in

Ένα απέραντο Φρενοκομείο [του Γιώργου Θεοδόση]

Φοροτεχνικού – Λογιστή
Προέδρου Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλους του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Ιούλιος 2022 πλέον. Καλό μήνα σε όλους σας με υγεία. Και αφού μιλάμε για υγεία να πούμε ότι η πανδημία του covid είναι εδώ. Παρά τις μάταιες προσπάθειες κάποιων να θέσουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και να καταργήσουν όλα τα μέτρα προστασίας για χάρη των τουριστών, ο ιός είναι εδώ και μολύνει καθημερινά περισσότερους και πολλούς μάλιστα για δεύτερη φορά. Τα κρούσματα την Τρίτη 28/06/2022 είναι 20.084 και διψήφιος ο αριθμός θανάτων.

Ο Εχθρός προ των πυλών και η πολιτεία απούσα συνειδητά.

Μιλάμε για Σεπτέμβριο και το μυαλό όλων πάει στις εκλογές αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτό μαρτυρά. Τα επιδόματα για οικονομική ενίσχυση καθημερινά ενισχύονται ή ανακαλύπτονται νέα. Οι πλατφόρμες διαδέχονται η μία την άλλη με εκατοντάδες προβλήματα και παθογένειες.

Πρακτικές που η σημερινή Κυβέρνηση και ο ίδιος Πρωθυπουργός, κατηγορούσε την προηγούμενη Κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση ως αντιαναπτυξιακά.

Αλήθεια τώρα ή τότε.

Μιας και είμαστε στην κατηγορία της Πλατφόρμας να ενημερώσουμε ότι λόγω συνεχούς ροής αιτήσεων και προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, ανακοινώθηκε ότι δίνεται παράταση ως τις 5 Ιουλίου για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (power pass) στη σχετική πλατφόρμα. Η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου. Λέτε να φτάσει;

Υπάρχουν πολλές δυσλειτουργίες, όπως αυτή που όταν οι δικαιούχοι που υπέβαλαν την αίτηση για το power pass  και η οποία βρισκόταν ήδη στο στάδιο της εκκαθάρισης, υπέβαλαν μεταγενέστερα τη φορολογική δήλωση του Φ.Ε. 2021 χωρίς καμία αλλαγή στην κατοικία τους σε σύγκριση με το φορολογικό έτος 2020, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησης στην πλατφόρμα του power pass να μεταβληθεί από «υπό εκκαθάριση» σε «εκκρεμής υποβολή».

Αντιλαμβάνεται ο καθένας πως όλη αυτή η κατάσταση αφενός μεν, δημιουργεί ένα απίστευτο κομφούζιο, αφετέρου δε θα έχει ως αποτέλεσμα, όσοι δεν εντοπίσουν εγκαίρως την εν λόγω αστοχία να χάσουν την επιδότηση, ενώ είχαν τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ποιος άραγε θα ευθύνεται αν λόγω αυτής της αστοχίας χάσουν οι συμπολίτες μας την επιδότηση; Ας μας απαντήσει ο κύριος Τσακίρης!

Να τονίσουμε εδώ πως, δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες ή οι συνάδελφοι λογιστές να μπαίνουν εκ νέου στην πλατφόρμα του power pass ώστε να ελέγχουν την κατάσταση των αιτήσεων που ήταν ήδη σε κατάσταση «υπό εκκαθάριση».

Αν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου αυτού, οφείλουν οι υπεύθυνοι να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες γι΄αυτή τη δυσλειτουργία (σ.σ. δεν αποτελεί κι αυτό υποχρέωση των λογιστών), προκειμένου να μη χάσουν την επιδότηση που δικαιούνται και παράλληλα να γίνουν σχετικές αναφορές στα Μ.Μ.Ε για την έγκαιρη ενημέρωση όλων.

Το «Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα», οι ηλεκτρονικές αιτήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 έως και την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022. Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ. Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, θα πρέπει πρώτα να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή
β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ενώ στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται)
γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου
δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Είμαστε ένα απέραντο φρενοκομείο η φράση ανήκει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αναφέρονταν στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρα το 1980.

Πέρασαν 42 χρόνια και πόσο επίκαιρη είναι η φράση για την ψηφιακή πλέον Ελληνική διοίκηση.