in

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΑΡΤΑ


Τέρμα πια στην κοροϊδία! Να εξασφαλιστούν τώρα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι φοιτητικοί σύλλογοι διάφορων Γεωπονικών Τμημάτων σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, και στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, μετά από πρόταση των δυνάμεων της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος διεκδικώντας να αναγνωριστούν τα πτυχία τους ως ΠΕ (σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου), να κατοχυρωθούν άμεσα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Οι φοιτητές τονίζουν ότι, η απόκτηση ενός πτυχίου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα έχει φέρει σε δυσμενή και αδιέξοδη θέση το σύνολο των φοιτητών και εν δυνάμει αποφοίτων, αφού θα οδηγήσει στον αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας. Καταγγέλλουν ότι εδώ και 5 χρόνια περίπου αντιμετωπίζουν την κοροϊδια της δήθεν αναβάθμισης που θα ερχόταν με το νόμο Γαβρόγλου και την πανεπιστημιοποίηση, επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτή της ΝΔ που επί 3,5 χρόνια δεν κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Η τροπολογία σε πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» της κυβέρνησης, η οποία αναφέρεται στην κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν ορίζει ξεκάθαρα συγκεκριμένα το Τμήμα Γεωπονίας της Άρτας –ανάμεσα σε άλλα Γεωπονικά Τμήματα- ότι θα αναγνωρίζει τα πτυχία τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Το αφήνει στην κρίση και τη γνώμη του ΓΕΩΤΕΕ και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), πρώην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ), η γνωστή αξιολόγηση δηλαδή που ορίζει ότι τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να λειτουργούν ως Α.Ε. που θα αποφέρουν κέρδη αλλιώς δεν θα χρηματοδοτούνται. Επί της ουσίας ανοίγει τον δρόμο σε νέα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων, σύμφωνα άλλωστε με τα κριτήρια της αγοράς που θέτει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία αναγορεύεται σε υπέρτατο κριτή.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, εκτός από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των φοιτητών, ήρθε και η απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών του συγκεκριμένου Τμήματος για παραίτησή τους, καθώς και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι το Υπουργείο κοροϊδεύει τους ίδιους και τους φοιτητές.
Να σταματήσει να παίζει με τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των φοιτητών και να πάρει πίσω τα ψεύδη του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Στύλιος, ότι το ΚΚΕ δήθεν δεν θέλει να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας, καθώς το ΚΚΕ ήταν που με Ερώτησή του στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας από τα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, είχε αναφερθεί στην υπάρχουσα κατάσταση και συγκεκριμένα ρωτούσε «σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:
– Να εξασφαλιστεί για τους αποφοίτους του παραπάνω Τμήματος η πρόσβαση στο επάγγελμα, με αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
– Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών στο Τμήμα, ώστε στο πτυχίο να προσφέρεται όλη η αναγκαία για την άσκηση του επαγγέλματος επιστημονική γνώση».
Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους και αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, για τη διαμόρφωση πτυχίων που δεν θα προσφέρουν ολοκληρωμένη μόρφωση και δεν θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα. Προτείνει και παλεύει για ένα πανεπιστήμιο που θα παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και επαγγελματική ειδίκευση, για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων, σε αντιπαράθεση με τις κυβερνήσεις που συμφωνούν και υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για πτυχία πολλών ταχυτήτων και αντικατάστασή τους με προσόντα και καλεί τους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα για να είναι το πτυχίο η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, για σύγχρονες σπουδές με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Παλεύει για ένα Τμήμα Γεωπονίας που δεν παράγει έρευνα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Τροφίμων αλλά για την δωρεάν ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών αναγκών ολόκληρης της κοινωνίας.
Τoμεακή Επιτροπή Άρτας του ΚΚΕ
Τομεακό Συμβούλιο Άρτας της ΚΝΕ
27/03/2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *