in

Αλέξανδρος Καχριμάνης: “Είμαι βέβαιος ότι η Ήπειρος θα ευνοηθεί σε πολλούς τομείς από το Ταμείο Ανάκαμψης”

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ανοίγει τα χαρτιά του στην Δημοκρατική Φωνή και απαντά εφ’ όλης της ύλης για όλα τα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο. Το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης, η πανδημία και ο Τουρισμός, τα έργα υποδομής αλλά και το ενδεχόμενο εκ νέου υποψηφιότητας του στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

•  Το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά στην κοινότητα. Στην Ήπειρο τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση. Ποια η εκτίμηση σας για την πορεία της πανδημίας μέσα στους θερινούς μήνες; Η Περιφέρεια έλαβε συγκεκριμένα μέτρα το προηγούμενο διάστημα. Αρκούν ενόψει καλοκαιριού με το άνοιγμα του Τουρισμού; Ή χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια από το κεντρικό κράτος;
Οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά καλά στην Ήπειρο, με μικρή ίσως εξαίρεση την Άρτα που πιστεύω ότι θα έπρεπε να ήταν πιο προχωρημένο το πρόγραμμα. Όντως υπάρχει αισθητή βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες και ιδίως των Ιωαννίνων που για αρκετές εβδομάδες εμφάνιζε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Η διαχείριση της πανδημίας γίνεται κεντρικά και η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικά λειτουργεί συμπληρωματικά. Ειδικά η Περιφέρεια Ηπείρου είχε ουσιαστική συνδρομή στην οργάνωση αρχικά των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων και στη συνέχεια συνέδραμε σε ο, τι ζητήθηκε για το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Νομίζω ότι έχουμε «θωρακιστεί» σε πολύ καλό επίπεδο και στα δύο αυτά ζητήματα, που δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και για τους μόνιμους κάτοικους, αλλά και για τον τουρισμό. Δεν έχουμε βέβαια τελειώσει με την πανδημία και πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην «ασφάλεια» όσων επισκέπτονται την Ήπειρο.

•  Ο Τουρισμός ανακάμπτει, με την φετινή χρονιά να αποτελεί μεγάλο «στοίχημα» λόγω των περιορισμών του Lockdown τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Μπορεί η Ήπειρος να μετεξελιχτεί σε ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό για όλους τους μήνες του χρόνου;
Αυτός είναι και ο στρατηγικός στόχος που θέσαμε από την πρώτη ημέρας συγκρότησης της αιρετής Περιφέρειας. Να αποτελεί η Ήπειρος έναν προορισμό τεσσάρων εποχών. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με οργανωμένη προβολή σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού και τουλάχιστον μέχρι και την προ κορωνοϊού περίοδο είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Η πολιτική μας είναι συνδυαστική για τον τουρισμό, καθώς θέλουμε να υπάρχει διασύνδεση του θαλάσσιου με τον ορεινό, με τον πολιτισμό, τα τοπικά προϊόντα, την τοπική κουζίνα κάθε περιοχής. Τα παράλια αναβαθμίζονται με το δίκτυο των βιολογικών καθαρισμών που ολοκληρώνεται, ενώ για τον ορεινό τουρισμό επιταχύνουμε τη διάνοιξη των πεζοπορικών διαδρομών που αποτελεί μια νέα πρόκληση- πρόταση για τον εναλλακτικό τουρισμό. Αν κρίνουμε και από την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο, φέτος αναμένουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στην Ήπειρο και ελπίζουμε βάσιμα ότι την επόμενη σεζόν- όταν και θα έχει αντιμετωπιστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία– να επανέλθουμε στα του πρώην covid-19 αριθμητικά δεδομένα. Θέλω όμως να κάνω και μια επισήμανση, ειδικά για τον τουρισμό υπαίθρου, τον ορεινό δηλαδή: Η Περιφέρεια, οι Δήμοι έχουν την ευθύνη να προβάλλουν τις περιοχές φυσικού κάλλους, τις ιστορικές κλπ, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τουριστών. Δεν μπορούν όμως να γίνουν και ξενοδόχοι. Άρα για να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη σε μια περιοχή, εκτός της επισκεψιμότητας θα πρέπει να υπάρχουν και προϋποθέσεις διαμονής και φιλοξενίας γκρουπ. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και θα πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί και ο ιδιωτικός τομέας. Υπάρχουν περιοχές της Ηπείρου π.χ. Ζαγόρι με πλήθος ξενοδοχειακών υποδομών, υπάρχουν όμως άλλες με ελάχιστες που εκ των πραγμάτων αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για προσέλκυση και διαμονή κυρίως τουριστών.

•  Γίνεται μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο διάλογο, τόσο στις περιφέρειες της χώρας όσο και κεντρικά, για το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης, τους πόρους του και την συνολική κατεύθυνση του. Τι πρέπει να προσδοκάμε στην Περιφέρεια μας;
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα για να προχωρήσει έργα και δράσεις σε πολλούς τομείς. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι από αυτές θα ωφεληθεί η Ήπειρος σε πολλούς τομείς. Είχαμε την ελπίδα να ενταχθεί τουλάχιστον ένα μεγάλο οδικό έργο από αυτά που εκκρεμούν, κάτι που δεν έγινε καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μόνο δύο από τις Ελληνικές προτάσεις για συγκοινωνιακά έργα. Έχουμε προχωρήσει το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο έχει πάρει έγκριση για την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν και άλλες προτάσεις για τις οποίες είμαστε έτοιμοι να τις καταθέσουμε. Δεν περνούν όμως όλες από την Περιφέρεια καθώς εμπλέκονται ως αρμόδιοι και άλλοι φορείς. Ήδη έχει ανακοινωθεί το μεγάλο έργο ύδρευσης για την Πρέβεζα. Εμείς έχουμε έναν ακόμη στόχο, να πιέσουμε ώστε να ενταχθεί και η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη με συγκεκριμένη διάρκεια και ιδίως με προϋπόθεση να υπάρχουν ώριμες μελέτες.

•  Συνεχίζονται παρεμβάσεις έργων-διανοίξεις, ασφαλτοστρώσεις- εκ μέρους της Περιφέρειας, σε εσωτερικούς δρόμους νομών της Ηπείρου και σε παραλιακές εκτάσεις. Η Περιφέρεια στέκεται αρωγός στα αιτήματα των Δήμων. Θα έχουμε συνέχεια τέτοιων παρεμβάσεων;
Το πρόγραμμα βελτίωσης του οδικού δικτύου είναι διάρκειας και περιλαμβάνει και ανακατασκευές όπου απαιτούνται, αλλά και κατασκευές κυκλικών κόμβων σε επικίνδυνες διασταυρώσεις για την ελαχιστοποίηση των τροχαίων. Στις προθέσεις μας είναι να γίνονται πολύ περισσότερα έργα εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου, αλλά αυτό προσκρούει σε αντικειμενικές δυσκολίες. Η μία έχει να κάνει με τους περιορισμένους για τις ανάγκες πόρους και η δεύτερη με το γεγονός ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που κάνουν πολύ συχνά πλέον την εμφάνισή τους και προκαλούν τεράστιες ζημιές, η αποκατάσταση των οποίων απαιτεί μεγάλες δαπάνες. Όσον αφορά τα παραλιακό οδικό εθνικό δίκτυο αυτό ανήκει στους διευρωπαϊκούς άξονες, οι οποίοι ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και η Περιφέρεια παρεμβαίνει για τη συντήρησή του. Το εσωτερικό οδικό δίκτυο των παράλιων ανήκει στην αρμοδιότητα των Δήμων, όμως η Περιφέρεια για να τους συνδράμει ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν έχει παρέμβει για επείγουσες βελτιωτικές εργασίες και σε καθαρισμό παραλιών. Γνωρίζουμε ότι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, αλλά και η Περιφέρεια μετά την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δεν είναι σε θέση να τους χρηματοδοτεί, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Το πράττει όπου και όποτε είναι εφικτό με την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων και θυμίζω ότι δεν είναι μόνο τα έργα οδικού δικτύου, αλλά και του πολιτισμού, των αγροτικών υποδομών κ.α.

•  Το φυσικό αέριο σε λίγο καιρό έρχεται στην Ήπειρο. Παράλληλα παραμένει ανοιχτό εδώ και καιρό στο τραπέζι της συζήτησης αναφορικά με τις «υποδομές» το έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά» αλλά και η Παράκαμψη Φιλιππιάδας. Που βρισκόμαστε σήμερα με αυτά τα δύο έργα;
Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ήπειρο έχει ανακοινωθεί από την ΔΕΔΑ Α.Ε. ότι θα αρχίσει τον επόμενο χρόνο και σε ο, τι χρειαστεί η Περιφέρεια θα είναι παρούσα. Για τον οδικό άξονα Γιάννενα- Κακαβιά, από τη στιγμή που δεν εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, βρισκόμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Υποδομών για την ένταξή του σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς έχει ώριμη μελέτη. Η παράκαμψη Φιλιππιάδας και η ανακατασκευή της εθνικής οδού μέχρι το Ζέφυρο, είναι μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες του Υπουργείου Υποδομών που έχει την αποκλειστική ευθύνη του έργου. Από τις αρχές του χρόνου έχουμε ζητήσει να μας παραδώσουν τη μελέτη, ώστε να την ωριμάσουμε και να διεκδικήσουμε την ένταξή της στο νέο ΕΣΠΑ, αλλά ακόμη δεν την έχουμε παραλάβει, όχι φυσικά με δική μας υπαιτιότητα. Δυστυχώς οι υπηρεσίες του Υπουργείου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και αυτό το βλέπουμε και σε άλλες μελέτες που έχει αναλάβει, όπως και για το τμήμα Πρέβεζα- Μεσοπόταμος. Έχω ζητήσει νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και ελπίζω αυτή να γίνει πολύ σύντομα, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

•  Ποιοί οι στόχοι αλλά και το όραμα σας αναφορικά με τα Ερευνητικά Κέντρα στην Ήπειρο;
Τα ερευνητικά κέντρα θα πρέπει να συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία. Αυτή είναι μια βασική αρχή που οδήγησε την Περιφέρεια, ώστε μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας, να καταλήξει στη δημιουργία τριών κέντρων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον αγροτοδιατροφικό κλάδο. Όσα περισσότερα υπάρχουν, τόσο καλύτερα. Η Περιφέρεια έχει καταλήξει σε τρία, το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος- το οποίο έχουμε προτείνει να λειτουργήσει στην Άρτα- το Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης του «μπούτσικου» και «καλαρρύτικου» προβάτου στο ήδη υπάρχον κτιριακό συγκρότημα της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά και το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών σε Κατσικά.

Τα Ερευνητικά αυτά κέντρα προχωρούν με την στήριξη και συνδρομή του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ και είναι ανεξάρτητα άλλων ερευνητικών κέντρων που υπάρχουν ή πρόκειται να δημιουργηθούν και έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

•  Είστε από τους πιο «έμπειρους» αυτοδιοικητικούς στην χώρα. Συμπληρώθηκαν πρόσφατα ακόμη δύο χρόνια θητείας της Περιφερειακής σας Αρχής. Έχετε σκεφτεί αν θα είστε ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;
Έχουμε ακόμη δύο χρόνια μπροστά μας για την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας. Στο διάστημα αυτό πρέπει να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος του ενάμιση χρόνου που καθήλωσε σχεδόν τα πάντα η πανδημία του κορωνοϊού. Έχουμε δρομολογήσει σημαντικά έργα και δράσεις, οι οποίες θα ανεβάσουν επίπεδο την Ήπειρο. Αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν και αυτή θα είναι η επιδίωξη μου, είτε την τρέχουσα, είτε τη νέα περιφερειακή περίοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *