Στην “ΔΦ” και στον Χρήστο Τσούτση μιλά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας αναφορικά με την εμπορική δραστηριότητα στην πόλη την περίοδο των γιορτών , την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λίγες μέρες μετά το άνοιγμα της εστίασης αλλά και την επόμενη ημέρα στην τοπική οικονομία.
Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας. Εύχομαι, ολόψυχα, καλή επιτυχία στην εφημερίδα σας και πιστεύω ότι θα είναι ένα μέσο πλουραλιστικής ενημέρωσης καθώς και ένα βήμα δημοκρατίας, μέσα απ’ το οποίο θα μπορούμε να εκφράζουμε τις επόψεις μας, ως Εμπορικός Σύλλογος Άρτας.
• κ. Χουλιάρα, πώς κρίνετε την εμπορική δραστηριότητα, κατά την περίοδο των γιορτών, στην περιοχή της Άρτας;
Η εμπορική δραστηριότητα την περίοδο του Πάσχα ήταν τραγική . Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, η πτώση τζίρου των καταστημάτων ήταν της τάξης του 55%. Αναλογιστείτε, επίσης, ότι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα με παιδικά είδη και τα καταστήματα τροφίμων είχαν μια μείωση περίπου 20%. Επιπλέον, η μη έλευση ετεροδημοτών στην πόλη μας , σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα του καταναλωτικού κοινού, συνέβαλαν στη μειωμένη αγοραστική κίνηση, όπως σας προανέφερα.
• Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε σε μια λογική « ενισχύσεων» της οικονομίας, όπως με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ. Πόσο σας επηρέασαν αυτά τα μέτρα μιας και σήμερα η εικόνα παραμένει δύσκολη για τους επαγγελματίες;
Tο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ- με τις προϋποθέσεις που περιλάμβανε – δεν άφηνε πολλά περιθώρια στις επιχειρήσεις να συμμετέχουν και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα: στην Άρτα, μόνο 106 ( εκατόν έξι) επιχειρήσεις ενισχύθηκαν, από τον συνολικό αριθμό των 4000 ( τεσσάρων χιλιάδων) επιχειρήσεων. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- πήραν την ενίσχυση ήταν αυτές που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα . Φυσικά, οι ίδιες επιχειρήσεις, και πριν την πανδημία, θα μπορούσαν να έχουν πάρει αυτή την ενίσχυση, γιατί πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές αδίκησαν, στην κυριολεξία, τον εμπορικό κόσμο.
Από τις 7 (επτά) επιστρεπτέες προκαταβολές, οι εμπορικές επιχειρήσεις πήραν συνολικά – κατά μέσο όρο- μόνο 7000 (επτά χιλιάδες ευρώ). Επίσης, η ενίσχυση του ενοικίου για τις εμπορικές επιχειρήσεις- σε σχέση με άλλους κλάδους- ήταν τα μισά χρήματα, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021. Να θυμίσουμε, βέβαια, ότι σε αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές για 6 (έξι) μήνες . Όλες, λοιπόν, οι υποσχέσεις από την κυβέρνηση για γενναίες ενισχύσεις έπεσαν στο κενό και έφεραν τον Αρτινό επαγγελματία , τον Αρτινό αυτοαπασχολούμενο, σε μια κατάσταση απελπισίας σε τέτοιο βαθμό, που τα 10 (δέκα) χρόνια μνημονιακής πολιτικής να του φαίνονται σαν «χάδι».
• Το τραπεζικό σύστημα έχει διασωθεί, όχι μια αλλά πολλές φορές, από τους φορολογούμενους με ανακεφαλαιοποιήσεις. Λεφτά, όμως ακόμα και σήμερα δεν πέφτουν στην πραγματική οικονομία. Γιατί δεν εισακούεται, πιστεύετε, ο εμπορικός κόσμος από το κεντρικό κράτος γύρω από το θέμα των χρηματοδοτήσεων;
Είναι αλήθεια ότι το τραπεζικό σύστημα έχει διασωθεί απ’ όλους εμάς τους φορολογούμενους, αλλά στην κρίσιμη στιγμή που το χρειαζόμαστε , μας γυρνάει την πλάτη. Η κυβέρνηση έχει -κατά μεγάλο ποσοστό- την κύρια ευθύνη, γιατί ενώ μπορεί να ‘’ταρακουνήσει’’ τις τράπεζες, ώστε να βοηθήσουν τον εμπορικό κόσμο, τελικά αποδεικνύεται ότι δε θέλει πραγματικά να το κάνει. Μην ξεχνάμε, φυσικά, ότι με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, το κράτος έγινε βασικός μέτοχος των συστημικών τραπεζών. Δείτε, για παράδειγμα, τι γίνεται με την Τράπεζα Πειραιώς και τη στάση της κυβέρνησης. Δυστυχώς, ο Εμπορικός κόσμος δεν εισακούεται. Πιστεύω ότι αυτό δε γίνεται λόγω αδυναμίας κατανόησης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας στοχευμένης πολιτικής: πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη , δηλαδή να εξαφανιστεί η μικρή επιχείρηση και οι αυτοαπασχολούμενοι. Οι τράπεζες είναι ο βασικός μοχλός πίεσης για τις επιχειρήσεις, γιατί από την μία δε χρηματοδοτούν και από την άλλη πιέζουν για τα υπάρχοντα δάνεια παλαιότερων ετών.
• Τι περιμένετε για την επόμενη ημέρα;
Η επόμενη μέρα, αν δεν παρθούν από τώρα μέτρα ενίσχυσης, θα μας βρει με 200 ( διακόσιες) χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και 700 ( επτακόσιες) χιλιάδες εργοδότες και εργαζόμενους στην ανεργία. Τα πρώτα λουκέτα θα εμφανιστούν από το Ιούλιο και μετά, όταν θα έρθουν όλες οι υποχρεώσεις του προηγούμενου χρόνου που είχαν ανασταλεί (π.χ επιταγές, ενοίκια , δόσεις ρυθμίσεων κ.λ.π) με αποτέλεσμα να «πνίξουν» την επιχείρηση , σε μία αγορά που έχει «στεγνώσει» από ρευστό. Μετά το πρώτο lock down, ζητούσαμε, ως βοήθεια, να γίνουν νέες ρυθμίσεις πολλών δόσεων για τα υπάρχοντα δάνεια. Σήμερα, μετά από 3 (τρία) lock down, ακόμη και οι πολλές δόσεις δε θα έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας έχει προτείνει- με επιστολές σε υπουργεία και φορείς- κάτι πιο πρωτοποριακό, που θα αναγεννήσει τις επιχειρήσεις και την αγορά: Θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να παγώσουν όλες οι προηγούμενες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για 5 (πέντε) χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις . Έτσι, λοιπόν, και η επιχείρηση «παίρνει οξυγόνο», γιατί ξεκινάει με μηδέν υποχρεώσεις να την ακολουθούν και το κράτος αρχίζει να εισπράττει απ’ όλες τις επιχειρήσεις, κάτι που δε θα γινόταν σε άλλη περίπτωση. Κάθε άλλη μορφή βοήθειας, είτε πολλές δόσεις, είτε προγράμματα τύπου «Γέφυρα», δε θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.