in ,

Επιστροφή στο Μέλλον


Με ένα χρόνο καθυστέρηση, στις 4 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η  λειτουργία της πλατφόρμας του Ν. 5026/2023 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Αναφερόμαστε στις υποβολές των Πόθεν Έσχες για να είμαστε κατανοητοί . Αναφερόμαστε στο πληθυντικό διότι η καθυστέρηση αυτή  δημιουργεί στους υπόχρεους  την απαίτηση  για υποβολή δύο δηλώσεων που εκκινεί στις 4 Νοεμβρίου 2024 για τις ετήσιες ΔΠΚ του έτους 2023 (χρήση 2022) και στις 18 Νοεμβρίου 2024 για τις ετήσιες ΔΠΚ του έτους 2024 (χρήση 2023) και τις αρχικές δηλώσεις όσων απέκτησαν ιδιότητα υπόχρεου από 28.2.2023 έως και 30.9.2024. Καταληκτική ημερομηνία για υποβολή Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. είναι η 31.12.2024. Εφόσον έχει οριστικοποιηθεί εμπρόθεσμα η δήλωση, επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον υπόχρεο, εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, σύμφωνα με το αρ.18 του ν. 5026/2023. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του ν. 5026/2023, το σύστημα υποβολής του ν. 3213/2003 θα παραμείνει ανοικτό για τις αρχικές δηλώσεις όλων των υπόχρεων.

Η καθυστέρηση ενός έτους από το κράτος αναλογεί σε 1,5 μήνα χρόνο υποβολής από τους υπόχρεους πολίτες …

δίκαια πράγματα κάτι αντίστοιχο που ισχύει στις βεβαιώσεις αποδοχών  και στη  διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Εκεί δηλώθηκε όμως από του χρόνου θα βάζει πρόστιμο το κράτος στο κράτος. Επιτέλους Πόθεν Έσχες.

Στην Ελλάδα του ψηφιακού μετασχηματισμού πολλές διεργασίες που θεωρούνται εδώ και πολλά χρόνια αναχρονιστικές αντί να καταργούνται  η περιβόητη διοίκηση της χώρας προσπαθεί να τις εντάξει και να τις μεταλλάξει σε ψηφιακές – ηλεκτρονικές δημιουργώντας ακατάπαυστα νέες πλατφόρμες και φυσικά νέα πρόστιμα. Αντί να καταργηθεί αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί ψηφιακά  η υποχρέωση που απορρέει από  το άρθρο 19 του  ν.820/1978 για  την υποβολή κατάθεσης συμφωνητικών Ανάληψης Τεχνικών Έργων από Εργολάβο/Υπεργολάβο που τώρα πλέον γίνεται ψηφιακό και θα αναρτώνται από 1.11.2024 στην εφαρμογή «Ψηφιακή Βεβαίωση Συμφωνητικών Ανάληψης Τεχνικών Έργων από Εργολάβο/Υπεργολάβο», η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).

«Πας όστις αναθέτει εις εργολάβον ή υπεργολάβον την εκτέλεσιν τεχνικών έργων αξίας μεγαλυτέρας των εκατόν χιλιάδων (100.000) δραχμών, υποχρεούται να γνωστοποιήση προς της ενάρξεως των εργασιών τούτου εις τον αρμόδιον διά την φορολογίαν του Οικονομικόν Έφορον τα στοιχεία του αναλαβόντος τας εργασίας εργολάβου ή υπεργολάβου ή να καταθέση εις τον αυτόν Οικονομικόν Έφορον αντίγραφον του συμφωνητικού αναλήψεως των εργασιών τούτων».

Έτσι αναφέρονταν αρχικά το 1978 το άρθρο 19 του ν .820 και φυσικά ακολουθήσαν ερμηνευτικές εγκύκλιοι για να γίνει κατανοητό, 46 χρόνια πιστοί στις διαδικασίες. Όπως και σήμερα για να εφαρμοστεί ένας νόμος υπάρχουν δεκάδες ερμηνευτικές, 46 χρόνια συνέπεια .

Για να μη σας μπερδέψουμε με τις αναφορές μας αυτό που ισχύει και σήμερα για την υποχρέωση αυτή είναι :

Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, υποχρέωση για την υποβολή των παραπάνω στοιχείων έχουν τόσο ο εργοδότης – ανεξάρτητα αν είναι Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή ιδιώτης – όσο και ο εργολάβος στην περίπτωση που αναθέτει την εκτέλεση επί μέρους εργασιών σε υπεργολάβους.

Τα στοιχεία που απαιτούνται για τους εργολάβους ή υπεργολάβους είναι:

Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, η διεύθυνση της έδρας της επαγγελματικής εγκαταστάσεως και της κατοικίας αυτών, το είδος του τεχνικού έργου, το ποσό, στο οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το κόστος του έργου που πρόκειται να εκτελεσθεί, όπως αυτό προκύπτει από τη σχετική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργολάβου ή υπεργολάβου.

Ως τεχνικό έργο, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου αυτού, θεωρείται κάθε τεχνική εργασία που συνιστά είτε κατασκευή του κύριου έργου είτε συντήρηση ή επισκευή τούτου, ανεξάρτητα αν αυτό συνδέεται με το έδαφος (οικοδομικό, λιμενικό, έργο οδοποιίας κλπ) ή δε συνδέεται με τούτο (ελαιοχρωματισμοί σκαφών, διάλυση πλοίων κλπ.).

Ως αξία του έργου θεωρείται το πραγματικό κόστος εκτελέσεως αυτού, στην οποία περιλαμβάνεται και η αξία τον υλικών, αν, την πρώτη ύλη για την εκτέλεση του έργου χορηγεί ο εργοδότης.

Άρα για τις εργασίες που εμπίπτουν στην έννοια του τεχνικού έργου, σε περίπτωση ανάθεσης εργολαβίας ή υπεργολαβίας εκτέλεσης τους με αξία άνω των 6.000,00€, υφίσταται υποχρέωση γνωστοποίησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του αναθέτοντος, των στοιχείων του εργολάβου ή του υπεργολάβου, κ.λπ. ή κατάθεσης αντιγράφου του συμφωνητικού, πριν την έναρξη των εργασιών. Όταν η εν λόγω αξία είναι κάτω των 6.000,00€, τα συμφωνητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά απ’ όλους τους συμβαλλόμενους (σ.σ. τους υπόχρεους) μέσω της «Κατάστασης Συμφωνητικών παραγράφου 16 άρθρου 8 Ν. 1882/1990» (βλ. Υ.Α. 1065606/7222/ΔΕ-Β/18.7.2000 «Εξαίρεση των χρηματιστηριακών επιχειρήσεων από την υποβολή ορισμένων συμφωνητικών της παρ. 16 του άρθρου 8 του Ν.1882/1990 – Καθορισμός διαφορετικού τρόπου υποβολής των συμφωνητικών της ίδιας παραγράφου, άρθρου και νόμου», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει).

Με τα νέα δεδομένα και την απόφαση Α.1152/2024 καθορίστηκε νέα διαδικασία και τα συμφωνητικά ανάληψης τεχνικών έργων από εργολάβο ή υπεργολάβο σε εκκρεμότητα, πρέπει να αναρτήσουν, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, την ψηφιακή βεβαίωση των συμφωνητικών, εντός τριών (3) μηνών από την ειδοποίηση που θα λάβουν. Στην περίπτωση αυτή δεν επιβάλλονται κυρώσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου έναρξης εργασιών του έργου που καθορίζεται σε αυτά.

Μπορούμε να το πούμε και Επιστροφή στο Μέλλον ή απλά ένα κομφούζιο.

Καλή Δύναμη!

Γιώργος Θεοδόσης

Φοροτεχνικός-Λογιστής

Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών

Άρτας –Φιλιππιάδας

Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ