Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες εβδομάδες από τότε που η ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε το 3ο κύμα πανδημίας.
Στην περιοχή μας κεντρικό ρόλο στην αναχαίτιση της πανδημίας έπαιξαν οι δημόσιες δομές τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Δομές που για μια συνεχόμενη δεκαετία και με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τώρα ξανά της ΝΔ απαξιώθηκαν συστηματικά και απειλήθηκε ακόμη και η ίδια η ύπαρξη τους.
Ας μην ξεχνάμε την οριακή κατάσταση που έφτασε το νοσοκομείο Πρέβεζας το 2015, ας μην ξεχνάμε τη κτιριακή του απαξίωση, την εναλλάξ εφημέρευση ΚΥ Πάργας και ΚΥ Καλακίου, το κλείσιμο της εφημερίας στο ΚΥ Φιλιππιάδας.
Όλα τα παραπάνω ξετυλίχθηκαν κάτω από την λογική κόστους- οφέλους και κάτω από την λογική πως η Υγεία αποτελεί ένα πεδίο κερδοφορίας μπορούν να διοχετευθούν λιμνάζοντα κεφάλαια.
Κάτω από αυτή την λογική οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησαν μεγάλο μέρος του μόνιμου προσωπικού με συμβασιούχους, με εργολαβικούς εργαζομένους, με εργαζόμενους με μπλοκάκι κ.α
Μια από τις πρώτες πολιτικές πράξεις της κυβέρνησης ΝΔ με την έλευση της στην εξουσία το 2019 ήταν να κλείσει νοσοκομεία και να υλοποιήσει την πολιτική των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η ίδια όμως η ζωή με την έλευση της πανδημίας απέδειξε πως την ώρα που οι εργαζόμενοι στις κρατικές δομές Υγείας έδιναν, αν και αποδυναμωμένες, μια τιτάνια μάχη για να προασπίσουν την Υγεία του λαού, οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον χώρο της Υγείας σαν μοναδικό τους μέλημα είχαν να θησαυρίσουν. Σύμμαχος τους σε αυτή την επιδίωξη υπήρξε ακόμη και τότε η κυβέρνηση της ΝΔ που τους χάρισε κυριολεκτικά εκατομμύρια ευρώ την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία μειώθηκε!
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και μετά και από αυτή την πρόσφατη και σημαντική πείρα που έχουμε, η Κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει αδίστακτος θύτης των λαϊκών συμφερόντων και πιστός σύμμαχος του μεγάλου κεφαλαίου.
Πρόσφατα, δια στόματος Πρωθυπουργού ακούσαμε πως είναι διατεθειμένη να προχωρήσει εκ νέου την πολιτική των ΣΔΙΤ και να κλείσει νοσοκομειακές μονάδες στην περιφέρεια που βρίσκονται σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από άλλες.
Με αυτή του τη δήλωση, ο Πρωθυπουργός σαφώς και φωτογραφίζει και το νοσοκομείο της Πρέβεζας μιας και αυτό βρίσκεται ανάμεσα από το νεόδμητο νοσοκομείο της Λευκάδας και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Άρτας. Αυτή η δήλωση έρχεται ως συνέχεια εκείνης του Περιφερειάρχη Ηπείρου Καχριμάνη που σε τοπικό ραδιοσταθμό, όταν ρωτήθηκε για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα είπε πως καλύτερα να φτιάξουμε δρόμο για να φτάνουμε πιο γρήγορα στα Γιάννενα υπονοώντας σαφώς πως νοσοκομείο στην Πρέβεζα δεν χρειάζεται.
Τα νούμερα όμως τον διαψεύδουν γιατί το Γ.Ν.Πρέβεζας το επισκέπτονται σταθερά κάθε χρόνο πάνω από 70.000 ασθενείς, νοσηλεύει 5.500 χιλιάδες ασθενείς ετησίως, πραγματοποιούνται χιλιάδες χειρουργικές, εργαστηριακές και λοιπές πράξεις, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εκτός από την δευτεροβάθμια και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη διότι οι πρωτοβάθμιες δομές είναι παντελώς αποψιλωμένες από προσωπικό, και μέσα στην πανδημία έπαιξε καθοριστικό
in Πρέβεζα