Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και σύσσωμου του κυβερνητικού επιτελείου σε πλήρη διάταξη μετά τις γιορτές, σημαίνει και απαρχή των προετοιμασιών για τις εκλογές της άνοιξης, όποτε αυτές και αν γίνουν. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν μια σειρά συσκέψεων για την προβολή του κυβερνητικού έργου και για τις περιοδείες του πρωθυπουργού, ώστε μετά τα Φώτα το “σύστημα” να μπει σε πλήρη διάταξη.
Ήδη, πάντως, αρκετοί βουλευτές και υποψήφιοι έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις αλλαγές στον εκλογικό χάρτη, με βάση τη νέα απογραφή. Ήδη είναι σαφές ότι κάποιοι βουλευτές θα χάσουν την έδρα τους λόγω των αλλαγών, αν και σε άλλες περιφέρειες τα κόμματα θα έχουν ‘λαμβάνειν’ κάτι παραπάνω. Με βάση τα νέα στοιχεία και την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες περιφέρειες γίνονται μονοεδρικές, οι οποίες πλέον θα είναι συνολικά εννέα.
Τα αποτελέσματα της απογραφής που ανακοινώθηκαν λίγο πριν φύγει το 2022 από την ΕΛΣΤΑΤ αλλάζουν τον εκλογικό χάρτη και προκαλούν ανακατατάξεις στους σχεδιασμούς των κομμάτων.
Σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται λοιπόν ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2021 που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Συγκριτικά με την απογραφή του 2011 ο νόμιμος πληθυσμός μειώθηκε στη δεκαετία που πέρασε κατά 187.397 πολίτες. Συνολικά έχουν απογραφεί 9.716.889 το 2021, ενώ το 2011 είχαν απογραφεί 9.904.286.
Η νέα απογραφή φέρνει «τα πάνω κάτω» κυρίως στην Άρτα και την Θεσπρωτία στην Ήπειρο από άποψη εδρών. Αυτό συμβαίνει διότι η Άρτα και τυπικά όποτε και να προκηρυχτούν εκλογές μεταβάλλεται από τριεδρική σε διεδρική ενώ η Θεσπρωτία γίνεται μονοεδρική.
Στην Άρτα που γίνεται “διεδρική”, χαμένος φαίνεται να είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας καθώς και οι υπόλοιποι υποψήφιοι της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ δεν ανησυχούν οι υποψήφιοι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα. Παρόλα αυτά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιος θα έχει δύσκολο έργο απέναντι σε Ντίνο Παπαδημητρίου και Γρηγόρη Λαμπράκη αντίστοιχα.
Το 2023 είναι έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων μακάρι το πολιτικό προσωπικό να μην σταθεί μόνο στα συμπεράσματα που αφορούν τις έδρες των κομμάτων τους.
Η Πρέβεζα αν και παρουσιάζει μειωμένο (μικρότερο αναλογικά σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας) πληθυσμό παραμένει διεδρική ενώ και τα Γιάννενα παραμένουν με τέσσερις έδρες. Στην ουσία αυτό που αποδεικνύεται όμως στην πράξη είναι ότι συνολικά η Ήπειρος “γερνάει” και εμείς ως πολίτες της δεν θέλουμε να το αντιληφθούμε.
Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο, τα τελικά στοιχεία ήρθαν απλά με την απογραφή.
Και αυτό διότι φαίνεται εδώ και καιρό ειδικά μετά την μνημονιακή περιπέτεια της χώρας στις αρχές του 2010, όταν πλέον υπήρχαν σημάδια που στη συνέχεια μονιμοποιούνταν, ότι κάτι αλλάζει αρνητικά. Τα στοιχεία που υποδηλώνουν τη μείωση του πληθυσμού είναι:
1) Η φυγή των νέων-παραγωγικό δυναμικό- στο εξωτερικό και στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα).
2) Η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την γήρανση του υφιστάμενου πληθυσμού.
3) Η εγκατάλειψη του κάμπου αλλά και η ερημοποίηση των ορεινών χωριών.
4) Η αναδιάρθρωση των εισοδημάτων των συμπολιτών με τις αλλεπάλληλες κρίσεις-οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή- που επέφερε την εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση.
5) Η ύφεση-εγκατάλειψη υποδομών (Νοσοκομεία, Σχολεία, Πανεπιστημιακά τμήματα)
6) Η μονοκαλλιέργεια στον Τουρισμό χωρίς διασύνδεση με τοπικά προϊόντα και τις ελάχιστες προοπτικές σε άλλους παραγωγικούς τομείς.
Το πρόβλημα επομένως δεν αφορά τις έδρες-που δεν έχασαν τα Ιωάννινα (ώ του θαύματος!!) – η Πρέβεζα και τελικά που έχασαν Άρτα & Θεσπρωτία και την μειωμένη εκπροσώπηση στην Βουλή των Ελλήνων. Ή δεν είναι μόνο αυτό. Το θέμα αφορά την Ήπειρο, το παραγωγικό της προσανατολισμό και την επόμενη ημέρα.
Το μοντέλο του “δυνατού κέντρου” που ακολούθησαν πιστά οι ισχυροί του τόπου μας, μεγάλωσε τις ανισότητες και δημιούργησε ένα κακέκτυπο απομίμησης των αποκλίσεων Αθήνας – Περιφέρειας.
Στην Θεσπρωτία παρόλη την δυναμική και την πλούσια Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα του Μάριου Κάτση -πρώην Υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ν.Δ προς το παρόν φαίνεται να κρατά το πλεονέκτημα. Πάντως σε επίπεδο περιφέρειας και νομών μεγάλος κερδισμένος είναι ο νομός Αχαΐας και η Πάτρα ,όπου κερδίζουν άλλη μια έδρα.
Η απογραφή αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία, καθώς καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας (ηπειρωτική, νησιωτική, παραμεθόριες περιοχές) όπου υπάρχουν κάτοικοι. Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Το 2023 είναι έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων μακάρι το πολιτικό προσωπικό να μην σταθεί μόνο στα συμπεράσματα που αφορούν τις έδρες των κομμάτων τους αλλά να εξετάσει πιο ουσιαστικά τους λόγους που προκάλεσαν τις όποιες διαφοροποιήσεις ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την πολυπόθητη ανάκαμψη.