in , ,

Ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου | του Γιώργου Βρατσίστα & του Βαγγέλη Νάνου

Να γίνει η αντισυστημική οργή δύναμη ανατροπής


⬛  Γιώργος Βρατσίστας
Γεωπόνος
Υποψήφιος βουλευτής ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Άρτας⬛  Βαγγέλης Νάνος

Γεωπόνος
Υποψήφιος βουλευτής ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Πρέβεζας

 

 

1. Οι φετινές εκλογές βρίσκουν τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και το σύνολο των εργαζομένων, να δέχονται μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ, το κεφάλαιο και την ΕΕ έχοντας τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Μπροστά στην επίτευξη των σκοπών τους, το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής δεν διστάζουν να οδηγήσουν τους λαούς σε πόλεμο.

Η επισιτιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών όχι λόγω έλλειψης τροφίμων αλλά λόγω της βουλιμίας διατήρησης των μεγάλων ποσοστών κερδοφορίας του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου που αποτελεί και το βασικό λόγο της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών αναπροσαρμόζουν και προωθούν, στο πρόγραμμα της 7ετίας 2021 – 27, τις δικές τους απαντήσεις. Πρόκειται για πολιτικές με ταξικό περιεχόμενο ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου και το παραπέρα ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με άλλοθι την «πράσινη συμφωνία» βασικά οχήματα, την «πράσινη συμφωνία», το Ταμείο Ανάκαμψης και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

 

2. Η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ (Green Deal). Πρόκειται για τις λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις» οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ και θα πραγματοποιηθούν από τους υπαίτιους για την περιβαλλοντική καταστροφή, δηλαδή τις πολυεθνικές εταιρείες της ενέργειας (ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή, εξορύξεις, ανεμογεννήτριες, υποδομές μεταφορών) και του αγροτοδιατροφικού τομέα. Το «πρασίνισμα» της παραγωγής θα γίνει η λεωφόρος για άντληση τεράστιων πακέτων από το κεφάλαιο.

 

3. Το «Ταμείο Ανάκαμψης» (ΤΑ) το οποίο πλασάρεται υποτίθεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, στην ουσία όμως πρόκειται για αναδιανομή πλούτου υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών χωρών της ΕΕ. Τάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που – όταν δοθούν – θα συνοδεύονται από αυστηρούς όρους πολύχρονης μνημονιακής επιτήρησης. Εισάγουν παντού και υποχρεωτικά τους ιδιώτες. Χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του ΤΑ ορίζεται ότι τα αρδευτικά έργα θα υλοποιούνται υποχρεωτικά με ΣΔΙΤ, ενώ με τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη το νερό θα τιμολογείται σαν εμπόρευμα, με τριπλασιασμό της τιμής του.

 

4. Η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ η οποία περιλαμβάνει: Την περικοπή των επιδοτήσεων της ΚΑΠ και ταυτόχρονα τον αναπροσανατολισμό τους σε όφελος αποκλειστικά του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών. Το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, μέσω και της εφαρμογής του κακόφημου «Μητρώου Αγροτών». Το «πράσινο περιτύλιγμα» της ΚΑΠ, με διάθεση του 20% των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων σε διάφορα ημίμετρα (αγροδασοπονία και δάσωση αγρών, εναλλαγή καλλιεργειών, αμειψισπορές, αγραναπαύσεις, μετατροπή καλλιεργειών σε λιβάδια, χαμηλή βόσκηση ζώων αντί για υπερβόσκηση κ.α.). Η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ θα συνοδευτεί από μεγαλύτερες δόσεις «πράσινης» δημαγωγίας.

 

5. Συνολικά η κατάσταση στο χώρο της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των ψαράδων και των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η δυνατότητα μερικών χιλιάδων ανθρώπων να συνεχίσουν να ζουν από την καλλιέργεια της γης από την κτηνοτροφία και τη θάλασσα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα για το μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής πλειοψηφίας έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την επιβίωσή του. Την τροφή.

Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, οι μειώσεις στις τιμές των παραγόμενων προϊόντων, η φορολεηλασία αλλά και η θηλιά που διαρκώς σφίγγει από τις διατάξεις της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε), και την πριμοδότηση των μεγάλων αγροτοδιατροφικών κολοσσών, απειλούν να αλλάξουν το χάρτη συνολικά στην παραγωγή, με συνέπειες, όχι απλά για τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Σήμερα οι φτωχομεσαίοι αγρότες-ψαράδες-εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα, πρέπει να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία και κατ’ επέκταση στο να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια και το επιθετικό αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο που έναν αιώνα περίπου μετά την κατάργηση των τσιφλικιών, επιδιώκει να χτίσει καινούρια με σύγχρονα χαρακτηριστικά. Από αυτή τη σκοπιά, ο αγώνας αυτός αποτελεί συνέχεια και ενίσχυση του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στις πόλεις ενάντια στις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, τους μισθούς πείνας και τις συνθήκες εργασίας τύπου γαλέρας.

 

6. Οι τεράστιες επιστημονικοτεχνικές δυνατότητες της εποχής μας δημιουργούν τους υλικούς όρους για φτηνή και ποιοτική διατροφή του λαού. Η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική συγκρούεται με αυτές τις δυνατότητες αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αγώνων. Αγώνες με επιτροπές αγώνα στα χέρια των αγωνιζόμενων, με πραγματική και όχι συμβολική πάλη, με κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους του χωριού και της πόλης και με αναβάθμιση του αντιΕΕ και αντικυβερνητικού χαρακτήρα των αιτημάτων στα πλαίσια ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης.

 

7. Ένα τέτοιο νικηφόρο πρόγραμμα περιλαμβάνει:
⬛ τη πάλη για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών επιβίωσης για να υπάρχουν όροι παραμονής στην ύπαιθρο όπως: ανατροπή/απειθαρχία στην ΚΑΠ, κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών σε σπίτια, οικόπεδα και αγροκτήματα για τους μικρομεσαίους αγρότες. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ και 5000 ευρώ για κάθε παιδί.
Να καταργηθεί το μητρώο αγροτών – αγροτικών εκμεταλλεύσεων που ξεκληρίζει τη φτωχολογιά και συμπιέζει τους μεσαίους παραγωγούς. Όχι στις περικοπές των επιδοτήσεων. Αφορολόγητο πετρέλαιο για να καλλιεργηθεί η γη. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Πλήρη δημόσια ασφάλιση της παραγωγής. Βιβλιάρια υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ – Αύξηση της αγροτικής σύνταξης. Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για άρδευση και ύδρευση, με οποιαδήποτε μορφή.
⬛ Δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση, απαλλοτρίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας, και ισοτιμία δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων της υπαίθρου ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος και θρησκεία. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού και για τους εργάτες -τριες γης (ντόπιους, μετανάστες και πρόσφυγες), συγκρότηση σωματείων για την συλλογική έκφραση των εργατών -τριών γης. Προσλήψεις γεωτεχνικών με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσαίων παραγωγών. Συνεταιρισμοί ενταγμένοι σε μια σχεδιοποιημένη οικονομία με κριτήριο ότι θέλουμε να γίνουμε οι «ελεύθεροι συνεταιρισμένοι παραγωγοί». Στους δημοκρατικούς πρωτοβάθμιους παραγωγικούς συνεταιρισμούς με ενεργή συμμετοχή των μελών, τον έλεγχο των εργατών και την διεκδίκηση κρατικής ενίσχυσης με ταυτόχρονο μέτωπο ενάντια στη κυρίαρχη πολιτική.
Ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων, ερευνητικών κέντρων, κέντρων σποροπαραγωγής, παραγωγής λιπασμάτων και ζωοτροφών σε συνεργασία με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, (με σβήσιμο των χρεών στους μικρομεσαίους αγρότες) των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων και της εκκλησιαστικής γης και παραχώρησής της για συνεταιριστική παραγωγή.

 

8. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να το εφαρμόσει μόνο ο οργανωμένος λαός με τα δικά του δημοκρατικά όργανα διεκδίκησης και επιβολής της λαϊκής θέλησης. Με οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας σε σύγκρουση τώρα με την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ.

Η διαγραφή του χρέους και η αποδέσμευση από την Ε.Ε, με δημοκρατικό επανακαθορισμό των διεθνών μας σχέσεων θα ανοίξουνε το δρόμο για την ανάδειξη των συλλογικών παραγωγικών δυνάμεων της εργαζόμενης πλειοψηφίας, που αποτελούν την κύρια παραγωγική δύναμη. Ένας οργανωμένος λαός που θα του ανήκει η χώρα του και με ειρηνική συνύπαρξη με τους γειτονικούς λαούς, μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για μια κοινωνία στα χέρια των παραγωγών του πλούτου.

Στις 21 Μάη ψηφίζουμε ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *