in

Η πρόβλεψη Τσίπρα εκλογές το Σεπτέμβριο, τα ψηφοδέλτια και το νέο Πολιτικό «Διευθυντήριο» με άρωμα γυναίκας [του Άρη Ραβανού]


Ένα πολιτικό διευθυντήριο με κυριαρχία των γυναικών δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του να στήσει ένα πιο σφιχτό προεδρικό σύστημα εξουσίας.

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το μεσημέρι της Τρίτης, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα» και για στην καθημερινή λειτουργία παρακολούθησης της πολιτικής του κόμματος, έδωσε ειδικό ρόλο σε ακόμα τρεις γυναίκες με κομβική παρουσία, την Εφη Αχτσιόγλου, την Ρένα Δούρου και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το Καταστατικό, προβλέπει και τη λειτουργία ενός ολιγομελούς Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου παρακολούθησης της πολιτικής του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε τρία μέλη (μέχρι τρία μέλη της ΠΓ προβλέπει το Καταστατικό), τα οποία θα συμπληρώσουν τους δύο γραμματείς, τη Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή της Γιώργο Βασιλειάδη, τον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο και την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη που πρώτευσε προ ημερών στην ψηφοφορία της ΚΕ για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

«Ζήτησα να συνεδριάσει άμεσα η νέα Πολιτική Γραμματεία γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να αναδιατάξουμε άμεσα το κόμμα και να προχωρήσουμε σε χρεώσεις καθηκόντων τόσο στην ΠΓ όσο και στην Κεντρική Επιτροπή» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Πρέπει να βάλουμε άμεσα μπροστά την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Και φυσικά, να εντείνουμε το σχεδιασμό πολιτικής με το βλέμμα προς τα έξω, προς την κοινωνία και όχι προς τα μέσα, όχι ενδοσκόπηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κοινωνική κρίση που θα φέρει σύντομα και πολιτικές εξελίξεις. « Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε διαρκή κοινωνική αμφισβήτηση αλλά και με πρωτοφανή μιντιακή στήριξη» σημείωσε.

Διέγνωσε καλύτερο μέλλον για το κόμμα, λέγοντας ότι τα σημάδια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εμφανή. «´Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα και οργανωτικά και προγραμματικά. Θα νικήσουμε στις εκλογές, αλλά χρειάζεται δουλειά και σχέδιο για την επόμενη μέρα» είπε.

Επ’ αυτού υπογράμμισε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι αναγκαία γιατί έχουμε εισέλθει σε μία κοινωνική κρίση διαρκείας που οφείλεται σε αποφάσεις και πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στον παραλογισμό αποφάσεων της ΕΕ, στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετατρέπεται σε συνολική κρίση της Ευρώπης μέσα από τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. « Ο συνδυασμός αυτός μαζί με τις πολιτικές διαρκούς όξυνσης των ανισοτήτων και τις εγκληματικές επιλογές στην ενέργεια από τον κ. Μητσοτάκη εντείνουν την κοινωνική κρίση στη χώρα μας» ανέφερε.

Για να δημιουργηθούν όμως οι συνθήκες για πολιτική αλλαγή έθεσε τις εξής τρεις προτεραιότητες για το κόμμα:

1. Η οργανωτική ανασυγκρότηση. Πώς δηλαδή θα ενταχθούν στις γραμμές μας τα 110.000 νέα μέλη που ήρθαν στις εσωκομματικές κάλπες πώς θα υπάρξει μία διαρκής και αμφίδρομη σχέση και επαφή μαζί τους, πώς θα γίνουν οι πολλαπλασιαστές του μηνύματος του ΔΥΤΙΖΣ/ΠΣ στην κοινωνία και τους χώρους τους.

2. Η συγκρότηση ισχυρών και ανταγωνιστικών ψηφοδελτίων. Μέχρι τα τέλη Ιούλη να έχει ανακοινωθεί ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων.

3. Η ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος για τα μέτρα άμεσης εφαρμογής και υλοποίησης από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές, στη βάση των 5+1 προγραμματικών δεσμεύσεων.

Επ’ αυτού στη ΔΕΘ, αρχές Σεπτέμβρη, είπε ο Αλ. Τσίπρας, «θα ανακοινωθεί ένα δομημένο, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να κατανοήσει τι θα σημαίνει στη ζωή και στη καθημερινότητά του η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η προοδευτική κυβέρνηση».

Παράλληλα με αυτές τις άμεσες προτεραιότητες θα ενισχυθεί η δουλειά που γίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση σε τρία κομβικά πεδία: Στη νεολαία, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου θα πρέπει έγκαιρα – κατά τον Αλ. Τσίπρα- να αναδειχθούν υποψήφιοι και συνδυασμοί.

«Για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα προτείνω να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση της Πολιτικής μας Γραμματείας το επόμενο διάστημα. Και παράλληλα, να οργανωθούν δύο μεγάλες εκδηλώσεις της νεολαίας μας στα τέλη Αυγούστου τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη» τόνισε.

Ιδιαίτερη αξία έχει η ανάλυσή του γιατί θα γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο και η οποία έχει τις εξής 7 επισημάνσεις:

1. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τριπλή πίεση από τους εξωπραγματικούς λογαριασμούς ρεύματος (αρνητικά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη), τη δραματική μείωση του τζίρου λόγω της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων (18% σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ), και την συσσώρευση νέων χρεών που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα της πανδημίας.

2. Την ίδια ώρα τα λαϊκά νοικοκυριά είναι παντελώς αδύναμα πλέον να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές ανάγκες, αφού το οικογενειακό εισόδημα δεν φθάνει πλέον ούτε μέχρι την τρίτη εβδομάδα του μήνα.

3. Αλλά και η μεσαία τάξη, τα λεγόμενα μεσοστρώματα για τα οποία δήθεν κοπτόταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκεται σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης.

4. Μέσα σε αυτά τα αδιέξοδα, να είστε σίγουροι ότι ένας είναι ο δρόμος για τη νίκη μας από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν κάνει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα στους πολίτες, σε όλους αυτούς που βλέπουν τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους να γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη με την κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

5. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Ακόμα τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει, ούτε εμείς ούτε οι πολίτες. Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επιταχυντής της κρίσης.

6. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όσο και αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει την θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και νωρίς το Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια.

7. Και για αυτόν τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει ατζέντα από την σαρωτική ακρίβεια που καθιστά αβίωτη τη ζωή των πολιτών, επενδύει σε τεχνητή ένταση και ψευδεπίγραφα λαϊκιστικά διλήμματα. Καλλιεργεί την ένταση στα πανεπιστήμια και ακολουθεί γενικευμένη στρατηγική όξυνσης για να κρύψει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα.