Είναι φανερό ότι μεθοδεύεται συντονισμένα η μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, βάσει των απαντήσεων της Υφυπουργού Παιδείας στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, αναφορικά με το μέλλον του τμήματος.
Από τη μία με Εκθέσεις της η Εθνική Ανώτατη Αρχή Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), μόλις πριν τέσσερις (4) μήνες, στις 22/08/2023, επαινεί το πανεπιστημιακό τμήμα της Πρέβεζας βάσει μιας σειράς κριτηρίων, όπως το Πρόγραμμα Σπουδών, οι υποδομές και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες, από την άλλη γνωμοδοτεί θετικά για τη μεταφορά του τμήματος στα Γιάννενα, που η ίδια η ΕΘΑΑΕ σε αντίστοιχη Έκθεση Αξιολόγησης αναφέρει ότι υπάρχουν βασικές ελλείψεις.
Από τη μία το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι βαραίνουν στην απόφασή του οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η (θετική) γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ για μεταφορά κι από την άλλη αυτές οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν υπόψη από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου της ίδιας κυβέρνησης και το τμήμα Λογιστικής παρέμεινε πέρσι στα μηχανογραφικά με έδρα την Πρέβεζα. Συνεπώς την τελική απόφαση και ευθύνη για μεταφορά ή μη του τμήματος από την Πρέβεζα στα Γιάννενα την έχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Είναι φανερό ότι υπάρχει μεθόδευση. Να μεταφερθεί ένα τμήμα που στην Πρέβεζα διαθέτει δέκα (10) αίθουσες διδασκαλίας, (3) αμφιθέατρα, Έξι (6) εργαστήρια Ηλ. Υπολογιστών και έχει 15 μόνιμους διδάσκοντες. Για τον λόγο αυτό άλλωστε πήρε άριστα στη σχετική αξιολόγηση της ΕΘΑΑΕ. Για να πάει σε ένα χώρο που η ίδια η ΕΘΑΑΕ στην Έκθεση Αξιολόγησης αναφέρει «Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών δεν έχει δικό του κτίριο, αλλά φιλοξενείται στο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Στη μία πτέρυγα αυτού του κτιρίου στεγάζονται τα γραφεία των μελών ΔΕΠ του Τμήματος και οι αίθουσες διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας οι οποίες χρησιμοποιούνται και από τους διδάσκοντες στο ΠΜΣ. Στην άλλη πτέρυγα βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας. Τα υποχρεωτικά μαθήματα παραδίδονται στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης χωρητικότητας περί των 250 ατόμων όταν αυτό είναι διαθέσιμο. Υπάρχουν άλλες τρεις αίθουσες διδασκαλίας χωρητικότητας περίπου 120 ατόμων και μια μικρότερη χωρητικότητας 90 κατά μέγιστο αριθμό φοιτητών… Οι αίθουσες διδασκαλίας διαθέτουν προβολέα, ωστόσο δεν υπάρχει εγκατεστημένος υπολογιστής με αποτέλεσμα να γίνεται μεταφορά των δυο κοινών υπολογιστών του τμήματος από αίθουσα σε αίθουσα»!…
Υπάρχει μεθόδευση, όταν η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που συνηγόρησε στην απόφαση της πλειοψηφίας των καθηγητών για τη μεταφορά του τμήματος στα Γιάννενα, δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της ΕΘΑΑΕ, άρα και του Υπουργείου Παιδείας για τη μεταφορά, αφού,
α) Για τα επόμενα 5 έτη δεν έχει δρομολογηθεί κάποια ελάχιστη κτιριακή υποδομή στα Γιάννενα,
β) Οι διδάσκοντες και το προσωπικό θα κινούνται μεταξύ Πρέβεζας και Ιωαννίνων και θα υποστηρίζουν ταυτόχρονα (3) προγράμματα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικά),
γ) Οι φοιτητές που προβλέπεται να εισαχθούν στα Γιάννενα (Α΄ εξάμηνο) θα διδάσκονται (λόγω της έλλειψη σε αίθουσες) σε (4) διαφορετικά σημεία – στο κύριο campus του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και του πρώην ΤΕΙ,
δ) Υπάρχει έλλειψη δωματίων και στις εκεί φοιτητικές εστίες και το κόστος της φοιτητικής στέγης στα Γιάννενα είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερο.
Ακόμα και η επίκληση για τη μεταφορά του τμήματος, του μειωμένου αριθμού εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) να ειπωθεί το τμήμα επιλέγουν κατά μέσο όρο εκατό (100) περίπου φοιτητές από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, που αντιστοιχεί περίπου στο 70% των 150 θέσεων που ζητούνται από το τμήμα, λόγω της εφαρμοσμένης δομής του προγράμματος σπουδών. Ποσοστό αρκετά έως πολύ καλό, που δύσκολα βρίσκεται σε άλλα περιφερειακά τμήματα. Επίσης, ο μέσος βαθμός εισαγωγής αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Παράλληλα, από το 2019 στην ευρύτερη περιοχή (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα) δεν προσφέρονται πλέον αντίστοιχα προγράμματα σπουδών σε ΑΕΙ. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ταχεία τουριστική ανάπτυξη και θα μπορούσε να υποστηριχθεί 2ο Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τουρισμού. Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες για στελέχωση των επιχειρήσεων της περιοχής της Δυτικής Ακτής (Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Κέρκυρα) στους τομείς της Λογιστικής και της Οργάνωσης και Διοίκησης είναι συνεχώς αυξανόμενες.
Το παλλαϊκό αίτημα της κοινωνίας της Πρέβεζας είναι το πανεπιστημιακό τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής να παραμείνει στην Πρέβεζα και να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνει. Διαφορετικά, άλλη μια φορά θα αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλέπει ως πολίτες β΄κατηγορίας τους πολίτες του Νομού μας.