο μέσω μιας «ευρωπαϊκής λύσης». Μάλιστα, το ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν έχει ήδη συζητηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Εξετάζεται η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου –που ωστόσο ακόμα διατηρεί σημαντικό ποσοστό στο μείγμα καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, η συμμετοχή στο μείγμα ξεπερνάει το 40%.

Στην Ελλάδα την ώρα που η τιμή της κιλοβατώρας φτάνει τα 0.8 λεπτά η κυβέρνηση μοιάζει αδρανοποιημένη και χωρίς σαφές σχέδιο.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν οι πρώτες που βγήκαν εκτός των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ και έθεσαν ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο για να μειώσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ο αντιμονοπωλιακός βραχίονας της ΕΕ είπε ότι η στήριξη θα λάβει τη μορφή πληρωμής που λειτουργεί ως άμεση επιχορήγηση στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους των καυσίμων τους.

Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να σημαίνουν περισσότερες εξαγωγές σε διασυνοριακές συνδέσεις με χώρες όπως η Γαλλία.

Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση είπε πρόσφατα ότι το σύστημα ανώτατων ορίων οδήγησε τις τιμές να υποχωρήσουν κατά μέσο όρο κατά 17% σε σχέση με το ύψος στο οποίο θα ήταν χωρίς αυτόν τον μηχανισμό.

Στην Ελλάδα την ώρα που η τιμή της κιλοβατώρας φτάνει τα 0,8 λεπτά η κυβέρνηση μοιάζει αδρανοποιημένη και χωρίς σαφές σχέδιο.

Το μόνο που φαίνεται να απασχολεί την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι αν μειωθούν τα υπερκέρδη των τεσσάρων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας που ρυθμίζουν το «ενεργειακό» παιχνίδι. Μάλιστα τον παραπάνω παράλογο ισχυρισμό φαίνεται χωρίς δισταγμό να έχει ως αφήγημα η κυβέρνηση.

Στον δημόσιο διάλογο βέβαια ακούσαμε αρκετά παράλογα πράγματα η αλήθεια είναι το τελευταίο διάστημα όπως ότι οι τιμές σε καύσιμα και ρεύμα αυξήθηκαν αποκλειστικά και μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Βέβαια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έφτασε στο σημείο να πει ότι τον ερχόμενο χειμώνα οι πολίτες θα «πεινάσουν»..

Η πολιτεία δεν μπορεί να μείνει απαθής στις ραγδαίες αυξήσεις. Άμεσα απαιτείται ένα γενναίο σχέδιο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλιώς ο κίνδυνος θα είναι πολύ μεγάλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *