in ,

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΛΑΟΚΡΑΤΗ ΒΑΣΣΗ [του Γιάννη Τζώρτζη]

Παρουσίαση ενός μνημειακού του έργου, μιας κριτικής αποτίμησης της «αξιακής ανθεκτικότητας του ταυτοτικού πολιτιστικού κυττάρου μας», ημών των Ελλήνων!


«Τύχη αγαθή», στ΄αλήθεια, με καταξίωσε να παραβρεθώ χθες βράδυ στην εκδήλωση για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Λαοκράτη Βάσση, ενός από τους μεγάλους διανοούμενους του Ελληνισμού στον καιρό μας. Με την ολοκλήρωση του έργου του OI AΞIAΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ο Ηπειρώτης λογοτέχνης, συγγραφέας και παιδαγωγός έκανε μια κατάθεση ψυχής, έχοντας ακουμπήσει πάνω στο πολιτιστικό μας πρόβλημα, θεωρώντας το ως προϊόν βαθειάς πνευματικής, ηθικής, αξιακής και ταυτοτικής «εν τέλει» κρίσης.

Το αναγάγει δε σε «μέγα πρόβλημα» της κοινωνίας, όχι μόνο γιατί είναι, κατά βάθος, ο κοινός παρονομαστής όλων μας των προβλημάτων αλλά γιατί συνιστά την πλέον ύπουλη απειλή εναντίον της εθνο/ταυτοτικής υπόστασης.

Για το έργο μίλησαν γνωστοί συγγραφείς και καθηγητές μπροστά σένα σπάνιας, δυστυχώς σήμερα, κριτικής στάθμης κοινό ενώ τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος και γνωστός σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος. Ο πρώην πρύτανις της Παντείου Γιώργος Κοντογιώργης, ο Βασίλης Καραποστόλης, ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου, ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας κι ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης.

Όλοι τους, όπως κι εμείς, φίλοι του Καπετάνιου μας, που θα έπρεπε να είχε ένα δημόσιο λόγο στους ζαβούς καιρούς που διαβαίνουμε αλλά «αι βουλαί» των άλλων κανονίζονται από «άλλους».

Καταθέτοντας τις απόψεις τους, οι ομιλητές τόνισαν μ.α. πως οι σταθμοί που σημάδεψαν την πορεία του Ελληνισμού αρχίζουν το 1204 με την φραγκική καταστροφή της Κωνσταντινούπολης, με την άλωση από τους οθωμανούς της πόλης, την παλιγγενεσία με την επανάσταση του 1821 και τέλος πριν 100 χρόνια τη Μικρασιατική καταστροφή. Αναφέρθηκαν επίσης στην σύμπλευση οικονομίας και πολιτισμού, τονίζοντας πως χωρίς παραγωγικό τομέα δεν υπάρχει πολιτισμός. Τονίστηκε δε εμφατικά, πως χωρίς γνώση της ιστορίας ο άνθρωπος καταντά ένα ανθρωποειδές.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Λαοκράτης Βάσσης, αφού ευχαρίστησε για την σημαντική προσέλευση του κόσμου, μίλησε εν συντομία για τη διαδρομή της συγγραφής και τα «πορίσματα» του έργου, τονίζοντας αρχικά πως το θεωρεί σαν μια πολιτιστική του υποθήκη για τον ελληνισμό. Αναφέρθηκε ακόμη στις αντοχές των Ελλήνων ανά τους αιώνες και ως τη σημερινή κρίση, που ξεσπάει το 2010 κι επεσήμανε το δημογραφικό πρόβλημα σαν το κρισιμώτερο για την πορεία του Ελληνισμού.

Μια άλλη αισιόδοξη πτυχή στην εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίας του δικού μας Λαοκράτη αποτέλεσε η προσέλευση σημαντικού αριθμού ηλικιακά νέων ανθρώπων, ένδειξη συνειδητοποίησης από μέρους της νεολαίας των συσσωρευμένων προβλημάτων της μακράς κρίσης μας. Ένα τέτοιο έργο θα ήταν γιαυτό ένα ιδιαίτερα χρήσιμο δώρο για νέες και νέους που δεν θα μάθουν για την έκδοσή του, καθώς στη δημοσιότητα δεν φτάνουν ποτέ ειδήσεις για βιβλία ποιότητας. Τα «μέσα» κατακλύζονται βεβαίως από το λεγόμενο εμπορικό είδος ανάγνωσης ή «χαλάρωσης» που ισοπεδώνει κάθε είδος ταυτότητας σε όσους την έχουν αποκτήσει. Εκείνες κι εκείνοι που θα τύχει να το μελετήσουν μέσα στο δύσκολο αυτό καλοκαίρι που περνούμε, σίγουρα θα έχουν ήδη το Φθινόπωρο μια στέρεα εικόνα, μια καθαρή αντίληψη για την ιστορικότητα, το παρόν, μέλλον και τις προοπτικές του Ελληνισμού.

Ο Λαοκράτης Βάσσης γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρεβέζης το Μάρτιο του 1945. Είναι δάσκαλος (πτυχιούχος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων) και νεοελληνιστής φιλόλογος (πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού “Εντελέχεια”. Είναι επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”. Διετέλεσε μέλος του Ε.Σ.Ρ. (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) και Διευθυντής Σπουδών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα (Βάρη Αττικής). Άρθρα και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως “Αυγή”, “Ελευθεροτυπία”, “Καθημερινή”, “Αντί”, “Άρδην”, “Το Παρόν”. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε ημερίδες και συνέδρια για θέματα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και σύγχρονου γενικότερα προβληματισμού.

* από την προσωπική σελίδα του Γιάννη Τζώρτζη στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *