in

Το Θέμα: Έτος εκλογών το 2022;

Ανοίγει η συζήτηση και στην Ήπειρο για ποσοστά και υποψηφιότητες

editor_image

•  Του Χρήστου Τσούτση


Με 158 «ναι» και 142 «όχι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2022. Τις αμυντικές δαπάνες υπερψήφισαν εκτός από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου. Εγκρίθηκαν έτσι με 191 «ναι» και 109 «όχι».

Στην σημαντική συζήτηση που προηγήθηκε τέθηκε αναλυτικά τόσο η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των άλλων κομμάτων για την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα όσο και η κριτική για την συνολική πορεία της χώρας και της οικονομίας εν μέσω πανδημίας με ιδιαίτερη έμφαση στην «εκρηκτική» κατάσταση που παρατηρείται στις ΜΕΘ και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά εκλογές και τον πρωθυπουργό να απαντά ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανεύθυνη αντιπολίτευση.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στην κυβέρνηση λέγοντας «…έχετε σήμερα την ευκαιρία να φανείτε αντάξιοι της ευθύνης σας. Να ανεβείτε σε αυτό το βήμα και αντί για δικαιολογίες, ψέματα και ύβρεις στους πολιτικούς αντιπάλους, να φερθείτε τίμια και να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη και να προκηρύξετε εκλογές, για να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει τη διέξοδο. Πατάτε δύο χρόνια στο λαιμό της χώρας και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού η Ρόδος. Σας ζητάμε να δώσετε λύση». Ο Πρωθυπουργός αφού επανέλαβε την φράση «εκλογές στο τέλος της τετραετίας» προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την συλλογιστική του καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης “Προσέχετε όταν υποβάλετε αιτήματα, γιατί ενίοτε γίνονται αποδεκτά”.

Η φράση αυτή όπως κατανόησαν όλοι πυροδότησε παρόλες τις αρχικές αρνήσεις ποικίλες αντιδράσεις.

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους το επίσημο αίτημα του για προσφυγή στις κάλπες ήταν αναπόφευκτο. Δεν μπορείς να ζητάς παραίτηση του πρωθυπουργού χωρίς αυτό να συνοδεύεται με προσφυγή στις κάλπες. Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να επικαλέστηκε τις δημοσκοπήσεις για να πικάρει τον Αλέξη Τσίπρα αλλά πλέον η πίεση θα κλιμακώνεται με το αίτημα να έχει πέσει στον δημόσιο διάλογο και ο σπόρος να έχει φυτευτεί. Παράλληλα η ένταση της αντιπολιτευτικής κριτικής αποκτά στρατηγική και δεν θα φαντάζει ως πυροτέχνημα και θα επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία, από τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη μια εύκολη ανάγνωση θα ήταν ότι πλέον λύνονται τα χέρια του Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχει παρά να επιλέξει τη στιγμή που τον βολεύει. Είναι έτσι τα πράγματα; Μάλλον όχι, γιατί μετά την απάντηση που έδωσε στη Βουλή, δεσμεύεται να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Κάποιος θα πει, «πρωθυπουργός είναι όποτε θέλει θα τις κάνει και λογαριασμό δεν θα δώσει». Δεν είναι έτσι όμως γιατί, πλέον, θα σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στο οποίο έχει επενδύσει. Το πόσο θα του στοιχίσει αυτό θα εξαρτηθεί και από τη συγκυρία. Γιατί λειτουργεί όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις, αν τις «σπάσεις» νωρίτερα χάνεις τους τόκους αλλά αν υπάρχει καλύτερη επένδυση που θα βάλεις τα λεφτά σου τότε βγαίνεις κερδισμένος.

Στην Ήπειρο μετά και τα αποτελέσματα στις εσωτερικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ η «τράπουλα» ανακατεύεται αισθητά.

Ο χρόνος, όμως, λειτουργεί σε βάρος της κυβέρνησης γιατί κάθε μέρα που περνά η αντιπολίτευση θα χρεώνει στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται από τον κορωνοϊό με τεκμηρίωση τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα. Ενώ και στην οικονομία σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού η πολιτική του θα οδηγεί σε απόγνωση, σε αδιέξοδα και σε μείωση εισοδήματος για τα περισσότερα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το ισχυρό όπλο του Αλέξη Τσίπρα είναι το αφήγημα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος και έχασε τις προηγούμενες εκλογές, το «είσαι ψεύτης». Τώρα λέει, «Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε και έλεγε ψέματα λες και πιστεύει έστω και ένας Έλληνας ότι ο στενότερος συνεργάτης του για την πανδημία δεν του είπε τα φρικτά στοιχεία της και την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και επίταξης των ΜΕΘ. Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε υπομονή ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή. Τώρα, ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή ζητά πλέον εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος».

Η πανδημία συνεχίζεται και θα είναι παρούσα για μεγάλο ακόμα διάστημα όπως φαίνεται. Στην περίπτωση που το νέο κύμα της «Ο» έρθει με σφοδρότητα την Άνοιξη, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση. Και τότε θα φανεί αν πραγματικά ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίζει με άνεση το θέμα των εκλογών.

Η δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση είναι αν ο προϋπολογισμός αναθεωρηθεί εξαιτίας της πανδημίας την ώρα που αίρει όλα τα μέτρα στήριξης με τη σιγουριά ότι τελειώσαμε με αυτήν και ότι δεν θα έχουμε οριζόντιο κλείσιμο. Επίσης το πεδίο των εκλογών είναι διαφορετικό και κανείς δεν γνωρίζει την πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί την Κυριακή της απλής αναλογικής.

Στην Ήπειρο μετά και τα αποτελέσματα στις εσωτερικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ η «τράπουλα» ανακατεύεται αισθητά. Τόσο η «μεταγραφή» του Άλκη Λάντοβου (πρώην Γραμματέα της Ν.Ε του ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων) από την παράταξη Δημητρίου στους «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπ. Ριζόπουλου, όσο και η επαναφορά παλιών στελεχών στο κεντρικό προσκήνιο δημιουργούν συζητήσεις.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Γιάννης Παπαλέξης στην Άρτα θέλει να είναι υποψήφιος στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές και ότι ο πρώην Υπουργός Β. Αργύρης έχει προταθεί για Γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ.

Στη δε Πρέβεζα μπορεί να μην γίνεται συζήτηση για τις Βουλευτικές εκλογές ακόμη, όμως η συζήτηση έχει ενδιαφέρον καθώς ακούγονται διάφορα σενάρια τον τελευταίο καιρό για το Κυβερνόν Κόμμα και για το ΚΙΝΑΛ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μοιάζουν έτοιμοι στην συγκρότηση ψηφοδελτίων αλλά και εκεί θα δούμε τις δυναμικές που θα υπάρξουν σε σχέση με τα πρόσωπα που θα προταθούν για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αν λάβουμε σοβαρά (γιατί όχι;) την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη στην Βουλή τότε ενδεχομένως το 2022 να είναι έτος εκλογών.

Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν πώς θα κυλίσουν τα πράγματα . Μέχρι τότε όμως ας αρκεστούμε στην ευχή για καλές γιορτές και μακάρι το πολιτικό προσωπικό να ασχοληθεί με τα σημαντικά που δεν είναι οι εκλογικές διαδικασίες αλλά η βελτίωση της κοινωνίας.

Έχουμε χρόνο για τα υπόλοιπα.