in ,

Δημοψήφισμα για Πάρκο στη ΔΕΘ: Για να Μπορέσουμε να Αναπνεύσουμε

γράφει ο Αλέξανδρος Ράπτης,


 

Κάτι πολύ όμορφο ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη τη περασμένη Δευτέρα.

Ο λόγος γίνεται για την καμπάνια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δημοτικού σχήματος της Πόλης Ανάποδα σε σύμπραξη με τα δημοτικά σχήματα «Θεσσαλονίκη για όλους» και «Οικολογία αλληλεγγύη», καθώς και συλλόγους, τοπικές πρωτοβουλίες, σωματεία και φορείς της πόλης.

Η καμπάνια αφορά τη συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη διεκδίκηση της μετατροπής του χώρου της ΔΕθ σε μητροπολιτικό πάρκο με την παράλληλη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού χώρου στη Σίνδο.

Το σχέδιο αυτό αντιπαρατίθεται με το σχέδιο της κυβέρνησης, της διοίκησης του δήμου, του υπερταμείου και άλλων φορέων, το οποίο αφορά την επί τόπου ανάπλαση της ΔΕΘ και περιλαμβάνει έμμεση ιδιωτικοποίηση, μπόλικο τσιμέντο, ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο.

Παρακάτω το προτεινόμενο ερώτημα του δημοψηφίσματος:

«Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;»

Σύμφωνα με τον νόμο, εάν μαζευτούν υπογραφές από το 10% των δημοτών ενός δήμου, ο δήμος αυτός υποχρεούται να διεξάγει δημοψήφισμα, το οποίο θα αφορά συγκεκριμένο τοπικό θέμα. Το 10% αντιστοιχεί σε περίπου 25.000 Θεσσαλονικείς.

Γιατί πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη; Γιατί κυριολεκτικά
δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Τα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη έκθεση του ΚΕΠΥ (Απρίλιος 2025) με τίτλο «Ανασαίνοντας δύσκολα στη Θεσσαλονίκη: γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο αέρα» είναι αποκαλυπτικά:

Η Θεσσαλονίκη, με βάση την πρόσφατη έκθεση του ΚΕΠΥ
-είναι η πόλη με την 64η υψηλότερη ρύπανση ανάμεσα σε 866 ευρωπαϊκές πόλεις,
-είναι η πόλη με τον 46ο μικρότερο δείκτη βλάστησης ανάμεσα σε 866 ευρωπαϊκές
πόλεις,
-είναι η πόλη με την 27η μικρότερη έκταση πρασίνου ανάμεσα σε 866 ευρωπαϊκές
πόλεις,
-υπολογίζεται ότι 87% του πληθυσμού της πόλης ζει με λιγότερο χώρο πράσινου από
τον ελάχιστο προτεινόμενο σύμφωνα με τον ΠΟΥ και, τέλος,
-υπολογίζεται ότι αν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης διατηρούνταν στα
προτεινόμενα με βάσει τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, θα μπορούσαν να
αποφευχθούν 719 πρόωροι θάνατοι/έτος.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, απλώς για μια πολιτική καμπάνια ή διεκδίκηση, αλλά για μια κραυγή αγωνίας. Μια κραυγή αγωνίας για την τελευταία ευκαιρία της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει έναν πνεύμονα πρασίνου, τον οποίο έχει τόσο ανάγκη.

Η ΔΕΘ, από άποψης μεγέθους και τοποθεσίας, αποτελεί τον μόνο διαθέσιμο χώρο ικανό να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, αν αυτός ο χώρος μετατραπεί σε πάρκο, θα συνδεθεί με το ΑΠΘ και το δάσος του Σέιχ

Σου στα βόρεια και το πάρκο «Ξαρχάκου» και τη Θάλασσα στα νότια δημιουργώντας έναν άξονα πρασίνου, ο οποίος θα διαπερνά καθ’ ύψος την πόλη.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο δεν θα μάς σώσει, άλλα είναι ικανό να μάς δώσει κυριολεκτικά μια ανάσα. Βρήκαμε, λοιπόν, τον τρόπο να αντεπιτεθούμε στα φαραωνικά σχέδια όσων κερδοσκοπούν από το τσιμέντο σε βάρος των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Καλούμε τους δημότες της πόλης να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να υπογράψουν (στο parkodeth.gr), ώστε να διεκδικήσουμε θεσμικά αυτό που τόσο χρειαζόμαστε.

Για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε!

 

 

πολιτικός επιστήμονας, μέλος της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», μέλος
της πολιτικής οργάνωσης «Αναμέτρηση»