in ,

Παρασκήνια [του Άρη Ραβανού]


ΜΕ ΣΚΩΠΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

Εξελίξεις στο Επιχειρηματικό Πάρκο Άρτας;

Κινητικότητα για το Επιχειρηματικό Πάρκο της Αρτας καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες με την κίνηση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη να αποστείλει σχετικό έγγραφο και την μελέτη προς το Επιμελητήριο Άρτας.
Στο πλαίσιο παλαιότερης δέσμευσης της παρούσας δημοτικής αρχής, ο Χρ. Τσιρογιάννης απέστειλε την μελέτη για την Συγκριτική Αξιολόγηση Περιοχών με σκοπό την επιλογή της βέλτιστης θέσης χωροθέτησης του Ε.Π. Άρτας.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αρταίων με έγγραφό του ζητά από το Επιμελητήριο να προχωρήσει άμεσα σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου ο επιχειρηματικός κόσμος, τα τοπικά συμβούλια, φορείς και απλοί πολίτες να λάβουν πλήρη ενημέρωση από τους μελετητές για τα αποτελέσματα.
Στόχος της μελέτης ήταν να γίνει μια συγκριτική αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της κάθε περιοχής, προκειμένου η τοπική κοινωνία: α) να έχει πλήρη εικόνα για τις αναπτυξιακές προοπτικές από την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου και β) να λάβει απόφαση με βάσει πραγματικά δεδομένα και όχι εικασίες.
Θα έχει ενδιαφέρον τελικά να δούμε που θα…κάτσει η μπίλια στο ζήτημα του Επιχειρηματικού Πάρκου, διότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγονται διάφορα για συγκεκριμένες θέσεις και στον κάμπο, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Αρτας.
Πάντως μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι οριστικό και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι την τελική απόφαση. Το μόνο σίγουρο, όπως έχει πληροφορηθεί και η ΔΦ, είναι ότι ο Χρ. Τσιρογιάννης θα στηρίξει την τελική πρόταση του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης, όπου και αν τελικά χωροθετηθεί το Πάρκο.

 

ΑΙΧΜΗ

Η ώρα για ψηφιακή πόλη

Μπορεί να ακούγεται κάπως απόμακρο για πολλούς, αλλά η Άρτα έχει περιθώριο να γίνει μια πραγματικά ψηφιακή πόλη, καθώς προβλέπεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους άνω των 310 εκατ. ευρώ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ κατά τα επόμενα χρόνια στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού στην Ελλάδα. Που θα πάνε τα χρήματα; Για την υποστήριξη του ψηφιακού τους μετασχηματισμού και τις έξυπνες πόλεις, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κονδύλια που προέρχονται από άλλες πηγές και αφορούν συναφείς δράσεις. Μπορεί να μας φαίνεται κάπως δυσνόητο, αλλά οι έξυπνες πόλεις αποτελούν έργο- πλαίσιο για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών, με σκοπό την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Το γεγονός ότι προβλέπονται επενδύσεις άνω των 310 εκατ. ευρώ, δεν πρέπει να αφήσει και την Άρτα αδιάφορη. Εξάλλου καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογία στην καθημερινότητα των ατόμων, άρα και στις πόλεις, σε μια περίοδο που καθένας από εμάς χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 25 έξυπνα αντικείμενα κάθε μέρα και που μέχρι το 2030 ο αριθμός των διασυνδεμένων συσκευών (πχ, αισθητήρων) με το Ιντερνετ των Πραγμάτων προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 26 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό “Digital Europe”, μέχρι το 2025, το 75% των Ευρωπαίων πολιτών θα χρησιμοποιεί υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και το 30% υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης. Το 50% του πληθυσμού σήμερα ζει σε αστικά κέντρα και στο μέλλον το 70%. Αρα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων δεν είναι πλέον ευχή, αλλά υποχρέωση και οι δήμοι της Άρτας έχουν την ευκαιρία τους.

 

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και σε τοπικό επίπεδο για την ανάγκη να απεξαρτηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, κάτι που θα επιτευχθεί αν μεταφερθούν οι πόροι από τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ώστε -ένας λόγος παραπάνω- εκείνοι να είναι υπόλογοι στους πολίτες για το πώς αξιοποιούν τα χρήματά τους. Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την ανεξαρτητοποίηση και ενηλικίωση της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει ένα σημείο μετάβασης που θα μπορούσε να περιγραφεί στη φράση “δείξε μου το χρήμα!”. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση, οπότε κάθε φορά που θέλουν οι δήμοι να εξασφαλίσουν κεφάλαια, πρέπει με κάποιο τρόπο να στηριχθούν στην κεντρική κυβέρνηση, ακόμη κι αν διαθέτουν και σχεδιάζουν τα δικά τους χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπάρχει ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να διασφαλιστούν, να απελευθερωθούν από τους περιορισμούς του πολιτικού συστήματος. Θα σήμαινε ότι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια θα ήταν άμεσα υπόλογοι στους πολίτες τους για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματά τους.

 

Τα χρέη δημοτών – επιχειρήσεων και στους δήμους της Άρτας

Νέο μόνιμο μηχανισμό εισπραξιμότητας από τους δήμους ετοιμάζει το ΥΠΕΣ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ με σημείο αναφοράς την ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας θα βεβαιώνονται οι οφειλές, τις οποίες θα αποδίδουν δημότες και επιχειρήσεις στην Αυτοδιοίκηση. Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ειπραξιμότητας βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και προβλέπει τη διαλειτουργικότητα των δήμων με την ΑΑΔΕ, ώστε να λαμβάνονται στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και να γίνεται αυτόματη απόδοση οφειλών στους δήμους. Ο νέος μηχανισμός εισπραξιμότητας προετοιμάζεται στην παρούσα φάση προκειμένου να βρεθούν έσοδα για να αντιμετωπιστεί και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, στο οποίο καλείται να ανταπεξέλθει η Αυτοδιοίκηση. Σαφώς και πρέπει να καταστεί δυνατή η είσπραξη των οφειλών των δημοτών αλλά και να ειδοποιούνται οι δημότες για τα χρέη τους προς τους Δήμους. Σήμερα, όμως υπάρχει δυσκολία και κόστος στην επίδοση των οφειλών και θα πρέπει να νομιμοποιηθεί η διαδικασία μέσω e.mail. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα χρέη τρίτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέρχονται στα 3 δις ευρώ και εισπραξιμότητα τους αγγίζει μόλις το 5%. Όμως πολλοί και στην Αρτα λένε ότι πρέπει να γίνουν και γενναία κουρέματα και ρυθμίσεις για τα χρέη και δεν έχουν άδικο ειδικά λόγω της πολυετούς μνημονιακής Οδύσσειας, των δυο ετών πανδημίας με τους περιορισμούς και τον πόλεμο.

 

Τρισάγιο εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου Γ΄

Τρισάγιο, επί τη συμπληρώσει 34 ετών (8 Απριλίου 1988) από την κοίμηση του μακαριστού Προκατόχου του, Μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου Γ΄ (Τσίγκρη), στην Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς Άρτης, όπου ευρίσκεται και ο τάφος του αειμνήστου Ιεράρχου, ετέλεσε την Παρασκευή 8 Απριλίου ο Σεβασιμώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος Γ΄ (κατά κόσμον Δημήτριος Τσίγκρης) γεννήθηκε στα Μέγαρα στις 13 Φεβρουαρίου 1911. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 12 Ιουνίου 1933 εκάρη μοναχός και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους διορίσθηκε ιεροκήρυκας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μοναστηράκι Αθηνών.
Tην 1 Ιουνίου 1934 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο και στις 19 Απριλίου 1942 πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης από τον Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβο Βαβανάτσο, στην Μητρόπολη του οποίου υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας και στρατιωτικός ιερέας.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1958 εξελέγη Μητροπολίτης Άρτης. Εργάστηκε με ζήλο και στοργικό ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς της ποιμαντικής του δράσεως. Με δικές του ενέργειες ανεγέρθηκαν 10 ενοριακοί ναοί, πολλά παρεκκλήσια και εξωκλήσια, καθώς και το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Σπουδαίο έργο για την εποχή ήταν η ίδρυση και λειτουργία δύο εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων αρρένων και θηλέων στις περιοχές Ρετσιανών και Άνω Αθαμανίου αντίστοιχα. Δια της επίπονης εργασίας του συνέβαλε πολύ στην θρησκευτική και ηθική εξύψωση του ποιμνίου του σε χρόνια δύσκολα και κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, δια του κηρύγματος του θείου λόγου, της τακτικής επισκέψεώς του στα δύσβατα χωριά της επαρχίας του.
Το 1966 επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ρωσίας προς προσκύνηση του τάφου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού του εξ Άρτης καταγομένου και με δική του μέριμνα ανακηρύχθηκε επίσημα να τιμάται ως τοπικός Άγιος. Ο Ιγνάτιος Γ΄ υπήρξε ικανός ιεράρχης, με σεμνό ήθος, άρτια θεολογική κατάρτιση και αφοσίωση στην Εκκλησία.
Μέχρι την τελευταία του στιγμή δεν έπαψε να δέχεται και να προσεύχεται για όλους με αγάπη και να νουθετεί στον αγώνα της ζωής. Ο Κύριος του επιφύλαξε ιδιαίτερη τιμή καθώς τον κάλεσε κοντά Του, την ίδια ώρα που ο Ίδιος άφηνε την τελευταία Του πνοή επί της γης, την ώρα της αποκαθηλώσεως την Μεγάλη Παρασκευή (8 Απριλίου) του 1988.