“Νέα χωροθέτηση μνημείου ολοκαυτώματος
& εγκατάσταση νέων μνημείων/ προτομών
Κατόπιν εύρεσης αρχαιολογικών καταλοίπων (προτείχισμα του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα) στο χώρο πρασίνου μεταξύ της πρώην ΛΑΦ Πρέβεζας και του Κάστρου, όπου έχει κατασκευαστεί -χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις – βάση για την εγκατάσταση του μνημείου Ολοκαυτώματος, η Δημοτική αρχή θα κληθεί να επιλέξει νέα θέση για τη χωρομέτρηση του. Παράλληλα παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το ποιος θα επιβαρυνθεί με το κόστος καθαίρεσης της υφιστάμενης σκυροδέτησης και την όποια αποζημίωση των συμφωνημένων κατασκευαστικών εργασιών.
Η αρχική παύση των εργασιών στην εν λόγω θέση και η -ετεροχρονισμένη- διερεύνηση του χώρου από την Εφορία Αρχαιοτήτων έγινε πραγματικότητα μετά την κινητοποίηση του Τμήματος Πρέβεζας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), μεγάλης μερίδας δημοτών αλλά και σειράς συλλόγων και φορέων της πόλης. Οι κοινές αιτιάσεις σχετίζονταν με την έλλειψη νομιμότητας της διαδικασίας, την απουσία διαλόγου(επιστημονικού και κοινωνικού) αλλά και την επιλογή της συγκεκριμένη χωροθέτησης, οι οποίες εκφράστηκαν αναλυτικά και στο κατ’ επείγον Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.
Δεδομένου ότι σύντομα θα γίνει νέα χωροθέτηση – για την οποία ελπίζουμε σε έγκαιρη ενημέρωση- και ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται και η ανέγερση νέων μνημείων και προτομών, ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της Πρέβεζας επαναλαμβάνουμε τις αναγκαίες ενέργειες/εγκρίσεις που απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις :
– Σύνταξη πλήρους μελέτης του έργου (ενδεικτικά να περιλαμβάνει τοπογραφικό διάγραμμα, αιτιολογική έκθεση για τη χωροθέτηση, πλήρη σειρά σχεδίων κατόψεων και όψεων του μνημείου, τεχνική περιγραφή)
– Έγκριση της μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου
– Έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία εφόσον απαιτείται σε περίπτωση γειτνίασης με χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αναλόγως του είδους της θεμελίωσης και του ανάλογου απαιτούμενου βάθους εκσκαφής.
– Γνωμοδότηση Εικαστικού Επιμελητηρίου
– Έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής
– Έγκριση από την Επιτροπή Μνημείων
– Έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο
Συμμεριζόμαστε την δυσκολία σύστασης της Επιτροπής Μνημείων, λόγω της απουσίας της απαραίτητης ειδικότητας των Αρχιτεκτόνων Μηχ. από την οικεία Υ.ΔΟΜ αλλά και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (βλ. σχετική μας ανακοίνωση), και ως τμήμα της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων είμαστε στη διάθεση του οικείου Δήμου προκειμένου – κατόπιν σχετικού αιτήματος – να στελεχωθεί ανάλογα η επιτροπή. Η σύσταση και η λειτουργία της επιτροπής αποτελεί προϋπόθεση για κάθε νόμιμη ανέγερση μνημείων και προτομών.
Πρόσθετα τονίζουμε ότι η τήρηση των διαδικασιών εξοικονομεί χρόνο και χρήμα για το δημόσιο και πως σε κάθε περίπτωση τα όσα σχεδιάζονται να κατασκευαστούν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ιστορία και το δημοκρατικό κεκτημένο της πόλης και να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης πριν τις οριστικές αποφάσεις.
Ο δημόσιος χώρος της πόλης αποτελεί τον τόπο της καθημερινής διαβίωσης και αλληλεπίδρασης του συνόλου των πολιτών της και πλέον ενός πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών/τριών. Στόχος των παρεμβάσεων σε αυτόν οφείλει να είναι η λειτουργική και αισθητική του αναβάθμιση μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών για την διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων. Σήμερα, για τον Δήμο της Πρέβεζας, αλλά και την Περιφερειακή Ενότητα ευρύτερα, απαιτείται διεπιστημονικός διάλογος και σχέδιο, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των δημόσιων χώρων, πρωτοβουλιών αντιστροφής της κλιματικής κρίσης, προγραμματισμού δράσεων αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών/ισσων.
Από την πλευρά μας επιδιώκουμε ένα μέλλον δημιουργικής συνύπαρξης με διαφάνεια, ουσιαστικό διάλογο μεταξύ τοπικής κοινωνίας, επιστημονικών φορέων και Τοπικών Αρχών -Δήμων και Περιφέρειας- σχετικά με τον δημόσιο χώρο και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις σε αυτόν.”