in

Το Θέμα: Η “Ελπίδα” έφερε το χάος

Η πολιτική Προστασία – η Περιφέρεια και οι Δήμοι στην Ήπειρο οφείλουν να είναι σε εγρήγορση

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Το αποκαλούμενο από την κυβέρνηση «επιτελικό Κράτος» όπως και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού έδειξε πως δεν είναι ούτε «επιτελικό» ούτε «κράτος».

Η έλευση της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών ήταν γνωστή σε Πολιτική Προστασία, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και μια εβδομάδα μέσα από αναλυτικές μετεωρολογικές προβλέψεις των ειδικών. Όμως αντί οι κρατικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες των περιφερειών και των Δήμων να προετοιμαστούν, έκαναν για μια ακόμα φορά επίδειξη απόλυτης ανικανότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του κ. Λέκκα , καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ο oποίος έκανε λόγο για αποτυχία στη διαχείριση των προβλημάτων της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Μάλιστα, ο καθηγητής αποκάλυψε ότι επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της Αττικής Οδού, χωρίς όμως να τα καταφέρει, αν και ο ίδιος έβλεπε τι πρόκειται να συμβεί.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν ευσταθούν οι δικαιολογίες περί μη γνώσης για την ένταση του φαινομένου, καθώς οι ειδικοί ήξεραν τί θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εδώ και μία εβδομάδα.

«Το φαινόμενο οριακά μπορεί να αποτελέσει ένα τμήμα της κλιματικής κρίσης. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε βιώσει στο παρελθόν και δεν ξέρουμε αν συνθέτει την αλυσίδα των γεγονότων που καταλήγει στην κλιματική κρίση. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η επιχειρησιακή διαχείριση. Όλα αυτά που βιώνουμε δεν οφείλονται στην κλιματική κρίση αλλά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά».

Εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητά τους, χιλιάδες Αθηναίοι, σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, οι οποίες έκλεισαν από το χιόνι, με το κράτος να είναι απόν, πτήσεις να ακυρώνονται , αστικές συγκοινωνίες να υπολειτουργούν και γενικά μια εικόνα διάλυσης της κρατικής μηχανής.

Η «συγγνώμη» του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, για την ταλαιπωρία, προφανώς δεν επαρκεί. Οι ευθύνες τόσο του πολιτικού δίδυμου- Στυλιανίδη, Πατούλη- όσο και της εταιρείας Αττική οδός είναι εμφανείς. Το υπουργείο στο οποίο τοποθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κύπριος πολιτικός, έδωσε τις πρώτες δύσκολες εξετάσεις και απέτυχε.

H αίσθηση που επικρατεί ύστερα και από την «πολύωρη» ταλαιπωρία των εγκλωβισμένων οδηγών είναι ότι αυτό το «μπάχαλο» που επικράτησε θα στοιχίσει πολιτικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη περισσότερο ενδεχομένως από ότι στοίχισε η καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού κι αυτό φαντάζομαι, θα φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Το αποκαλούμενο από την κυβέρνηση «επιτελικό Κράτος» όπως και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού έδειξε πως δεν είναι ούτε «επιτελικό» ούτε «κράτος».

Το φιάσκο της Αττικής Οδού μονοπώλησε αυτή τη φορά το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών σταθμών και των μέσων ενημέρωσης, βάζοντας στην άκρη, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν αυτές τις μέρες οι άνθρωποι της αγροτικής παραγωγής, τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες με νωπά αγροτικά προϊόντα και τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς, με ότι βέβαια αυτό σημαίνει για τις τιμές στην κατανάλωση.

Οι αγροτικές περιοχές και ο πρωτογενής τομέας είχε δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κατά την χρονική περίοδο της άνοιξης του 2021 με αποτέλεσμα το έντονο πρόβλημα της ακαρπίας.

Προβλήματα σοβαρά από την “Ελπίδα” δεν υπήρξαν ευτυχώς στην Ήπειρο και με την εξαίρεση των ορεινών Τζουμέρκων από την πλευρά της Άρτας καθώς και του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, δεν έκλεισαν ούτε σχολεία.

Παρά ταύτα δεν πρέπει να υπάρξει σε καμία των περιπτώσεων εφησυχασμός, καθώς μπορεί η Περιφέρεια μας να «μην χτυπήθηκε» από την τελευταία κακοκαιρία όμως πρόσφατα είχαμε μεγάλες βροχοπτώσεις, διακοπές στο δίκτυο ηλεκτρισμού και καταστροφές σε υποδομές (γέφυρες, οδικά δίκτυα) και εμείς στην Ήπειρο.

Μάλιστα πριν λίγο χρονικό διάστημα ξεκίνησε και η επίσημη καταγραφή των ζημιών σε Δήμο Πάργας και Θεσπρωτία, με τους πλημμυροπαθείς να καλούνται να συμπληρώσουν τις ανάλογες αιτήσεις για την εκταμίευση οικονομικών βοηθειών.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν πλέον σε μόνιμο επίπεδο στην χώρα μας χειμώνα – καλοκαίρι πρέπει να ενεργοποιήσουν «αντανακλαστικά» τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στο κεντρικό κράτος σε μια κατεύθυνση χρηματοδότησης και ενίσχυσης νευραλγικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας των πολιτών (πυροσβεστική- πολιτική προστασία- ΕΚΑΒ- προσωπικό ΟΤΑ).

Πριν λίγο καιρό την Ήπειρο επισκέφτηκε ο κ. Στυλιανίδης, ο Υπουργός παρέδωσε οχήματα της Πολιτικής Προστασίας στους Δημάρχους της Ηπείρου παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη τα οποία θα βοηθήσουν το έργο τους. Αρκεί άραγε αυτή η ενέργεια ειδικά σε μια Περιφέρεια της χώρας που «δοκιμάζεται» έντονα από καιρικά φαινόμενα όλους τους μήνες του χρόνου; Προβλέπεται κάτι άλλο ως ενίσχυση; Εύλογο ερώτημα γιατί αν δεν προβλέπεται, παρόλες τις φωτογραφίες με «γαλάζιους» αιρετούς για χάριν προβολής στα τοπικά ΜΜΕ, τα προβλήματα θα παραμένουν.

Δυστυχώς δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής κανενός είδους νέος σχεδιασμός που θα βάζει στο επίκεντρο τις «ανθρώπινες ζωές», την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ ήταν «λαλίστατη» ασκώντας έντονη κριτική την περίοδο που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση τόσο αναφορικά με ζητήματα απουσίας πολιτικής μέριμνας όσο και με ελλείψεις στο κρατικό συντονισμό, όταν επιβάλλονταν ορθή διαχείριση, με το τραγικό παράδειγμα στο «Μάτι» να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ύστερα από δύο χρόνια φαίνεται ότι έχει απολέσει και αυτό το χαρτί μιας και έχει αποτύχει παταγωδώς σε αυτά που φαινομενικά θα άλλαζε.

«Χάος», «Βατερλό», «διεθνής διασυρμός», μερικοί από τους τίτλους που χρησιμοποίησαν φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης για να περιγράψουν τις επιδόσεις της λαοπρόβλητης (στα γκάλοπ) επιτελικής κυβέρνησης στη μάχη κατά της κακοκαιρίας.

Ίσως αυτό να είναι σημάδι είτε για επικείμενες αλλαγές είτε για αποδοχή πολιτικών αλλαγών στο μέλλον. Όπως και να έχει το «αίσθημα» ασφάλειας και εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον στους πολίτες και αυτό καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να το αλλάξει.