in

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Αυγούστου με επιτυχία το 13ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Πρέβεζας.


Στον χώρο μπροστά από τα δικαστήρια οι ομιλητές Ilirida Musaraj και Ανδρέας Τάκης ξεδίπλωσαν τη συζήτηση γύρω από το θέμα της ιθαγένειας και της υπηκοότητας της πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών• με τον πρώτο να αναφέρεται διεξοδικά και εκλαϊκευτικά στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ισχύει σήμερα, αλλά και πώς φτάσαμε σε αυτό με τους μετανάστες δεύτερης γενιάς να μπορούν πλέον να πάρουν – μετά από μια «οδύσσεια»- την ιθαγένεια, χωρίς όμως να ισχύει το ίδιο για τους γονείς τους, τους μετανάστες πρώτης γενιάς με αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν στο φάσμα των «αφανών» και να αντιμετωπίζονται ως «δεύτερης κατηγορίας» πολίτες από το ελληνικό κράτος. Καταδείχτηκαν μια σειρά από επιλογές από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά το ζήτημα, πολλές από τις οποίες ενώ στην κοινή λογική φαντάζουν «παράλογες», δεν αποτελούν παρά ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές απόρροια του εθνικισμού και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους μετανάστες ήταν πολλά με κυρίαρχα την έλλειψη του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλά και του πολύ σοβαρού προβλήματος της εξασφάλισης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων .
Εμπλουτισμένη με προσωπικές εμπειρίες η τοποθέτηση της Ilirida Musaraj έκανε ξεκάθαρο πως δεν επαρκεί ένας γενικόλογος και αφηρημένος αντιρατσιστικός λόγος, και πως τα κινήματα των αλληλέγγυων στους μετανάστες πρέπει να αγκαλιάσει και να υιοθετήσει ως βασικό αίτημα του αγώνα την παραχώρηση της ιθαγένειας.
Φυσικά, δεν έλλειψε από το αντιρατσιστικό φεστιβάλ η αναφορά στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα των φωτιών και των απανθρακωμένων συνανθρώπων μας που βρέθηκαν στον Έβρο, οι οποίοι πρώτα απ’ όλα είναι άνθρωποι και μετά μετανάστες και που κανείς «δε θα κλάψει γι’ αυτούς» – όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε- ως άτομα αγνώστων στοιχείων και από ξένες χώρες.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την πολύ όμορφη μουσική συντροφιά των: Χριστιάνα Σουλιώτη, Νίκο Χρηστίδης, Ιωάννα Κουρκούδιαλου και Γιώργο Βαρτσάκης με πλήθος κόσμου να τους απολαμβάνει.
Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους και όλες όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του φεστιβάλ θεατά και αθέατα, καθώς και πολύ περισσότερο τον κάθε συμπολίτη και την κάθε συμπολίτισσα που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Ανοιχτό παραμένει το κάλεσμα σε όλους και όλες όσοι παρακολούθησαν το φεχστιβάλ (και σε όσους και όσες δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν) για συμμετοχή στη συλλογικότητα της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Πρέβεζας.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας