Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, θεωρώντας πως η τοπική ιστορία κάθε τόπου αποτελεί θεμέλιο για την οικοδόμηση της ευρύτερης ιστορικής γνώσης, άδραξαν την ευκαιρία και από τις προηγούμενες ημέρες με κατάλληλες εκπαιδευτικές δράσεις κινητοποιούσαν το ενδιαφέρον των παιδιών για πρόσωπα, τόπους και σημεία της πόλης μας που συνδέονται ιστορικά με την απελευθέρωση της Πόλης μας.
Ειδικότερα την Παρασκευή 20-10-2023, που συμπτωματικά Παρασκευή ήταν και τις 20-10-2012, όταν τα ελληνικά στρατεύματα επιχειρούσαν έξω από την Νικόπολη και νικηφόρα απωθούσαν τα οθωμανικά στρατεύματα για να απελευθερώσουν την Πρέβεζα, αμέσως μετά την Προσευχή, τα παιδιά από τα μεγάφωνα του Σχολείου άκουσαν το ιστορικό τραγούδι τα «Μίστικα» σε ερμηνεία του συντοπίτη μας μουσικού Ζάμπα Δ. Μιχάλη.
Στις 10 π.μ. οι μαθητές των Δ’, Ε’, και Στ’ τάξεων κατά τμήματα και με διαφορετικές κατευθύνσεις κινήθηκαν στα πιο εύκολα προσβάσιμα μέρη που σχετίζονται με την απελευθέρωση της Πρέβεζας και ενημερώνονταν από τους εκπαιδευτικούς των για αυτά.
Κινήθηκαν έτσι στην παρακείμενη του Σχολείου μας οδό της «21ης Οκτωβρίου 1912», που οφείλει την ονομασία της στην ημερομηνία απελευθέρωσης της Πρέβεζας.
Στάθηκαν στο ναό του Αγίου Αθανασίου, η ίδρυση του οποίου έγινε επί Βενετοκρατίας (1717-1797 μ.Χ.) και πληροφορήθηκαν ότι δίπλα του ήταν το σπίτι του Δημήτρη Μπότσαρη απόγονου της γνωστής οικογένειας των Μποτσαραίων. Ο Δημήτρης Μπότσαρης ήταν αρχηγός του σώματος Ηπειρωτών εθελοντών το 1912 και αργότερα Στρατηγός.
Από τα απέναντι του Αγίου Αθανασίου σκαλάκια οδηγήθηκαν στην οδό «Κ. Σαπουντζάκη», του Στρατηγού που κατεύθυνε τον αγώνα για την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Λίγα μέτρα πιο κάτω συνάντησαν το σπίτι του πρόξενου της Ρωσίας Δημήτριου Σκέφερη και τους επεξηγήθηκε ο καταλυτικός ρόλος των προξένων Αγγλίας, Ρωσίας και Αυστρίας στην παράδοση της Πρέβεζας στον ελληνικό στρατό.
Συνέχισαν στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, σημείο συγκέντρωσης, χαράς, πανηγυρισμών και δοξολογίας των απελευθερωμένων Πρεβεζάνων.
Κατευθύνθηκαν στην οδό Ελ. Βενιζέλου του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδος και μπροστά στο Δημαρχείο παρατήρησαν τα σχετικά μνημεία και τις αναφορές των επιγραφών στα γεγονότα της απελευθέρωσης της Πρέβεζας.
Συνέχισαν στην πλατεία Ανδρούτσου και από εκεί παρατήρησαν με τη ματιά των γεγονότων της απελευθέρωσης:
Το μέγαρο των Δικαστηρίων , τότε διοικητήριο των Οθωμανών,
Το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, όπου την 21η Οκτωβρίου του 1912, ημέρα Σάββατο και ώρα 02μ.μ εισήλθε ο ελληνικός στρατός μαζί με τα σώματα εθελοντών Κρητών και Ηπειρωτών και ύψωσε την ελληνική σημαία.
Την οδό Π. Σπηλιάδη, την οδό που εφάπτεται της Πλατείας Ανδρούτσου και συνεχίζει προς το Νοσοκομείο. Η οδός φέρει το όνομα του ταγματάρχη Παναγιώτη Σπηλιάδη, αρχηγού του ελληνικού στρατού που είχε αναλάβει την οργάνωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Πρέβεζας τον Οκτώβριο του 1912.
Τέλος όλα τα τμήματα συγκεντρώθηκαν στην Θεοφάνειο αίθουσα Τέχνης και παρακολούθησαν ομιλία – παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων της από τον διευθυντή του Σχολείου κ. Κων/νο Μπούσιο.
Ο Διευθυντής του Σχολείου ευχαριστεί το Διευθυντή Δ.Π.Ε Πρέβεζας Κο Μιχάλη Ηλία για την πολλαπλή στήριξη που μας παρέχει και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Κα Πασσά Σοφία, που μας τίμησε με την παρουσία της στη Θεοφάνειο .
Ευχαριστεί επίσης το Δήμαρχο Πρέβεζας Κο Γεωργάκο Νικόλαο, τους υπεύθυνους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τον Προϊστάμενο των Γ.Α.Κ Πρέβεζας Κο Σκλαβενίτη Σπυρίδωνα για τις παροχές υλικού και μέσων που εμπλούτισαν τις δράσεις μας.
Ευχαριστεί τέλος όλους τους γονείς και κηδεμόνες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας για την εμπιστοσύνη που μας περιβάλλουν και τους διαβεβαιώνει ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαίδευσης στα παιδιά μας παρέχεται μια ουσιαστική, ποιοτική και αποτελεσματική εκπαίδευση.
Ο Διευθυντής του Σχολείου
Μπούσιος Κωσταντίνος