in ,

Επιστροφή στην Καθημερινότητα


 

 

Καλό αποκαλόκαιρο και καλό μήνα σε όλους. Επέστρεψαν όσοι είχαν την πολυτέλεια (!) για ολιγοήμερες διακοπές είτε σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος ή αν ακολούθησαν την κυβερνητική προτροπή, στα χωριά καταγωγής τους. Πράγματι, ειδικά τις ημέρες του Αυγούστου πάντα η ζωή επιστρέφει στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων. Χωριά όπου τους υπολοίπους μήνες τα κλειστά σπίτια είναι περισσότερα από αυτά που κατοικούνται. Ο συνδυασμός της υπογεννητικότητας και της τάσης φυγής των νέων άνω των 18 και η μη επιστροφή τους στις περιοχές στις οποίες γεννήθηκαν και ενηλικιωθήκαν, συρρικνώνουν τον μόνιμο πληθυσμό σε τόπους που δεν προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας και ποιότητα ζωής

Ειδικοί προειδοποιούν ότι οδεύουμε προς έναν εκρηκτικό συνδυασμό «γήρανσης» και «υπεργηρίας». Ο Νομός Άρτας , μαζί με το Νομό Ευρυτανίας αποτελούν τις ποιο ακραίες περιπτώσεις στην Ελλάδα  με το ποσοστό των ηλικίας 65 και άνω να υπερβαίνει το 26%.

Στην πόλη της Άρτας όσοι επιτρέψαν και δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης ξαναζούν τον εφιάλτη του απέραντου εργοταξίου. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί όταν θέλεις να ανακαινίσεις ένα χώρο, πολύ περισσότερο μια πόλη, χωρίς ταλαιπωρία και ατσαλιές.

Ο θεσμός του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (ΑΚΕ), γνωστός και ως Open Mall, πανελλαδικά όπου υλοποιείται και προωθείται, σκοπεύει στην ενίσχυση των τοπικών εμπορικών περιοχών. Στόχος του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου είναι να αναβαθμίσει την εμπορική δραστηριότητα στις πόλεις, δημιουργώντας έναν ενιαίο και ελκυστικό χώρο για αγορές και ψυχαγωγία. Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ) είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που αποσκοπεί στην ενίσχυση της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας, στην αναβάθμιση των περιοχών παρέμβασης μέσα από μια μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων και φυσικά στη διευκόλυνση και την παροχή επιλογών στους καταναλωτές. Στις περιοχές που οριοθετεί ο εκάστοτε Δήμος, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους, με μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συναποτελούν το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου», δηλαδή δημιουργείται κάτι σαν τα γνωστά μας mall, μόνο που τα όρια του δεν οροθετούνται σε ένα απρόσωπο κτήριο. Κάνω μια αναφορά γιατί ακόμα και σήμερα πολλοί από εμάς δεν έχουμε καταλάβει ή δεν ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό που ακούμε ως Open Mall.

Σκοπός και στόχος του Δήμου Αρταίων, του Εμπορικού Συλλόγου της Άρτας αλλά και όλων των Δήμων τη χώρας είναι με την υλοποίηση να πετύχει και ο σκοπός του θεσμού του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου. Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να βοηθά, ειδικά σε σημεία που υπάρχουν καθυστερήσεις και να προστατεύσει τις επιχειρήσεις που θίγονται από τις κατασκευαστικές εργασίες του έργου οι οποίες εμπόδισαν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και προκάλεσαν αδυναμία άσκησης δραστηριότητας για δώδεκα (12) μήνες.

Είναι δύσκολη περίοδος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τα διοικητικά και να ενεργειακά κόστη να τις πνίγουν. Ειδικά για την πόλη της Άρτας, που η μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας του ντόπιου πληθυσμού αλλά και ο μηδενικός τζίρος από επισκέπτες, δημιουργούν αδιέξοδο σε δεκάδες επιχειρήσεις που καλούνται να δραστηριοποιηθούν ουσιαστικά μέσα σε ένα εργοτάξιο και μάλιστα χωρίς να υπάρχει και ένα χρονικό πλάνο. Πρέπει και το αποτέλεσμα του έργου να τους δικαιώσει αλλά και ανταποδοτικά να βοηθηθούν ώστε να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 43144/2024 με το νέο πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αστέγων και επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση αυτών.

Δικαιούχοι του προγράμματος απασχόλησης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας.

Ωφελούμενοι του έργου είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του ΕΕΕ (μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι).

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ και να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπητού συνάδελφου που έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Άρη, δυστυχώς χάσαμε το χαμόγελό σου. Μας μένει όμως και μας συνοδεύει η καλοσύνη σου.

 

Καλή Δύναμη!

Γιώργος Θεοδόσης

Φοροτεχνικός -Λογιστής

Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών

Άρτας –Φιλιππιάδας

Μέλος του ΔΣ της  Πανελληνίας  Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ