Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” σας προσκαλεί στο 15ο Συμπόσιο Γλυπτικής και τις παράλληλες εκδηλώσεις του που θα λάβουν χώρα από 1 έως και 20 Αυγούστου 2025, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Όλες οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις ημερομηνίες που αναφέρονται παρακάτω και ώρα 20:30. Το 15ο Συμπόσιο διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”, ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θ. Παπαγιάννης” και ο πολιτιστικός οργανισμός We adore museums.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Φέτος, πέντε (5) γλύπτες από την Ελλάδα θα δημιουργήσουν γλυπτικές συνθέσεις από ανακυκλώσιμα υλικά στην αυλή του Μουσείου και όλοι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να τους δουν να εργάζονται από κοντά και να αλληλοεπιδράσουν με αυτούς σε πραγματικό χρόνο. Τα νέα γλυπτά θα τοποθετηθούν στις υπάρχουσες καλλιτεχνικές διαδρομές που έχουν ήδη διαμορφωθεί από τα προηγούμενα συμπόσια του μουσείου και συγκεκριμένα από την είσοδο του Ελληνικού μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας.
Με αλφαβητική σειρά οι γλύπτες που θα λάβουν μέρος είναι:
Ο Δημήτριος Αβούρης, ο Σώτος Αλεξίου, ο Βαγγέλης Κωστούλας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης και ο Ιορδάνης Ποιμενίδης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ:
Παρασκευή 1/8, ώρα 20:30
Ομιλία του πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χαράλαμπου Νούτσου με θέμα: “Η ιστορία του χωριού μας, από το Λοζέτσι στο Ελληνικό”.
Κυριακή 3/8, ώρα 20:30
Θεατρική παράσταση με το έργο “Oι ηλίθιοι”, του Νιλ Σάιμον, από την θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Λακκωμάτων.
“Οι ηλίθιοι” του Νιλ Σάιμον είναι μια θεατρική κωμωδία που διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Αποτελεί ύμνο στην ακατανίκητη δύναμη του έρωτα αλλά και αλληγορική σάτιρα των πολιτικών και κοινωνικών ηθών της εποχής. Εξαιτίας μιας κατάρας 200 ετών, οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Ουκρανίας, στα τέλη του 1800, έχουν καταδικαστεί σε απόλυτη ηλιθιότητα..
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Αλεξίου
Παίζουν: Μπάμπης Κυριακόπουλος,Θεοδόσης Γκλέζος, Βάσω Καξήρα, Γιώργος Τσόδουλος, Έρη Καλδάνη, Κική Τζάλλα, Αιμίλιος Γιωτόπουλος, Τέτα Ζαίμη, Σοφία Λάζου, Δημήτρης Βλάχος
Δευτέρα 4/8, ώρα 20:30
Βράβευση του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη από τον δήμο Βόρειων Τζουμέρκων και τους φορείς: “Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνικού” και “Αδελφότητα συγχωριανών Η ΤΣΟΥΚΑ” και στη συνέχεια μουσική βραδιά με την κομπανία του συμπατριώτη τραγουδιστή Γιώργου Πατσούρα.
Παίζουν: Χριστόφ. Πατσούρας (βιολί), Βασίλης Πατσούρας (λαούτο), Κλέιντι Μεχίλκα (κλαρίνο), Νίκος Δριστιλιάρης (ντέφι).
Τραγούδι: Γιώργος Πατσούρας, Σπύρος Ντάγκας, Ευτυχία Ζώη, Σοφία Εξάρχου, Κασσιανή Σκανδάλη Μάντζιου, Μάνος Παπαδημητρίου. ∙
Παρασκευή 8/8, ώρα 19:00
Μουσικο-θεατρική εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους από τη συγγραφέα και μουσικό Ανθή Γραμματικοπούλου με θέμα: Κινηματογραφική και μουσική αφήγηση του βιβλίου “Το μυστικό της ολόλευκης τάξης” που είναι εμπνευσμένο από τα έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο ομώνυμο μουσείο σύγχρονης τέχνης, στο Ελληνικό Ιωαννίνων.
.
Κυριακή 10/08, ώρα 20:30
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων παρουσιάζει το έργο του Χρήστου Χρηστοβασίλη “Ο Κουτσογιάννης στα Γιάννινα”. Ένας βοσκός, μια φλογέρα και το μόνο της ζωής του ταξίδι στα Γιάννινα και στον κόσμο όλον.
Το εμβληματικό διήγημα του Χρήστου Χρηστοβασίλη, γραμμένο το 1898, παρακολουθεί το ταξίδι του νεαρού τραγοπόδη βοσκού, Γιάννη Κουτσογιάννη από τα βουνά του, στα Γιάννενα. Αυτός ο “έρμος λύκος” περνώντας μέσα από άγνωστα τοπία, αντικρίζει την πόλη των Ιωαννίνων και τα θαύματά της. Μια διαδρομή γεμάτη από την έκπληξη της ανακάλυψης και τον φόβο του αγνώστου που γυρίζει σε χαρά και γέλιο ψηλοτάβανο. Μια πορεία. Ο Κουτσογιάννης γίνεται, στα χέρια του σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη, ένα συμβολικό ποίημα για τον μικρό και τον μεγάλο τόπο, για την πολυκοσμία και τη μοναξιά, τον άνθρωπο και τα ζωντανά του, τα χαμένα και κερδισμένα στοιχήματα της ζωής.
Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Θοδωρής Γκόνης, Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Μπαχά, Χορογραφία: Ναταλία Μπάκα, Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Ηθοποιοί: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Αλέξης Κωτσόπουλος, Γιάννης Σιάμπαλιας, Άρης Τσαμπαλίκας
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση, βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κωλέτσης
Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Καραγεώργος, Φωτογραφίες promo: Αναστασία Γιαννάκη, Φωτογραφίες παράστασης: Ανέστης Παρουσίδης, Bίντεο promo – Γραφιστική επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδριανός.
Πέμπτη 14/8, ώρα 20:30
Προβολή Ντοκιμαντέρ, του σπουδαίου Ηπειρώτη σκηνοθέτη και μουσικού, Νίκου Παπακώστα με τίτλο: “Θεόδωρος Παπαγιάννης, το εργαστήρι μου”.
Κυριακή 17/08, ώρα 20:30
Ποιητική βραδιά με τους τρείς Ηπειρώτες ποιητές Λαμπρινή Λιάτσου, Αλέξη Δάρα και Γιώργο Σιμιτζή, με τη συνοδεία των μουσικών Γιώργου Μακρίδη και Δημήτρη Ξαξίρη.
Δευτέρα 18/8, ώρα 20:30
Μουσική βραδιά με τίτλο “Μουσικές του Κόσμου” με το Τrio Musarti. Μια μουσική συναυλία με μουσικές από την Ελλάδα μέχρι το Μεξικό.
Συμμετέχουν: Κώστας Λεοντάρης (βιολί), Φένια Τσαρσιλή (πιάνο), Σοφία Πατσιούρα (ακορντεόν) και Μαρία Τσιρώνη (τραγούδι).
Τετάρτη 20/08, ώρα 20:30
Θεατρική παράσταση με το έργο “ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ..”, από τη “Θεατρική Συμπαιγνία”, της Γιολάντας Καπέρδα.
Μία θεατρική εμπειρία, με ζωντανό κλαρίνο, εμπνευσμένη από το δημοτικό ποίημα “Το γεφύρι της Άρτας” και από άλλα σύγχρονα και παλιά αφηγήματα.
Ένα έργο φτιαγμένο με υλικά των θεατών (που συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο στην παράσταση), του τόπου και της επικαιρότητας, όλα υπό τους δωρικούς ήχους του κλαρίνου του Γιώργου Μπέλλου.
Η καλλιτεχνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της Γιολάντας Καπέρδα, σε συνεργασία με τους συντελεστές της – την Αγγελική Βασιλική Σιδέρη στα σκηνικά και κοστούμια και την Ελεονώρα Ηλία στην κίνηση – δίνει ζωή σε μια παράσταση που υπόσχεται να αγγίξει την καρδιά του κοινού.
Οι τρεις ηθοποιοί, Γιολάντα Καπέρδα, Στέλλα Κατσαρού και Ρομάννα Λόμπατς, ενσαρκώνουν μία γυναίκα, έναν χορό αρχαίας τραγωδίας, σε μία καθηλωτική αφήγηση, που προσδοκά να ξεκλειδώσει στον/στην καθένα/μία κάτι προσωπικό.
Λίγα λόγια για το Μουσείο:
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Το Μουσείο αποτελεί δωρεά του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στη γενέτειρά του και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Είναι ένα μουσείο μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση. Επίσης, το Μουσείο υποδέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες, μαθητές και ταξιδευτές από όλο τον κόσμο και το Συμπόσιο Γλυπτικής που οργανώνεται επί 15 συναπτά έτη αποτελεί έναν σοβαρό πολιτιστικό θεσμό για τα Ιωάννινα αλλά και για την Ήπειρο εν γένει.
FB: https://www.facebook.com/museumtheodorospapagiannis
Τηλ: 26510 89220
Email: [email protected]