Αν και την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών “μονοπώλησαν” οι βουλευτικές εκλογές και οι πολιτικές εξελίξεις, ένα λακωνικό, αλλά ανησυχητικό δελτίο τύπου προχθές από τη Λιμενική Αρχή Συβότων για καταγραφή κι αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, μας υπενθύμισε την εύθραυστη κατάσταση του οικοσυστήματος της Ηπείρου και του Ιόνιου. Την αναγκαιότητα να παρακολουθούμε με τον πιο συνεπή κι επιστημονικό τρόπο την περιοχή, τα δεδομένα/νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Στην προκειμένη, τη θαλάσσια περιοχή των Ηπειρωτικών ακτών και του νησιωτικού συμπλέγματος (π.χ. νησίδα Αγίου Νικολάου Συβότων).
Μπορεί να ακούγονται καθησυχαστικά τα δεδομένα της μικρής έκτασής της και του ρυπαντικού φορτίου [σεντινόνερα (oily bilge water) και λάδια], ο εντοπισμός της μηχανικής βλάβης του σκάφους που την προκάλεσε, όπως κι η ενημέρωση ότι η ρύπανση αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, όμως απαιτείται η πλήρης ενημέρωση από την περιφερειακή αρχή για το εύρος και την ένταση της ρύπανσης, όπως και για τα αποτελέσματα της προανάκρισης που διενεργήθηκε από τη Λιμενική Αρχή Συβότων, το συντομότερο δυνατό.
Επίσης, αν τηρείται το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Πλοίων και καταλοίπων φορτίου, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τους φορείς διαχείρισης λιμένος (ΦΔΛ), όσο κι αν οι ευκολίες υποδοχής αποβλήτων πλοίων είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών των πλοίων που καταπλέουν στους λιμένες μας, χωρίς να προκαλούν ανεπάρκεια υποστήριξης ή αναίτια καθυστέρηση στα πλοία.
Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ,
Ζώης Γαλατάς