in

Δημοτική Ριζοσπαστική Αλλαγή- Όχι στα πλωτά φωτοβολταϊκά στην Λίμνη Πουρναρίου Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων ( 26/1/2021),


Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων ( 26/1/2021), έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το επικείμενο έργο εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στην Λίμνη Πουρναρίου.
Αρχικά θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους πολίτες της Άρτας για το ζήτημα αυτό, το οποίο δεν προέκυψε ξαφνικά αλλά κατά την άποψη μας σχετίζεται με ένα συνολικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και των μονάδων παραγωγής της στην χώρα μας και όχι μόνο με την χρήση ΑΠΕ.
Την άνοιξη του 2021 μια συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία και η ίδια η ΔΕΗ κάνουν αιτήσεις στην ΡΑΕ ( Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και παίρνουν βεβαιώσεις παραγωγού για πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα σε τεχνητές λίμνες της επικράτειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ίδια η ΔΕΗ ( στην οποία ανήκουν ακόμη τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια) αιτείται για πλωτά φωτοβολταϊκά, ΔΕΝ ζητάει να τα κατασκευάσει στις τεχνητές λίμνες των δικών της υδροηλεκτρικών, αλλά σε άλλες ( που έχουν προκύψει γι αλόγους αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην Βόρεια Ελλάδα). Τις τεχνητές λίμνες τριών υδροηλεκτρικών έργων ( Πουρνάρι Ι, Στράτου και Κρεμαστών) τις δίνει στην ιδιωτική εταιρεία.
Και εδώ ξεκινούν τα πρώτα ερωτηματικά: Γιατί η ΔΕΗ, ενώ και η ίδια θέλει να κάνει παραγωγή με αυτή την μέθοδο, παραχωρεί στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τις λίμνες τριών από τα μεγαλύτερα και πιο νέα υδροηλεκτρικά έργα της χώρας;
Εμείς λέμε γιατί προφανώς και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ το σχέδιο ξεπουλήματος της «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ» του 2014 που συμπεριελάμβανε και τα τρία πιο πάνω υδροηλεκτρικά έργα και προφανώς και το Πουρνάρι Ι και ΙΙ. Με αυτή την προοπτική η ΡΑΕ παραχωρεί τις 3 τεχνητές λίμνες στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Είμαστε σίγουροι για αυτό. Άλλωστε και η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( της ΤΕΡΝΑ) που είναι σε διαβούλευση από την Περιφέρεια Ηπείρου αυτή την στιγμή, ουσιαστικά περιγράφει αυτή την «συνεργασία» που θα υπάρχει μεταξύ των δύο συστημάτων παραγωγής, του δικού της των πλωτών φωτοβολταϊκών και του υδροηλεκτρικού έργου. Πρόκειται επομένως για ένα καλά σχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος όλων μας και σε βάρος της χώρας επίσης, που είναι σε αγαστή συνεργασία και συνέχεια με το συνολικότερο πλιάτσικο που γίνεται στις κορφές και στους κάμπους της χώρας και αφορά στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Πίσω από την προστασία του περιβάλλοντος, μοιράζεται άκοπο χρήμα , βουνά, κορφές, δάση, λίμνες και υπέδαφος στους επιχειρηματίες της ενέργειας με μόνο στόχο τα δικά τους κέρδη. Εμείς οι υπόλοιποι έχουμε να πληρώσουμε υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχουμε θέρμανση στα σπίτια μας και οδεύουμε ολοταχώς σε ενεργειακή φτώχεια.
Επιπλέον θέλουμε να τονίσουμε και τα ακόλουθα:
1. Δεν υπάρχει κανένα θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που να ρυθμίζει την κατασκευή τέτοιων έργων: πλωτών φωτοβολταϊκών στην χώρα μας. Ακόμη και σε ευρωπαϊκό/διεθνές επίπεδο αυτά τα έργα μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε εμπειρία ούτε ο κατάλληλος χρόνος προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Επιπλέον αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή και η λειτουργία αυτού του έργου συγκεκριμένα θα γίνει επί κενού κανονιστικού πλαισίου, με ότι αυτό συνεπάγεται.
2. Ακόμη και σήμερα δεν έχει κυρωθεί και ανακοινωθεί το Εθνικό Χωρικό Σχέδιο για την χρήση ΑΠΕ, για να δούμε τι αναλογεί στη δική μας περιοχή ειδικά και γενικά στην περιφέρεια της Ηπείρου. Μέχρι να βγει βέβαια θα έχουν γεμίσει οι κορφές ανεμογεννήτριες, οι κάμποι (και όπως φαίνεται και οι λίμνες) φωτοβολταϊκά και ο Άραχθος μικρά υδροηλεκτρικά από ιδιώτες παραγωγούς.
3. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ δική της υπηρεσία έχει βγάλει σε διαβούλευση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία τελειώνει στις 2 Φλεβάρη του 2022, μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί ρητά για το ζήτημα αυτό. Το αντιμετωπίζει σαν να είναι μια οποιαδήποτε αίτηση παραγωγού ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων χωρίς την παραμικρή δημοσιότητα και χωρίς καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για μια ακόμη φορά ( όπως έκανε και με τις χερσαίες εξορύξεις πριν μερικά χρόνια). Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ η περιφερειακή Αρχή να πάρει θέση και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την γραφειοκρατία και την επιτροπή Περιβάλλοντος. Ζητάμε να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να υπάρξει δημόσια δέσμευση.
4. Τόσο οι δήμοι του νομού Άρτας, όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου έχουν δεσμευθεί για άλλου τύπου, ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής γύρω από την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου. Μάλιστα πολλές φορές στην δημόσια συζήτηση έχουν όλοι δεσμευθεί για την υλοποίηση ενός master plan για την περιοχή αυτή, το οποίο προφανώς και δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει το έκτασης 1.114 τετραγωνικών μέτρων πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στην επιφάνεια της λίμνης, τον αντίστοιχο Υ/Σ σύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς στις όχθες της λίμνης, την αντίστοιχη απαγόρευση διέλευσης από αυτές της περιοχές και πάει λέγοντας.
Αλήθεια τι είδους ανάπτυξη θέλουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια για την περιοχή μας; Και τέλος πάντων πως ορίζεται για αυτούς η ανάπτυξη; Γιατί είναι πλέον σύνηθες όταν γίνεται λόγος για ανάπτυξη αυτή να ορίζεται ως τα κέρδη το ενός, των δύο, των τριών ιδιωτών. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες των πολλών και του τόπου. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα ότι είμαστε με την ανάπτυξη προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του και όχι με την «ανάπτυξη» των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για αυτό και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου & της Παραλίμνιας Ζώνης», υιοθετούμε το σκεπτικό τους και προωθούμε τα αιτήματα τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων που ομόφωνα είπε ΟΧΙ στην εγκατάσταση των πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου και ζήτησε 3μηνη παράταση της διαβούλευσης στην Περιφέρεια , απόφαση στην οποία θεωρούμε ότι συμβάλαμε καθοριστικά μαζί με όλους του φορείς που παραβρέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένων της Πενηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, του ΓΕΩΤΕΕ, του τοπικού ΤΕΕ ( Νομαρχιακού Τμήματος Άρτας) , του ΔΣΑ, της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου & της Παραλίμνιας Ζώνης», πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων και φορέων της περιοχής μας.

Ζητάμε άμεσα συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δημόσια τοποθέτηση όλων των βουλευτών του νόμου για το ζήτημα αυτό, αντίστοιχες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των όμορων Δήμων. Ζητάμε δημόσια συζήτηση προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως για το θέμα αυτό οι πολίτες της Άρτας και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, διάλυσης της ΔΕΗ, παραχώρησης δημόσιων υποδομών και εκτάσεων στου ιδιώτες.
Να σταματήσει το κρυφτό πίσω από τις ΑΠΕ. Παλεύουμε για το περιβάλλον, παλεύουμε ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια. Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και όχι είδος πολυτελείας.

Άρτα 27-1-2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ