Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 18121- 2021 ΙΣΤΟΡΙΑ- ΜΝΗΜΗ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, συνεπής στους αρχικούς της στόχους και σε μια συνέχεια των δράσεών, που απευθύνονται στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας, εγκαινιάζει μια νέα Έκθεση αφιερωμένη στους Φιλέλληνες και τη προσφορά τους στον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων το 1821.
Ο «Εκθεσιακός Χώρος» είναι και πάλι οι βιτρίνες καταστήματος στο κέντρο της πόλης, στη γωνία των Οδών Μπιζανίου και 21ης Οκτωβρίου.
Η Έκθεση με θέμα «ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ» δίνει την δυνατότητα σε όλους, να θυμηθούν ή να γνωρίσουν προσωπικότητες, που αν και δεν ήταν Έλληνες, αγάπησαν την Ελλάδα και έδωσαν τον δικό τους αγώνα για την απελευθέρωσή της. Στην Έκθεση παρουσιάζονται λογοτέχνες, ζωγράφοι, στρατιωτικοί, πολιτικοί, αλλά και άλλες εξέχουσες μορφές του Φιλελληνισμού.
Η Έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Αναστασία Ε.Κόρρου, χωρίζεται στις εξής πέντε ενότητες:
• Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Στην ενότητα αυτοί παρουσιάζονται φιλέλληνες, που με την δράση τους πριν ή στην αρχή του Ελληνικού αγώνα καλλιέργησαν το ανάπτυξη του φιλεληνισμού:
Ο Πουκεβίλ και ο Σατωμπριάν με τα οδοιπορικά και άλλα κείμενά τους, ο Γουέμπστερ και ο Χάιλντερλιν με το λόγο και την πέννα τους, ο Φοριέλ και ο Βιλλεμάν με τις μελέτες τους, ο Ντιντό( Διδότος) με τα τυπογραφεία του, ο Χάου και τα κομιτάτα.
• ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ
Οι καταγεγραμμένοι φιλέλληνες, που πολέμησαν στην Ελλάδα είναι περίπου 1200 και προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, την Ουγγαρία, την Σουηδία, την Ισπανία, την Δανία, κλπ. Περίπου ένας στους τρεις σκοτώθηκε σε μάχη ή πέθανε από κακουχίες ή τραυματισμούς.
Ανάμεσά τους και ο ιταλός Σανταρόζα, ο γερμανός φον Νόρμαν, οι γάλλοι Φαβιέρος, Βουτιέ και Βαλέστρας, οι Βρετανοί Γκόρντον και Χέστινγκς και ο ισπανός Αλμέιντα, των οποίων τα πορτραίτα εκτίθενται.
• ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Σε αυτή την ενότητα ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει πρόσωπα, που παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, αγάπησαν την Ελλάδα και στήριξαν πολιτικά και οικονομικά τον αγώνα, όπως:
Βασιλείς, όπως ο Κάρολος ο Ι΄της Γαλλίας, ο Λουδοβίκος ο Α΄ της Βαυαρίας, τον οικονομολόγο και τραπεζίτη Έυναρντ, τον Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Κάννινγκ, την Δούκισσα της Πλακεντίας, προσωπικότητες όπως ο Θείρσιος, που συντόνισαν τις φιλελληνικές Επιτροπές και εράνους.
• ΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται κάποιοι από τους πολλούς και σπουδαίους συγγραφείς και ποιητές, όπως ο Λόρδος Βύρωνας, ο Ουγκώ, ο Πούσκιν, ο Σέλλεϋ, ο Σίλλερ, ο Λεμπραίν, ο Μύλλερ, λογοτέχνες, που έγραψαν για την Ελλάδα και τον Αγώνα της, ενώ και δίνονται αποσπάσματα από κάποια έργα τους.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το ποίημα Μύλλερ «Η Ελλάδα και ο κόσμος».
Χωρίς τη λευτεριά, τι θα ήσουν συ, Ελλάδα;
Χωρίς εσένα, Ελλάδα, τι θα ήταν ο κόσμος;
Ελάτε, σεις λαοί απ’ όλες τις χώρες
Δείτε τα στήθια,
Που σας θήλασαν
Με το καθαρό γάλα της σοφίας!
– Πρέπει να τα κατασπαράξουν οι βάρβαροι;
…
Ελάτε, σεις λαοί όλων των χωρών,
Ελάτε και βοηθήστε να την κάνετε λεύτερη,
Αυτή που σας έχει κάνει όλους λεύτερους!
Χωρίς τη λευτεριά, τι θα ήσουν συ, Ελλάδα,
Χωρίς εσένα, Ελλάδα, τι θα ήταν ο κόσμος;
• ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ
Ένα σημαντικό μέρος της Έκθεσης αφιερώνεται στους ζωγράφους, που με τα έργα τους έκαναν γνωστό το Ελληνικό θέμα και συγκίνησαν τις ευρύτερες μάζες της Ευρώπης και της Αμερικής. Καλλιτέχνες, όπως ο Ντελακρουά, ο Λιππαρίννι, ο Ονταβαέερ, ο Αϊβαζόβσκι, ο Λανσάκ, ο Κράιτσεζαν , ο φον Εςς και πολλοί άλλοι παρουσιάζονται μέσα από κάποια χαρακτηριστικά τους έργα.
Την Έκθεση επισκέφτηκε και η κυρία Μαρία Νεγρεπόντη Δεληβάνη, Καθηγήτρια Οικονομικών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε, για μια ακόμη φορά, στον ιδιοκτήτη του καταστήματος κ. Νίκο Τζίμα, για την παραχώρηση των βιτρινών του καταστήματος ιδιοκτησίας του, αλλά και για την βοήθειά του στο στήσιμο της παρουσίασης.