Το 2010 ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να παραχωρήσει τον Ολυμπιακό, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες (1993-2010) επιτυχούς ενασχόλησης. Ο άνθρωπος που τον διαδέχθηκε, ήταν ο γνωστός εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. Στην συνέντευξη Τύπου τον Ιούνιο του 2010, που σηματοδότησε την αλλαγή ιδιοκτησίας και το νέο ξεκίνημα του Ολυμπιακού, ο νέος ιδιοκτήτης έθεσε ορισμένους στόχους, με έναν εξ αυτών να είναι η ανάπτυξη και διεύρυνση των Ακαδημιών του Ολυμπιακού.
Από το 2010 έως και σήμερα έχουν επενδυθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας και τη βελτίωση του εξοπλισμού της, ούτως ώστε οι νεαροί αθλητές να έχουν όλες τις ανέσεις και τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή τους. Όλες αυτές οι κινήσεις αποδείχθηκε πως γίνονται προς την σωστή κατεύθυνση, όπως πιστοποιείται από την παρουσία παικτών της Ακαδημίας του Ολυμπιακού σε ομάδες του εξωτερικού ή σε παίκτες που επανδρώνουν την πρώτη ομάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Παναγιώτης Ρέτσος, ο οποίος το 2017 στα 19 του και έπειτα από μόλις ένα χρόνο βασικός πήρε μεταγραφή για τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, ο Δημήτρης Νικολάου με συμμετοχές στην Έμπολι και ο Κώστας Τσιμίκας, που το περασμένο καλοκαίρι έκανε το τεράστιο βήμα για τη Λίβερπουλ, ενώ ο Θανάσης Ανδρούτσος και ο Μάριος Βρουσάι είναι μέλη της πρώτης ομάδας του νταμπλούχου.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 εντάχθηκε και η Άρτα στο Δίκτυο Σχολών του Ολυμπιακού, η οποία στεγάζεται στο Τρίγωνο Άρτας και αποτελεί πόλο έλξης των νεαρών αθλητών στη βορειοδυτική Ελλάδα.
«Άριστες εγκαταστάσεις, ευγενής άμιλλα, απόλαυση παιχνιδιού, ανάπτυξη αθλητών και χαρακτήρων»
Η Δημοκρατική Φωνή επικοινώνησε με τη Διευθύντρια της Σχολής (Ζέτα Μαργώνη) και τον Τεχνικό Διευθυντή (Πέρι Σπυράκος), οι οποίοι μίλησαν για το πως αποφάσισαν να βοηθήσουν στη συγκεκριμένη προσπάθεια, τον τρόπο προσέλκυσης νεαρών στον αθλητισμό, την ποιότητα των εγκαταστάσεων, την καθημερινότητα των παιδιών στη Σχολή και στους στόχους που έθεσαν.
Αρχικά, η Διευθύντρια της Σχολής στάθηκε στην μεγάλη τιμή και περηφάνια που νιώθει κανείς, αποτελώντας μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού από οποιαδήποτε θέση, καθώς αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων συλλόγων της Ευρώπης, ενώ στάθηκε και στην αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται στο Δίκτυο Ακαδημιών του Ολυμπιακού, που συνεχώς αναπτύσσεται και διευρύνεται και στην Σχολή της Θεσσαλονίκης του Ολυμπιακού, που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσής της για τη συμμετοχή της στο εγχείρημα της Ακαδημίας. Από την πλευρά του ο Τεχνικός Διευθυντής σημείωσε πως η απόφασή του να ενταχθεί στη Σχολή του Ολυμπιακού ήταν εύκολη, κατόπιν πρότασης από την οικογένεια Μαργώνη, καθώς του αρέσει το ποδόσφαιρο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς του, όπως και η εμπειρία που έχει αποκομίσει από την ενασχόλησή του με τις μικρές ηλικίες την τελευταία δεκαετία.
Στη συνέχεια για την προσέλκυση εφήβων στη Σχολή, η κυρία Μαργώνη επεσήμανε πως στόχος είναι, τα παιδιά να έρθουν και να αγαπήσουν τον αθλητισμό, πως τους παρέχονται κίνητρα και εφόδια τόσο για τον αγωνιστικό, αλλά και για τον εξω-αγωνιστικό χώρο και στην ατομική βελτίωση του καθενός, μέσω της ευγενούς άμιλλας, του έντιμου παιχνιδιού και του πνεύματος νικητή. Ο κύριος Σπυράκος υπογράμμισε τις δυσκολίες του να απομακρύνεις τους νέους από την τεχνολογία και να τους οδηγήσεις στον αθλητισμό, αλλά είναι εφικτό να το καταφέρεις μέσα από την δουλειά σου και την ποιότητά της, ενώ απεύθυνε κάλεσμα σε όποιον έφηβο το επιθυμεί να ενταχθεί στη Σχολή της Άρτας.
Σχετικά με τις εγκαταστάσεις η Διευθύντρια τόνισε την ποιότητα των εγκαταστάσεων (CHAMPION’S CLUB, Μαργώνης γήπεδα 5×5), με τάπητα τελευταίας γενιάς και την πρόθεση για τοποθέτηση φυσικού χόρτου στο άμεσο μέλλον, ενώ για την απασχόληση των εφήβων μας πληροφόρησε για την σωματική και ψυχική τους προετοιμασία πριν την προπόνηση. Ακόμη αξιολόγησε ως πολύ σημαντικό κομμάτι το διάλογο, ο οποίος πραγματοποιείται κατά το τέλος της προπόνησης και τη σωστή διατροφή και όλα αυτά μέσω ενός άρτια εξειδικευμένου προσωπικού. Ο Τεχνικός Διευθυντής πληροφόρησε για τον φυλασσόμενο χώρο, για την δυνατότητα των γονέων να παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών τους, για την άφιξη πριν την προπόνηση, καθώς πολλά παιδιά έχουν αναπτύξει σχέσεις και εκτός της Ακαδημίας. Επίσης, επεσήμανε τις πρωτοβουλίες του Ολυμπιακού για αυτά τα παιδιά με σεμινάρια και την εσφαλμένη άποψη, σύμφωνα με την οποία σχολείο και αθλητισμός δεν συνδυάζονται.
Όσον αφορά τους στόχους της Ακαδημίας σημειώθηκε, η ανάγκη για βελτίωση σε όλους τους τομείς, όπως τεχνική, σωματική διάπλαση, ψυχαγωγία, από τη στιγμή που ο αθλητισμός αποτελεί έναν οδηγό υγιούς συμπεριφοράς σε πολλούς τομείς. Για την πραγματοποίηση αυτών υπάρχουν προπονητές με πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Ολυμπιακό.
Στο καταληκτικό τους σχόλιο ευχαρίστησαν τον υπεύθυνο δικτύου σχολών, Βασίλη Νάνο, τον επίσημο Ολυμπιακό και τον ιδιοκτήτη Βαγγέλη Μαρινάκη, που στέκονται αρωγοί σε όποιον έχει ανάγκη, όπως ιδρύματα, ΑΜΕΑ, σχολεία, εκκλησίες.