Στην επιτυχημένη εκδήλωση για τα υδροηλεκτρικά στα Θεοδώριανα εκπροσώπησε την περιφερειακή μας παράταξη η υπεύθυνη του Οργανωτικού Ελευθερία Κοσσυβάκη από τη Μεγαλόχαρη Άρτας, το Σάββατο 7 Αυγούστου.
Η μεγάλη συμμετοχή κατοίκων, φορέων και συλλογικοτήτων ανέδειξε την κάθετη αντίθεση και σθεναρή αντίσταση των ντόπιων και των κινημάτων ενάντια στα σχεδιαζόμενα υδροηλεκτρικά στα Θεοδώριανα. Ένας αγώνας και μια υπόθεση που πάει πίσω 21 χρόνια με προσφυγές και δικαίωση στο ΣτΕ και τους λεγόμενους επενδυτές της ενέργειας να επανέρχονται για δυο νέα υδροηλεκτρικά, επικαλούμενοι την πράσινη μετάβαση και την προσχηματική οικολογική διαχείριση μέσα από ένα διάτρητο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Θεοδωριάνων και Μικροσπηλιάς, ο δραστήριος σύλλογος “ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ” και ο σύλλογος «Κωστηλάτα», το δίκτυο Μεσοχώρα Αχελώος SOS, το κίνημα Albania eco, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, κάτοικοι και επισκέπτες.
Οι τοποθετήσεις όλων είχαν κοινή συνισταμένη την άρνηση στην αδειοδότηση και κατασκευή των δυο μικρών Υ/Η στα Θεοδώριανα και η συζήτηση επεκτάθηκε στην ανάγκη προστασίας των ποτάμιων οικοσ/μάτων, στην εναντίωση φραγματοποίησης και σωλήνωσης των ποταμιών, στο ιστορικό του φράγματος της Μεσοχώρας, στα προβλήματα που προκύπτουν από τη χωροθέτηση των ΒΑΠΕ – ειδικά των βιομηχανικών αιολικών και στην ανάγκη κοινού μετώπου Τζουμερκιωτών και Ραδοβιζινών για την προάσπιση της φύσης, του τοπίου, της γης κ’ του νερού.
Η εκπρόσωπος της παράταξης μετέφερε τη σταθερή μας θέση για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και της περιβαλλοντικής πολιτικής. Την αναστολή των αδειοδοτήσεων νέων ΑΠΕ (Υ/Η, Φ/Β, Αιολικά & Βιομάζα) στην Ήπειρο μέχρι την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εκπόνηση των απαιτούμενων ειδικών περιβαλλοντικών Μελετών που εκκρεμούν από το 2008.
Η παράταξη είναι δίπλα στα κινήματα που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και εναντιώνονται στις ΑΠΕ. Πάγια υποστηρίζει την εξαίρεση περιοχών εγκατάστασης ανεμογεννητριών (ΑΣΠΗΕ) και των υπολοίπων ΑΠΕ σε περιοχές με προϋπάρχουσα κτηνοτροφική και οικοτουριστική δραστηριότητα, την εξέταση της φέρουσας ικανότητας και προοπτική της περιοχής αναφοράς καθώς και την οικολογική, αισθητική και αρχαιολογική της αξία.
Όπως καταψηφίσαμε την κατασκευή υδροηλεκτρικού στο Κάτω Αθαμάνιο και στη Μικροσπηλιά θα καταψηφίσουμε και τα δυο Υ/Η στα Θεοδώριανα. Σε κάθε περίπτωση με νομοθετική παρέμβαση πρέπει να κλείσει κάθε παράθυρο για ανάπτυξη ΑΣΠΗΕ εντός αναδασωτέων εκτάσεων (ΣΤΕ ΟΛ.2499/2012) και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της βιοποικιλότητας και οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο για τα θέματα ανάπτυξης του τόπου τους