Σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επέκτασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 10.000 σε 21.000 όρνιθες αναπαραγωγής, στη θέση “Βουρτόπα – Φουρτοπός”, της Τ.Κ. Σερβιανών, της Δ.Ε. Αγ. Δημητρίου, του Δήμου Δωδώνης Π.Ε. Ιωαννίνων, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος, η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο είναι σύμφωνη.
Το αγροτεμάχιο όμως βρίσκεται εντός του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 (GR 2130012 – Ευρύτερη περιοχή πόλεως Ιωαννίνων) και εντός περιοχής ευθύνης Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Μπορεί να έχει κατατεθεί μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης ως αναπόσπαστο τμήμα της ΜΠΕ, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα που το έχουμε εντοπίσει και σε προηγούμενη συνεδρίαση.
Ζητούμε με ευθύνη της Επιτροπής, το συντομότερο, τα αντίστοιχα Τμήματα ανά περιφερειακή ενότητα να μας γνωστοποιήσουν το σημερινό εύρος όλων των ενεργών υπαρχουσών πτηνοτροφικών μονάδων, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων, που βρίσκονται εντός των ειδικών ζωνών [περιοχές Natura 2000 (GR 2130012 – Ευρύτερη περιοχή πόλεως Ιωαννίνων), περιοχής ευθύνης Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, Ζώνης Περιβαλλοντικού Ελέγχου (Ζώνη Γ’) του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, κ.ο.κ.].
Έτσι ώστε, να γνωρίζουμε τις κόκκινες γραμμές και να είναι ευδιάκριτο το απαγορευτικό όριο προτεινόμενων νέων εγκαταστάσεων ή αύξησης δυναμικότητας.
Επίσης, ζητούμε οι περιφερειακές παρατάξεις “ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ“, “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ“, “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Περήφανοι Ξανά!“, “ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ“, “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ“, “ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ” & ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος κ. Βλέτσας Αθανάσιος να τοποθετηθούν σχετικά με το αίτημά μας.
Για το δεύτερο θέμα, με τίτλο “Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός, ισχύος 0,9 MW, στην Τ.Κ. Μαυροπούλου, Δ.Ε. Δελβινακίου, Δ. Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου”. Όπου φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Ι.Κ.Ε.», εκφράζουμε την αντίθεσή μας και ψηφίζουμε κατά της δημιουργίας ενός ακόμη “μικρού Υ/Η”.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δεν σημαίνουν ότι στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής προοπτικής, που να αποτελεί ταυτόχρονα αντιστροφή και θωράκιση απέναντι στην καπιταλιστική κλιματική αλλαγή, που μυρίζει θάνατο, το κάθε ρέμα πρέπει “να φιλοξενεί” Υ/Η, το ποτάμι φράγμα, το χωράφι Φωτοβολταϊκό, η κορυφογραμμή ανεμογεννήτριες και το χωριό Μονάδα Βιοαέριου.
Την ίδια στιγμή, οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν. Δεν τα θέλουν. Δε σημαίνουν φθηνότερο ρεύμα για το λαό. Η ενέργεια, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία κι οι παιδικοί σταθμοί, η Εγνατία, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας & της Ηγουμενίτσας, τα δάση μας, η Δωδώνη κι άλλες οικονομικές δραστηριότητες που έχουμε πολλές φορές αναφέρει – τομείς αιχμής και δημόσιας κοινωνικής ωφέλειας – θα πρέπει να αποτελούν δημόσια περιουσία, ευθύνη και διαχείριση. Τα μνημόνια κι η πανδημία ανέδειξαν αυτή την αναγκαιότητα, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, οπότε μη βιαστούν κάποιοι να μας λοιδορήσουν για κρατισμό, κομμουνιστικά σύνδρομα, κλπ.
Στα μικρά Υ/Η της περιοχής τα υδραυλικά στοιχεία δείχνουν την προοπτική υποχρεωτικής ανενεργής λειτουργίας σε ποσοστό 25-30%, επί της ετήσιας δυνατής υδροληψίας – συλλογής κι εκμετάλλευσης. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να τα καθιστά μη προτεινόμενα κι επιλέξιμα.
Το εθνικό δασικό αποθεματικό έχει μειωθεί δραματικά. Μόνο η διάνοιξη μόνιμης οδού (936 μ. πλάτους 4 μ.), απαιτεί έγκριση από τις Δασικές Υπηρεσίες, αποψίλωσης 4 στρεμμάτων. Και η Ήπειρος αλλάζει, ασχημαίνει, δε χρειάζεται άλλα φαραωνικά έργα από μπετόν αρμέ. Μας φτάνουν και περισσεύουν οι 28 ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη. Και τα απαγορευτικά σε λιμάνι κι Εγνατία, κάθε φορά που μεταφέρουν πτερύγια.
Τέλος, για πολλοστή φορά θα σας ζητήσουμε να επιστρέψει το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι Επιτροπές στην κανονικότητα. Στις δια ζώσης συνεδριάσεις με πρόβλεψη κι εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όταν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, τους δήμους και τις περιφέρειες, πηγαίνουν κάθε μέρα για δουλειά, είναι πρόκληση τα μέλη ενός συμβουλίου να παίρνουν αποφάσεις με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς, ενώ το υπόλοιπο της μέρας παραβιάζονται από πολλούς τα μέτρα προστασίας, σε καφετέριες, εκθέσεις, εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις…
Για την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, Ζώης Γαλατάς