in

Το Στίγμα: Αναγκαία μια ΝΕΑ σχέση πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της θητείας των περιφερειαρχών και δημάρχων και αυτές τις ημέρες κυρίαρχη είναι η συζήτηση στο πολιτικό σύστημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα θέμα που αναδεικνύει με έμφαση σήμερα η Δημοκρατική Φωνή.

Οι πολίτες, πέρα από τις αντιπαραθέσεις των πολιτικών για την κατάργηση της απλής αναλογικής, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα όσα συμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τα όσα γίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και διακατέχονται σε μεγάλο βαθμό από πνεύμα αμφισβήτησης και κριτικής.

Ας φύγουμε από την καρδιά του εκλογικού νόμου και ας αναλογιστούμε ότι οι πολίτες σήμερα περιμένουν και απαιτούν το αυτονόητο από την εκάστοτε Περιφερειακή ή Δημοτική Αρχή. Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την επίλυση των απλών καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ζώντας στο Δήμο, στην Περιφέρεια.

Προτεραιότητα για τους πολίτες είναι τα απλά καθημερινά ζητήματα, τα οποία κανείς από τους πολιτικούς, τόσο με την στενή, όσο και με την ευρεία έννοια του όρου, δεν πρέπει ούτε να παραγνωρίζει ούτε να υποτιμάει, αφού η επίλυσή τους συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Πολλά μπορούν και πρέπει να
αλλάξουν. Δεν είναι μόνο ζήτημα η απλή αναλογική που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην διοίκηση των δήμων.

Και δεν είναι μόνο όσα αποτελούν το κεντρικό ζήτημα της λεγόμενης καθημερινότητας των δημοτών. Υπάρχουν και τα μεγάλα σχέδια, όπως π.χ. για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου που επανήλθε στο προσκήνιο, ένα θέμα που αναδεικνύει με έμφαση σήμερα η Δημοκρατική Φωνή. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να γίνουν πολλά και να επιφέρουν αλλαγή προς το καλύτερο ανεξάρτητα από την δημοτική ή περιφερειακή αρχή. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά προτάσεων και ιδεών για να αλλάξουν προς το καλύτερο εικόνα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Απώτερος στόχος όλων των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, δεν πρέπει να είναι οι ύβρεις που είδαμε και τελευταία, αλλά πρέπει να είναι η θεμελίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Περιφερειακής Αρχής και των Δημοτικών Αρχών, μέσα από τη συμμετοχή όλων στη μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε κάθε γωνιά της περιφέρειας και των Δήμων της Ηπείρου.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα στην αυτοδιοίκηση είναι η ποιότητα των αιρετών. Και εδώ καλούμαστε να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα στο μέσο της θητείας τόσο του περιφερειακού συμβουλίου όσο και των δημοτικών συμβουλίων: Τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε και ποιοι θέλουμε να την υπηρετούν; Και εννοώ να δούμε τις ποιότητες. Σε ποιους απευθυνόμαστε; Στους πλούσιους; Στους αδιάφορους; Στις συντεχνίες;

Διότι οι τοπικές υποθέσεις δεν έχουν μόνο μεγάλες στρατηγικές, στις οποίες -με την περικοπή των πόρων- δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Έχουν το τοπικό συμφέρον, που είναι τοπική αρμοδιότητα, άρα σύγκρουση με συντεχνίες, με κατεστημένα συμφέροντα, αντιλήψεις που δεν μπορούν να δεχθούν το καινούργιο πολύ εύκολα. Αυτό χρειάζεται ισχυρά πολιτικά όργανα και ανθρώπους με ιδιαίτερη πολιτική νομιμοποίηση, αλλά και με προσόντα.

Ένα άλλο θέμα, είναι αυτό της στελέχωσης της Αυτοδιοίκησης. Και δεν εννοώ τον αριθμό των υπαλλήλων. Εννοώ ότι πρέπει να προβληματισθούμε με την υποστελέχωση των δήμων, ιδιαίτερα σε σύγχρονους επιστήμονες. Ο κόσμος τρέχει.

Αντί να έχουμε έξω από τα γραφεία μας διάφορα πρόσωπα, τα οποία είναι μαζί μας πολιτικά, κομματικά, συγγενικά ή δεν ξέρω τι άλλο, θα ήταν καλύτερο να ήταν θεσμοθετημένες αυτές οι θέσεις κατά ειδικότητα, με τα προσόντα προσδιορισμένα εκ των προτέρων.

Ώστε, οι τοπικοί άρχοντες να μην αυθαιρετούν, ούτε να έχουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που χρειάζονται οι σύγχρονοι δήμοι και οι περιφέρειες. Πολλά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν και δεν είναι μόνο ζήτημα η απλή αναλογική που αν και την υποστήριξα και εγώ προσωπικά είδα τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην διοίκηση των δήμων. Η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα θέλει τομές και αυτές πρέπει να συζητήσουμε, γι’ αυτές επιβάλλεται να συγκρουστούμε.

Το αύριο ανήκει σε όλους. Ανήκει σε ομάδες ενεργών πολιτών που θέλουν και μπορούν, που προσβλέπουν σε μια τοπική αυτοδιοίκηση που σέβεται τους πολίτες, που μπορούν να οραματιστούν και να δράσουν με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον του τόπου.

Υ.Γ. Η κολακεία είναι πάντα ύποπτη. Ο τόπος μας είναι γεμάτος «αλεπούδες». Κανείς δεν είναι τόσο ανιδιοτελής όσο μας δείχνει… Χρήσιμες συμβουλές από το παρελθόν για όλους τους αυτοδιοικητικούς.