Ξεκίνησε τυπικά στις 15 Μαΐου η Τουριστική περίοδος στη χώρα μας. Μια περίοδος που ακολουθεί, μετά από την άσχημη τουριστική χρονιά του 2020, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν, η τουριστική οικονομία της χώρας να βρεθεί σε ελεύθερη πτώση, λόγω της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη από την covid-19. Οι επιχειρηματίες στον «τουρισμό» και την κρουαζιέρα, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, οι επιχειρήσεις εστίασης και οι εργαζόμενοι στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας περιμένουν την φετινή τουριστική κίνηση με αρκετές προσδοκίες, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, με τελικό στόχο να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να μετριαστούν οι όποιες απώλειες στην οικονομία από την μείωση των εσόδων, μεταβάλλοντας έτσι και τις αρνητικές συνέπειες στο ΑΕΠ της χώρας μας.
Τα ερωτήματα, αλλά και τα «κενά» που εντοπίζονται από πλευράς κρατικής παρέμβασης είναι αρκετά, κυρίως αναφορικά με την προστασία των εργαζομένων, από τυχόν εργοδοτικές αυθαιρεσίες στην καταβολή μισθών-υπερωριών αλλά και στα μέτρα πρόληψης απέναντι στην covid-19. Με τις περισσότερες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, να ζητούν επιτακτικά από την Κυβέρνηση, να αναλάβει το κόστος των self-test για τους εργαζόμενους αποκλειστικά το κράτος.
Ενδεικτικό πάντως είναι ότι πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται τις τελευταίες μέρες στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, άλλα με θετικά και άλλα με πιο επιφυλακτικά σχόλια, όταν, συνδυάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων (εστίαση – ξενοδοχεία κλπ) , αλλά κυρίως όταν προσεγγίζουν το γεγονός, αν οι τουρίστες θα πρέπει να υποστούν κατά την επιστροφή τους στις δικές τους χώρες υποχρεωτική καραντίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραμένει η Μ. Βρετανία στην οποία ισχύει η παραπάνω οδηγία , μια χώρα που διαχρονικά οι πολίτες της, προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους προκρίνοντας την, ως κορυφαίο προορισμό.
Η Ελλάδα , όπως επισημαίνουν οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους, όπου το ένα πέμπτο της απασχόλησης του ΑΕΠ της, εξαρτάται από τον τουρισμό, είναι αυτό το χρονικό διάστημα μία από τις πιο «ανοιχτές» χώρες στην Ευρώπη . Με τους πολίτες από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Σερβία και τα ΗΑΕ να μπορούν ήδη να την επισκεφτούν αρκεί να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, τις τελευταίες εβδομήντα δύο ώρες πριν την άφιξή τους, ή να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ τουρίστες από τον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπεται ήδη, να ταξιδέψουν στη χώρα από τις 15 Μαΐου.
Αναφορικά με την Ήπειρο, τα «δυνατά» σημεία για την προσέλκυση του τουρισμού , πέρα από την προβολή της και τη φετινή περίοδο είναι το γεγονός, πως αποτελεί προορισμό, που συνδυάζει ορεινό και θαλάσσιο τουρισμό, απίθανο φυσικό περιβάλλον, καταλύματα υψηλών προδιαγραφών, πλούσια πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομία και ξεχωριστή γαστρονομία. Οι βόλτες στη θάλασσα παρέα με τα δελφίνια του Αμβρακικού , τα ποτάμια και οι λίμνες, τα ιδιαίτερα οικιστικά σύνολα του Ζαγορίου, του Μετσόβου, του Σουλίου, των Τζουμέρκων η ακτογραμμή που ενώνει Πρέβεζα, Πάργα, Σύβοτα, Δρέπανο και Σαγιάδα και οι παραλίες μήκους 100 χιλιόμετρων με τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου Πελάγους, είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν την Ήπειρο μοναδική και παράλληλα βαθύτατα ελκυστική για κάθε «απαιτητικό» επισκέπτη. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό που έχει συμβάλει ώστε «η Ήπειρος να αναπτύσσεται σταθερά αλλά «ευτυχώς» αργά και σταδιακά», διότι με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να διατηρήσει αναλλοίωτο το χαρακτήρα της δημιουργώντας παράλληλα ένα δυνατό «brand» σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.
Με όση αισιοδοξία και να ξεκινά πάντως, το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, οι επιφυλάξεις των ειδικών και οι ενστάσεις ορισμένων εξ αυτών δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Την παραπάνω άποψη ενισχύει και η εικόνα που επικρατεί σε νοσοκομεία και χώρους ΜΕΘ στην χώρα, καθώς και το γεγονός ότι το «υποστελεχωμένο» ΕΣΥ μέσα στο καλοκαίρι θα κληθεί ενδεχομένως να καλύψει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από αυτές του εγχώριου πληθυσμού. Παράλληλα μια πιθανή αύξηση κρουσμάτων που σχετίζονται με τις «μεταλλάξεις» του ιού, εντός καλοκαιριού ίσως μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει ζητήματα για την πορεία του επιδημιολογικού χάρτη μπροστά και στο αρνητικό ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος από Φθινόπωρο.
Χρειάζεται επομένως προσοχή και ωριμότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ παράλληλα ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι «θωρακισμένος» ώστε να ανταπεξέλθει μπροστά σ’ όλα τα σενάρια.
in Editorial
Το Θέμα: Τουρισμός – Επανεκκίνηση με ανάμεικτα συναισθήματα
Τα δεδομένα και οι προκλήσεις για την Ήπειρο
Του Χρήστου Τσούτση