Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη για να μπορέσει να γίνει η Άρτα, αυτό που ονομάζεται στην σύγχρονη ορολογία, μια «έξυπνη πόλη». Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στο πεδίο που αφορά την ψηφιακή σύγκλιση και αφορά τις «έξυπνες πόλεις», τις ευφυείς εφαρμογές, τα συστήματα και τις πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
Η ΚΕΔΕ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των Δήμων της χώρας για τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αφορούν στις αναπλάσεις αλλά και στα έργα που θα μεταλλάξουν τις πόλεις σε κλιματικά και ενεργειακά ουδέτερες. Το κρίσιμο είναι οι δήμοι, άρα και ο Δήμος Αρταίων, να κινηθούν γρήγορα να μην αφήσουν ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο από το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο για να προωθηθεί η ιδέα των «έξυπνων πόλεων».
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι πόλεις μας να είναι ενεργειακά και περιβαλλοντικά ουδέτερες και να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις από τις δημοτικές αρχές ώστε να δοθεί χώρος στους πολίτες (πεζούς και στα ποδήλατα μα δρόμους ήπιας κυκλοφορίας) και στο πράσινο, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υφιστάμενη νομοθεσία.
Ποια τα οφέλη της «έξυπνης πόλης»
Κάλλιστα μπορεί να διερωτηθεί ο Αρτινός τι τον ενδιαφέρει η «έξυπνη πόλη» και που μπορεί να τον βοηθήσει. Και όμως οι εφαρμογές της «έξυπνης πόλης» με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, μπορούν να διευκολύνουν τους κατοίκους στην καθημερινότητά τους και να τους προσφέρουν ευκολίες π.χ. στις μετακινήσεις και συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Χάρη στη δυνατότητα λήψης χρήσιμων δεδομένων σε θέματα υποδομών, όπως ξεθωριασμένη διαγράμμιση οδών, χαλασμένα φανάρια, λακκούβες οδοστρώματος, επικίνδυνα σημεία οδικού δικτύου, σκουπίδια, κυκλοφοριακή συμφόρηση και τόσο άλλα, τα καινοτόμα τεχνολογικά συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της «έξυπνης πόλης», μπορούν να αποτελέσουν ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο στη λειτουργία του Δήμου Αρταίων.
Καθημερινά θα μπορεί ο πολίτης να δει από την δημοτική πύλη π.χ. εάν υπάρχουν εκδηλώσεις, που και πότε, να πληροφορηθεί όλες τις σημαντικές ειδήσεις που μας αφορούν τοπικά, κα. Θα μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και να βλέπει on demand στο κανάλι του Δήμου στο youtube, όλες τις ενδιαφέρουσες ομιλίες που πραγματοποιούνται στις Δημοτικές αίθουσες.
Ακόμη, εάν θέλει κάποιος δημότης να εξυπηρετηθεί για ένα πρόβλημα στη γειτονιά του, όπως π.χ. για μια καμένη λάμπα, μια λακκούβα, ένα ακλάδευτο δέντρο, ένα κάδο σκουπιδιών, κ.α. να μπορεί μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, είτε μέσω της δημοτικής πύλης, είτε μέσω του τηλεφώνου να δηλώσει το πρόβλημα και να παρακολουθεί τη πορεία επίλυσής του.
Θέλουμε μια «έξυπνη πόλη»;
Πολλοί ενδεχομένως να γελάσουν με όσα διαβάζουν και να πουν, μα καλά θα γίνουν αυτά εδώ στην Ελλάδα και ειδικά στην Άρτα; Και όμως όλα γίνονται και το είδαμε την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού πως ψηφιοποιήθηκε ένα σημαντικό τμήμα του Δημοσίου. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι τεράστια. Αρκεί να υπάρχει θέληση και όραμα. Η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι μεγάλη και χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Φτάνει να αξιοποιούνται και τα κονδύλια και οι ευκαιρίες. Και αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιήσει ο Δήμος Αρταίων.
Α.Ρ.