in ,

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Οχι Ανεμογεννήτριες στη Λάκκα Σουλίου


Την Τρίτη 18 Ιούλιου 2023 και ώρα 11πμ πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για μια σειρά από θέματα μεταξύ των οποίων και η κρίσιμη γνωμοδότηση επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα δύο βιομηχανικά αιολικά πάρκα 41 ανεμογεννητριών που αφορούν το δήμο μας και συνολικά 5 δήμους της Ηπείρου, συνολικής εκσκαφής δρόμων 87 χιλιομέτρων και εκσκαφής διασύνδεσης άλλων τόσων και πλέον χιλιομέτρων μέσα στον αστικό ιστό, επηρεάζοντας πάνω από 30 χωριά και περιοχές Natura 2000, πηγές και ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Η εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν για αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ομόφωνα 5 δήμοι και το 99% των τοπικών κοινοτήτων είναι εναντίον του έργου με επίσημες αποφάσεις τους.

Υπενθυμίζουμε ότι στην απόφαση της 6ης Ιουλίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου αποφασίστηκε η επικύρωση των 5 αυστηρών προϋποθέσεων της απόφασης της Περιφέρειας Ηπείρου (2020) για αποδοχή αιολικού και άρα να εξεταστεί η παραβίαση τους από τις κατατεθειμένες Μελέτες (ΜΠΕ) της εταιρείας, όπως και και να συμπεριληφθεί προς τούτο το Υπόμνημα που κατέθεσαν οι κάτοικοι μέσω της Επιτροπής Αγώνα Λάκκας Σουλίου, του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου π. Δήμου Θεσπρωτικού και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πρέβεζας ” η Κασσώπη”, στο βαθμό που αποδεικνύει την παραπάνω αντίθεση στην απόφαση του 2020/2023.

Τα 5 σημεία – βέτο της απόφασης 2020/2023 που πρέπει να συνυπάρχουν για την αδειοδότηση οποιουδήποτε αιολικού στην Ήπειρο είναι συνοπτικά:
1. Εκτός δικτύου Natura2000 και Ζωνών Ειδικής Προστασίας (εδώ μέρος του έργου γίνεται εντός)
2. Συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών (δεν υπάρχει)
3. Μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές εγγύς του οδικού δικτύου, εκτός βουνών με κτηνοτροφική δραστηριότητα, εκτός τοπίων κάλλους, μονοπατιών, χιονοδρομικών, εκτός οικονομικής απειλής ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, θρησκευτικών, ιστορικών και οικοτουριστικών περιοχών (παραβιάζονται)
4. Μόνο με στάθμιση σοβαρών αντισταθμιστικών οφελών (ασήμαντα και μη ορισμένα σε σχέση με τις επιπτώσεις)
5. Μόνο μετά την εκπόνηση του νέου εθνικού ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ (όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά η Ελλάδα έχει καταδικαστεί ξανά το 2020 από την ΕΕ για αυτό)

Η παραβίαση και των πέντε σημείων επικυρώθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και αποδείχθηκε από τα έγγραφα των κοινοτήτων και υπηρεσιών, τη νομοθεσία, τις μελέτες της εταιρείας και τα ψηφίσματα των πολιτών με πλήρη υιοθέτηση του Υπομνήματος που κατέθεσαν οι κάτοικοι και φορείς.

Άρα τα παρόντα αιτήματα που προέκυψαν αναγκαστικά προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος και που έγιναν ομοφώνως αποδεκτά από τα μέλη και με υποσχετική διαβεβαίωση του πρόεδρου κ. Βασίλειου Γοργόλη ήταν:
1. Η υιοθέτηση και συμπερίληψη των επιχειρημάτων του υπομνήματος στο σώμα της απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ως επιχειρήματα δηλαδή της Διοίκησης, όπως διέταξε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
2. Η αναπομπή της επικύρωσης της γνωμοδότησης σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού είναι το αρμόδιο από το νόμο για τη γνωμοδότηση, παρότι εκχωρεί την εξέταση του φακέλου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
3. Σε κάθε περίπτωση να διορθωθεί το προσχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος από “φόρμα Δ9” στο ορθόν “φόρμα Δ10”, καθώς δεν αποτελεί “γνωμοδοτουσα υπηρεσία” για τα έργα Α1, αλλά φορέα παροχής της καταληκτικής στοιχειοθετημένης γνωμοδότησης, εφόσον έχει εκχωρημένες προς τούτο αρμοδιότητες από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά στο όνομα του τελευταίου.

Αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων από το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και δημόσιας τοποθέτησης των μελών του για τα θέματα.

Θεσπρωτικό, 22.7.2023

Υποσημείωση:
1. Μεταξύ των θεμάτων ήταν και το αιολικό 9 ανεμογεννητριών της Δ.Ε Φιλιατών ισχύος 58,5 ΜW όπου αποφασίστηκε επίσης αρνητική γνωμοδότηση με το ίδιο σκεπτικό για καταληκτική επικύρωση από το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (κατηγορία έργου Α2).
2. Το θέμα 11 ήταν η δημιουργία σταθμού αποθήκευσης ενέργειας με συμβατικές μπαταρίες στη Δ.Ε Γραμμενίτσας Δήμου Αρταίων, ισχύος 200MW, στο οποίο η Επιτροπή Αγώνα μας σε σύμπραξη με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο π.δήμου Θεσπρωτικού κατέθεσε νέο Υπόμνημα για το θέμα. Το θέμα πέρασε θετικό (!) βασιζόμενο στην θετική γνωμοδότηση της κας Μαρίας Μπουκουβάλα από τη Διεύθυνση Δασών με έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών, αντιπολιτευτικών παρατάξεων και μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Στο υπόμνημα αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν η Επιτροπή Περιβάλλοντος να γνωμοδοτήσει θετικά για σταθμό αποθήκευσης ενέργειας (έστω υπό όρους) στα όρια του οικισμού Γραμμενίτσας, μέσα σε 100% δάσικών εκτάσεων, ενάντια στην αρχή της προφύλαξης του περιβαλλοντικού δικαίου (προληπτικού “όχι” δηλαδή και όχι “ναι υπό όρους”), εφόσον υπάρχει, από την επιστημονική βιβλιογραφία αλλά και το ιστορικό ατυχημάτων, σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης τέτοιων μπαταριών. Επίσης τέτοια έργα θα έπρεπε να απορρίπτονται ή να δηλώνεται αναρμοδιότητα (όπως και για τα πλωτά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) λόγω πλήρους ελλείψεως στο νόμο χωροταξικού πλαισίου για αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *