in

Ανακοίνωση Χρήστου Γκόκα για τις συναντήσεις του με ΣΑΤΕ και ΠΕΔΜΕΔΕ


Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, ως Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών μαζί με την κα Τόνια Αντωνίου, Υπεύθυνη για θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Γιάννη Κουτσούκο, Γραμματέα του Τομέα Οικονομικών, την κα Άσπα Γοσποδίνη, Γραμματέα του Τομέα Δημόσιων Υποδομών, και τον κ. Νίκο Μήλη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, πραγματοποίησαν συναντήσεις στη Βουλή, τόσο με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) και επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Γεώργιο Βλάχο, όσο και με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) και επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Μιχαήλ Δακτυλίδη.
Στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι το κύμα ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευής έχει φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτελούν Δημόσια Έργα, καθώς με μεγάλη καθυστέρηση η Κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέτρα για τις τεράστιες αυτές αυξήσεις. Τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή και δεν περιλαμβάνουν τις ανατιμήσεις πολλών υλικών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του σιδήρου και των παραγώγων του, όπου οι αυξήσεις τους ανέρχονται στο 100%.
Οι αυξήσεις που έχουν προκύψει αποτελούν εμπόδιο για την εκτέλεση δημοσίων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους, με υπαρκτό τον κίνδυνο για την απορρόφηση πόρων και υλοποίηση έργων ΠΔΕ, ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι έχει διαπιστωθεί μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, που θα αντιμετώπιζε άμεσα τις οποιεσδήποτε αντίστοιχες ανατιμήσεις.
Παράλληλα επεσήμαναν τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών που αντιμετωπίζουν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δημιουργώντας μεγαλύτερη ασφυξία στον κατασκευαστικό κλάδο.
Επίσης από την πλευρά της ΠΕΔΜΕΔΕ έγινε αναφορά στα ιδιαίτερα προβλήματα, τον κίνδυνο βιωσιμότητας και την ανάγκη στήριξης των ατομικών, μικρών και μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, καθώς και σε μια σειρά επιμέρους θεμάτων για το θεσμικό πλαίσιο εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την άσκηση καθηκόντων επίβλεψης από τους Ιδιωτικούς Φορείς Επίβλεψης (ΙΦΕ).
Επιπλέον δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς ήδη οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού είναι τεράστιες και τα αρμόδια Υπουργεία είναι ανάγκη να προβούν άμεσα στην εκπαίδευση και πιστοποίηση της τεχνικής επάρκειας εργαζομένων, όπως άλλωστε έχουν προτείνει και οι εν λόγω φορείς.
Ο κ. Γκόκας και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δήλωσαν τη στήριξή τους προς τον κατασκευαστικό κλάδο και προτείνουν να ληφθούν άμεσα και άλλα μέτρα, για το σύνολο των υλικών, στα οποία έχουν προκύψει υπέρμετρες αυξήσεις, και έργα εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν να μείνουν ημιτελή ή ανεκτέλεστα με το αντίστοιχο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.
Τόνισαν για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα, της άμεσης ενεργοποίησης, και λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών, όπως και την ανάγκη αναπροσαρμογής των προϋπολογισμών των υπό δημοπράτηση έργων, της ανακατανομής κονδυλίων του ΠΔΕ για ενίσχυση του τομέα των κατασκευών, και της επικαιροποίησης των έργων που μπορούν να κατασκευαστούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *