in

Με μια ματιά στη ΔΕΘ και μια στην Κάλπη | του Γιώργου Θεοδόση

• Φοροτεχνικός – Λογιστής
• Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
• Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Στις 20 Αυγούστου το περασμένο Σάββατο έληξε και τυπικά το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Πλέον η Ελλάδα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία ανά εξάμηνο όπως συμβαίνει με τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση, έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων της.

Με αυτά τα δεδομένα πολλοί από εμάς θεωρούν ότι βγαίνοντας από μνημόνια και ενισχυμένες εποπτείες θα μπορούν πλέον οι εργαζόμενοι να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις, θα επανέλθουν ο 13ος και 14ος μισθός στους Δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, θα μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα, θα μειωθεί ο ΦΠΑ, θα επανέλθει το αφορολόγητο στα 12000, θα καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτά θα περιμέναμε να ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό στο διάγγελμα που έκανε και με περηφάνια ανακοίνωνε την έξοδο από την οικονομική εποπτεία. Αυτά θα έπρεπε να τα ακούσουμε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με χρονοδιάγραμμα και στόχους πραγματικούς έτσι ώστε να τους εμπιστευτεί κάποιος.

Αντί λοιπόν ελαφρύνσεων την επόμενη κιόλας ημέρα στις 21/08/2022 μάθαμε ότι η τιμή της κιλοβατώρας για το μήνα Σεπτέμβριο εκτοξεύτηκε. Αυξήσεις που κυμαίνονται από 60% έως 65% και με το φόβο να μην υπάρχει δυνατότητα επιδότησης όλου αυτού του ποσοστού από την Κυβέρνηση. Ηλεκτροσόκ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αν συνεχιστεί αυτό το «ράλι» ακρίβειας σε τρόφιμα καύσιμα και ενέργεια, στην ήδη εξαθλιωμένη οικονομικά Ελληνική κοινωνία τα αποτέλεσμα τους επόμενους μήνες θα είναι τραγικά. Άμεσα θα πρέπει να φροντίσει η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα ανακούφισης, ειδικά όταν η ίδια επικαλείται ότι υπάρχει υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα 5,1 δις του επταμήνου Ιανουαρίου –Ιουλίου 2022.

Όχι κατασπατάληση του Δημόσιου χρήματος όπως για παράδειγμα στα 134.000.000 ευρώ για αναβάθμιση του κατά τα άλλα αξιόλογου gov.gr και για τις άμεσες ανάγκες των πολιτών μέτρα μέχρι 40 και 80 ευρώ του στιλ fuel pass.

Σε τηλεοπτική εκπομπή την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με το οποίο θα εναρμονιστούν οι ρυθμίσεις οφειλών προς την ΑΑΔΕ με τις ρυθμίσεις προς τον e-ΕΦΚΑ, π.χ. ίδιος αριθμός δόσεων. Σύμφωνα με τον Υπουργό στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και διάταξη σύμφωνα με την οποία θα συμμορφωθεί η νομοθεσία με την απόφαση του ΣτΕ 1833/2021 και η παραγραφή των ασφαλιστικών οφειλών θα είναι 10ετής από 20ετής λέγοντας πως «εδώ μιλάμε για παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ. Αν έχουν αναζητηθεί δεν παραγράφονται. Αν πηγαίναμε και παραγράφαμε οφειλές που έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ, υπάρχει ο λεγόμενος ηθικός κίνδυνος, κανένας δεν θα πλήρωνε». Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τον Υπουργό μέχρι να δούμε το νομοσχέδιο, όταν αναφέρεται στη λέξη «αναζητηθεί» εννοεί στα βεβαιωμένα ποσά έως την ψήφιση του νομοσχέδιου. Οψόμεθα τι θα προκύψει γιατί αυτή η τροποποίηση αφορά αρκετούς και είναι σημαντική.

Λίγες ημέρες απομένουν για να μπούμε και ημερολογιακά στο Φθινόπωρο και για τρίτη χρόνια καταπατιέται το δικαίωμα για μερικές ημέρες ξεγνοιασιάς για Φοροτεχνικούς Λογιστές. Η καταληκτική ημερομηνία της παράτασης των φετινών Φορολογικών δηλώσεων 30/8 δεν το επιτρέπει αυτό.

Μπορεί ευρύτερα να υπάρχει η αντίληψη ότι φταίνε οι φορολογούμενοι που σπεύδουν με καθυστέρηση για αυτή την υποχρέωση τους ή ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι κάθε χρόνο για διαφορετικούς λόγους υπάρχει μεγάλη χρονικά διαφορά μεταξύ της έναρξης της εφαρμογής υποβολής δηλώσεων σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο έναρξης υποβολής.

Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες πραγματικός χρόνος από την έναρξη υποβολής με οριστικές αποφάσεις εγκυκλίους και λυμένα τα τεχνικά ζητήματα χωρίς σε καμία περίπτωση να λαμβάνεται στο τρίμηνο αυτό ο μήνας Αύγουστος. Φέτος υπήρχαν αποφάσεις που βγήκαν 56 ημέρες μετά το άνοιγμα της εφαρμογής και οι δηλώσεις των Νομικών Προσώπων μετά από 47 ημέρες.

Συγχαρητήρια στους αθλητές του στίβου για τις επιτυχίες τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Ατομικό «μοναχικό» άθλημα ο στίβος αλλά έτσι δυστυχώς από μόνοι τους παλεύουν και αυτοί που προσπαθούν να συνδυάσουν τον πρωταθλητισμό, τον επαγγελματικό τους βιοπορισμό και πολλοί από αυτούς και αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν και το «Ελληνόμετρο» για το ποσό Έλληνες είναι πριν βέβαια από την επίδοση γιατί μετά όλοι τρέχουν για μια φωτογραφία μαζί τους!

Καλό Φθινόπωρο με μια ματιά στη ΔΕΘ και μια….στην Κάλπη!