Ό ενεργειακός τυφώνας’ που σαρώνει όλο τον πλανήτη γίνεται σφοδρότερος από την κρίση στην Ουκρανία και την διαμορφωμένη πολεμική σύγκρουση μεταξύ της χώρας και της Ρωσίας. Η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε μία ανάσα από τα 100 δολάρια, καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ επταετίας. Νέες ανατιμήσεις στην αντλία θα φανούν άμεσα, με τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις και στα τρόφιμα.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας σπρώχνουν προς τα επάνω τις ήδη υψηλές τιμές όλων των ορυκτών καυσίμων. Οι διεθνείς αγορές δείχνουν 10% ακριβότερο το φυσικό αέριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, με την τιμή του Μαρτίου να διαμορφώνεται στα 79,6 ευρώ ανά MWh.
Όλα αυτά την ώρα που η Ρωσία απειλεί ανοιχτά την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την προμήθεια Φυσικού Αερίου. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ρώσου πρώην Πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά των Ευρωπαίων σε περίπτωση στήριξης της Ουκρανίας αλλά και των Αμερικανικών επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή- δηλώσεις οι οποίες ήρθαν ως συνέχεια της μη έγκρισης από την Ε.Ε του αγωγού φυσικού αερίου, του Νοrd Stream 2.
Ο Ρώσος πολιτικός έκανε λόγο για “φρένο” στην έγκριση του Nord Stream 2, καταλήγοντας ότι “σύντομα θα πληρώσουν 2.000 € για 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου”. Το “φρένο” της Ευρώπης για την έγκριση του Nord Stream 2 συνέβη μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία, δεν άρεσε στη Ρωσία.
Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ανάρτησή του στο twitter, όπου σχολίασε την απόφαση της Γερμανίας για να σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2, προχώρησε σε ευθείες απειλές κατά της Ευρώπης, ότι θα πληρώνει… “χρυσό” το φυσικό αέριο.
Αν και η Κυβέρνηση μέσω δηλώσεων του Πρωθυπουργού έπειτα από την έκτακτη σύγκλιση του ΚΥ.ΣΕ.Α. διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης ότι θα αναζητήσει αλλού αποθέματα Φυσικού Αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σίγουρα δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα και στην δική μας περίπτωση χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν συγκεκριμένες εναλλακτικές για την μαζική εισαγωγή φυσικού αερίου ώστε να αντιμετωπιστεί μια νέα διογκούμενη κρίση.
Η χώρα μας ήδη είναι στο μάτι του «ενεργειακού κυκλώνα» χωρίς όπλα και με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η συστηματική «απολιγνιτοποίηση» την έχει αποδυναμώσει αισθητά κλείνοντας τη μία με την άλλη τις λιγνιτικές μονάδες στην Βόρεια Ελλάδα εναρμονισμένη με ιδιωτικά συμφέροντα και με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Ο ενεργειακός τυφώνας” που σαρώνει όλο τον πλανήτη γίνεται σφοδρότερος από την κρίση στην Ουκρανία και την διαμορφωμένη πολεμική σύγκρουση μεταξύ της χώρας και της Ρωσίας.
Όλα αυτά ειδικά σε μια περίοδο όπου η Περιφέρεια της Ηπείρου έμπαινε σε ένα νέο προγραμματισμό με το Φυσικό Αέριο, το οποίο έφτανε επιτέλους και στην Βοριοδυτική περιφέρεια της χώρας.
Με ταχείς ρυθμούς προχωρούσε μέχρι και σήμερα παρά τα αρχικά προβλήματα η υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ. Στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2021 δημοπρατήθηκαν τα έργα για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 4 πόλεις της Περιφέρειας Ηπείρου -τα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα- συνολικού ύψους 29,1 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Οι πόλεις αυτές θα τροφοδοτηθούν με την τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) μικρής κλίμακας, την οποία η ΔΕΔΑ εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.
Στα χρηματιστήρια ηλεκτρικού ρεύματος, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη τιμή, με την μεγαβατώρα να διαμορφώνεται στα 187,5 ευρώ, με 2η την Ιταλία με 184,8 ευρώ. Αύξηση καταγράφεται και στην τιμή του πετρελαίου που ξεπέρασε τα 96 ευρώ. Στα βενζινάδικα μέσα σε 3 μόλις εβδομάδες όλα τα καύσιμα ακρίβυναν κατά τουλάχιστον 3%:στο 1,88 έφτασε η αμόλυβδη, από 1,82 στο τέλος Ιανουαρίου, στο 1,62 από 1,57 το πετρέλαιο κίνησης και τέλος στο 1,27 το πετρέλαιο θέρμανσης.
Στην Ήπειρο οι τιμές διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά με την τιμή της αμόλυβδης να πλησιάζει τα δύο ευρώ αγγίζοντας τον πανελλαδικό δείκτη τιμών και σε ορισμένες των περιπτώσεων ξεπερνώντας τον.
«Πέρυσι με 500 ευρώ έβαζαν 600 λίτρα, φέτος βάζουν 400 λίτρα» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμης Κιουρτζής.
Στις παραπάνω αυξήσεις έρχεται να προστεθεί το κύμα ακρίβειας και στα υπόλοιπα είδη πρώτης ανάγκης με χαρακτηριστικό φαινόμενο το «ράλι» τιμών που παρατηρείται στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας. Η «ακρίβεια» γίνεται κανόνας και οι καταναλωτές στενάζουν διαρκώς. Λιγοστεύουν οι σακούλες και στα σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 15,4% ανέβηκε η τιμή του ελαιόλαδου σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο, και κατά 14,4% η τιμή των νωπών λαχανικών. Επίσης ,σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου, υπολογίζεται ότι το κόστος της στέγασης έχει αυξηθεί κατά 22,6%.
Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, σε περίπτωση που γενικευτεί, μετά από δύο καταστροφικές χρονιές για την οικονομία λόγω πανδημίας, ενδεχομένως να έχει «ολέθρια» αποτελέσματα και στο επίπεδο των προσδοκώμενων εσόδων από τον τουρισμό. Οι ανατολικές χώρες τόσο για την Β. Ελλάδα όσο και για την Ήπειρο τα τελευταία χρόνια ήταν περιοχές με «αθρόα» έλευση τουριστών.
Είναι μονόδρομος πλέον ότι η χώρα μας σε αυτό το κρίσιμο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σταυροδρόμι πρέπει να ενισχύσει δημόσιες πολιτικές για φτηνό ρεύμα, να επέμβει με ουσιαστικές πολιτικές προστασίας για όσους βάλλονται από το «ράλι» των ανατιμήσεων, να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες αλλά και να ενισχύσει νέα μοντέλα δημοτικά και περιφερειακά «ενεργειακών κοινοτήτων». Μα πάνω από όλα να εργαστεί σε μια κατεύθυνση παύσης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και επίλυσης των όποιων διαφορών μέσω ειρηνευτικών προσπαθειών.