in

Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης- Ανακοίνωση Κοινό των Ηπειρωτών


Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης
Επιτέλους εδέησε να συνεδριάσει, την Πέμπτη 7 Απριλίου, η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Είναι η 1η συνεδρίαση της Περ. Επιτροπής Διαβούλευσης, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της περιφερειακής Αρχής και πραγματοποιήθηκε για την συζήτηση – γνωμοδότηση επί του «Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Περιφέρειας Ηπείρου», από την ανάγκη εφαρμογής του νόμου 4414/2016 (άρθρο 43 παρ. 2), που προβλέπει την αναπότρεπτη διαδικασία διαβούλευσης και ήταν αδύνατο να παρακαμφθεί.
Η προχειρότητα οργάνωσης της συζήτησης κατέδειξε την αλλεργία της περιφερειακής Αρχής στο διάλογο και εξηγεί και το γιατί δεν συνεδρίασε ποτέ μέχρι σήμερα αυτή η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, οι δήμαρχοι της Ηπείρου, τα επιμελητήρια, κοινωνικοί φορείς και πολίτες (μετά από κλήρωση των αιτηθέντων). Η οριακή συμμετοχή των μελών της Επιτροπής επιβεβαιώνει την απαξίωση ενός ακόμα δημοκρατικού θεσμού και (ενός) βήματος διαλόγου, πέραν του Περιφερειακού Συμβουλίου και πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Τι άλλο να υποθέσουμε ότι υποδηλώνει η παρουσία δυο μόνο δημάρχων από τους 18 της Περιφέρειας και των δυο επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων, για να μην αναφερθούμε στην απουσία της ΠΣΕ και άλλων φορέων;
Θυμίζουμε ότι η παράταξη μας ενδιαφέρθηκε για τη λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης και ζήτησε την ενεργοποίηση της, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, για αυτό και απέστειλε σχετική επιστολή στο Προεδρείο, στις 3/2/2021, όπου ζητούσε τότε να συνεδριάσει η Επιτροπή με θέμα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) και το 5ετές Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025). Επανήλθαμε πρόσφατα με νέο αίτημα το οποίο αγνοήθηκε. Κοντολογίς, δεν αντέχουν περισσότερη δημοκρατία, δε θέλουν δημοσιότητα και προτιμούν να συζητούν μεταξύ τους για το σήμερα και το αύριο της Ηπείρου.
Στη δική τους αντίληψη η συζήτηση για τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) εξαντλείται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος κι όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι αυτές ρυθμίζουν πάγια σημαντικά αναπτυξιακά θέματα εθνικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σε βάθος χρόνου και δεν θα έπρεπε να αμφισβητείται η σπουδαιότητα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες γνωμοδοτήσεις για την ΣΜΠΕ του Περιφερειακού Προγράμματος Ηπείρου 2021 – 2027 (νέο ΕΣΠΑ) και η ΣΜΠΕ του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου 2021 – 2025 (5ετές ΠΔΕ), που πέρασαν με «χαμηλή πτήση» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και έπεται συνέχεια!
Η συζήτηση στην Επιτροπή περιορίστηκε στην εισήγηση της Υπηρεσίας, αναφορικά με τους στόχους του ΠεΣΠΚΑ και σε διευκρινήσεις – εξηγήσεις του εκπροσώπου της μελετητικής εταιρείας “ΕΜΒΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.”, επί του σχεδίου και επί των τριών παραδοτέων κειμένων διαβούλευσης του ΠεΣΠΚΑ Π.Η.
Στην παρέμβασή μας αναφερθήκαμε για την ανάγκη ανάπτυξης εθνικής και περιφερειακής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που είναι παρούσα και αποτελεί Εθνική και Περιφερειακή υποχρέωση, που απορρέει από τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC, 1992), τη Συμφωνία του Παρισιού και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ.
Επισημάναμε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ), η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του οποίου επιτρέπει την άναρχη και καταστροφική για την Ήπειρο εγκατάσταση πληθώρας βιομηχανικών αιολικών και φωτοβολταϊκών, κυρίως, στην ύπαιθρο χώρα.
Παρά τις επιφυλάξεις μας, για την κυβερνητική πολιτική και την κατά περίπτωση ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και για την εφαρμοζόμενη πολιτική στην ενέργεια με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, υποστηρίζουμε το βασικό στόχο του ΠεΣΠΚΑ που είναι να εμπλέξει την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους σε ένα διάλογο με στόχο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Ενισχυτικό της σπουδαιότητας του σχεδίου είναι και το ότι, η μελέτη θα αποτελέσει οδηγό για την Περιφέρεια και θα επιτρέψει στους αρμόδιους φορείς την προπαρασκευή και ωρίμανση όλων των έργων, τα οποία σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επιτυχή ένταξη τους στη νέα προγραμματική περίοδο για το ΕΣΠΑ (2021 – 2027).
Τέλος, σημειώσαμε την συμβατότητα του σχεδίου ΠεΣΠΚΑ Π.Η. με την υπό διαβούλευση (Τομεακή) Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» του ΥΠΕΝ, που είναι σε διαβούλευση από της 29 Μαρτίου, για 45 ημέρες και πρέπει να μας απασχολήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ