in

Τα προβλήματα των μικρών εμπόρων – ώρα δράσης μετά τις «εξαγγελίες» της κυβέρνησης

Άρθρο του Ανδρέα Καραμάνη Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας Προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλογών Β/Δ Ελλάδας κ Νήσων (Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν.)


 

 

 

Με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ στην ΔΕΘ αξίζει να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της κατάστασης που βιώνουμε οι έμποροι και οι επαγγελματίες.

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά νόμοι και καταστάσεις, δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο την επιβίωση μας και είδαμε τους τζίρους μας όχι μόνο να μην ανακάμπτουν αλλά πολλές φορές να μειώνονται κιόλας.

Αρχικά είχαμε τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος του πληθωρισμού, τόσο μέσα στο 2023 όσο και μέσα στο 2024 και βλέπουμε για το μέλλον.

Μεγάλες είναι και οι επιπτώσεις που έχει το νέο φορολογικό που ψηφίστηκε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Το κόστος είναι ήδη δυσβάσταχτο για πολλούς συναδέλφους μας. Η εισαγωγή τεκμαρτών εισοδημάτων είναι βέβαιο ότι θα φέρει πολλούς εμπόρους, ειδικά αυτοαπασχολούμενους ή με μικρό αριθμό εργαζομένων, ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών ανεβαίνει το Γολγοθά της «τεκμαρτής φορολόγησης» με 400.000 συναδέλφους επαγγελματίες να πληρώνουν 65,3% παραπάνω φόρο σε σχέση με πέρσι.

 Η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στα εμπορεύματα όπως και στα αγαθά που χρειαζόμαστε για εμάς και τις οικογένειές μας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Βαριά ρίχνουν την σκιά τους και όλα τα τραγικά γεγονότα που ζούμε και την προηγούμενη χρονιά. Πλημμύρες, πυρκαγιές και δυστυχώς το έγκλημα στα Τέμπη. Είναι βαριές οι ευθύνες όλων των τελευταίων κυβερνήσεων για όλα αυτά τα ζητήματα. Ειδικά σε ότι αφορά την κατασκευή βασικών υποδομών και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των μεταφορών.

Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε και στην περιοχή μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν έλλειψαν οι φωτιές, ακόμη και κοντά σε κατοικίες ενώ δοκιμάστηκαν και οι υποδομές όπως με την έλλειψη νερού, την παύση λειτουργίας του κολυμβητηρίου της πόλης, την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο κ.α.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν αμετανόητοι στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που έχτισαν όλες οι κυβερνήσεις για τα κέρδη μια χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών τραπεζιτών, βιομήχανων, εφοπλιστών: με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με τους δημοσιονομικούς στόχους και τη ληστρική πολιτική άμεσων και έμμεσων φόρων.

Είναι όμως όλα μαύρα; Υπάρχει διέξοδος;  Οι κινητοποιήσεις του λαού μας έδειξαν ότι τίποτα δεν είναι στάσιμο. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια βρέθηκαν στους δρόμους τα τελευταία χρόνια. Ήταν συγκλονιστικές οι διαδηλώσεις με την συμμετοχή και πολλών επαγγελματιών τόσο πέρυσι όσο και φέτος στις 28 του Φλεβάρη. Και στην πόλη μας, οι διαδηλώσεις για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη ήταν ιδιαίτερα μαζικές.

Μπροστά στην ψήφιση του νέου φορολογικού, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας έγιναν 2 κινητοποιήσεις και 2 συσκέψεις με άλλους συλλόγους επαγγελματιών της πόλης μας. Συνολικά 8 σύλλογοι συντονίσαμε τα βήματα μας, ανταλλάξαμε απόψεις, κινητοποιηθήκαμε. Γεγονός που πιστεύουμε ότι αφήνει παρακαταθήκη.

Σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια. Μπορούμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Με την ενεργή στήριξη και δράση ακόμα περισσότερων συναδέλφων μας. Η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου θα συμβάλλει στον αγωνιστικό προσανατολισμό του.

Όλα αυτά τα  χρόνια η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων που βρίσκεται στην διοίκηση του συλλόγου έχει σταθεί με συνέπεια ευθύνης στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων μας για τους μικρούς εμπόρους της πόλης μας. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς αυταπάτες συνεχίσαμε και θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές, να διεκδικούμε να παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο που να  ανταποκρίνεται στη σύγχρονες ανάγκες μας.

Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος. Να καταργηθεί ο τρόπος της τεκμαρτής φορολόγησης. Εδώ και τώρα γενναίες μειώσεις και διαγραφές στα χρέη των επαγγελματιών. Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Να ενισχυθεί αποφασιστικά η κρατική χρηματοδότηση για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Τίποτα δεν έχει κριθεί! Όλα θα κριθούν στους αγώνες