Ανακοίνωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Πάργα
Κατά την επίσκεψή του στη Πάργα ο Πρωθυπουργός μίλησε για τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, τις νέες τουριστικές «επενδύσεις» που έχει εξασφαλίσει, τους επιχειρηματίες που «προστατεύουν» τους εργαζόμενους και την «ανάπτυξη για όλους»…
Το μόνο που δεν είπε είναι ότι με το ξεζούμισμα των εργαζομένων συσσωρεύεται ο πλούτος που παράγεται στα χέρια του κρατικοδίαιτου τουριστικού κεφαλαίου.
Από την «ανάπτυξη» που έφερε και ευελπιστεί να συνεχίσει να φέρνει ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του, οι εργαζόμενες/οι εισπράξανε άγρια εκμετάλλευση, αύξηση της ελαστικής εργασίας ,χαμηλούς μισθούς, ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, κλοπή επιδομάτων και δώρων, εφταήμερη εργασία χωρίς ρεπό, εξευτελισμούς στους χώρους δουλειάς και εργατικά ατυχήματα.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η «έλλειψη» εργατικών χεριών και στη σημερινή σεζόν με τις/τους εργαζόμενες/ους που έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν, να ετοιμάζονται για ένα νέο καλοκαιρινό γολγοθά. Τα 10ωρα-12ωρα κάθε μέρα για όλη τη σεζόν και οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις ψίχουλα αναντίστοιχες των κερδών, συμπληρώνονται από τη διάλυση των επιθεωρήσεων εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια πάνω από 150 δις ήταν τα κέρδη του τουριστικού κλάδου ο οποίος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε λίγα χέρια , ενώ ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ τα κέρδη της περσινής χρονιάς και όλα αυτά με το πιο φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό .
Το λεγόμενο εμπόρευμα του τουρισμού για το οποίο μίλησε ο Πρωθυπουργός το δημιουργούν σε όλη τη χώρα οι εργαζόμενες/οι και το εμπορεύονται τα αφεντικά με το μεγάλο όμως ποσοστό του κέρδους να καρπώνεται από τα κυρίαρχα στρώματα των ξενοδόχων και των εταιρειών του κλάδου.
Οι εργαζόμενες/οι του τουριστικού κλάδου είναι η κινητήρια δύναμη, όπως ήταν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία, οι ντελιβεράδες στην εστίαση, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργάτες γης και οι εργαζόμενοι στον αγροτοδιατροφικό κλάδο όπως αποδείχθηκε περίτρανα το διάστημα της πανδημίας
Οι εργαζόμενες/οι είναι η ψυχή της «βαριάς βιομηχανίας» και όχι η τάξη που αντιπροσωπεύει και υπερασπίζεται ο Πρωθυπουργός.
Πανηγύρισε στην ομιλία του για τις φοροαπαλλαγές και την επιδότηση ευέλικτων μορφών εργασίας από το κρατικό κουρβανά … Όλα υποταγμένα στη κερδοφορία του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου…
Στις επιδιώξεις της κυβέρνησής του, οι μικροεπιχειρηματίες του κλάδου στην εστίαση, στο εμπόριο και στα καταλύματα, μακροπρόθεσμα θα χτυπηθούν και για αυτό καλό είναι να μην υποτάσσονται στα κυρίαρχα στρώματα του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής αλλά να κοιτάξουν να συγκροτήσουν κοινά αγωνιστικά μέτωπα με τα πληττόμενα στρώματα της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.
Για μας υπάρχει εναλλακτικό μοντέλο, το μοντέλο του ήπιου οικοτουρισμού σε καταλύματα αυτοτελή φθηνά όπου ο επισκέπτης θα βιώνει την εμπειρία της άμεσης επικοινωνίας με τους κατοίκους της περιοχής
Άλλη μορφή είναι ο αγροτουρισμός με στόχο την ανάδειξη όλου του φυσικού μας πλούτου υποταγμένου σε μια λογική πολιτιστικής ανταλλαγής, με ήπιες παρεμβάσεις απαλλαγμένες από το φαγοπότι που στήνεται γύρω από κάθε σπιθαμή γης .
Η δυνατότητα να κάνουν ο λαοί τουρισμό αλλά και ο σχεδιασμός του τουρισμού στη περιοχή πρέπει να αποτελεί συλλογική απόφαση των τοπικών κοινωνιών των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, χωρίς αυτούς που συγκαταλέγονται στα κυρίαρχα κοινωνικά στρώματα του τουρισμού και το πολιτικό προσωπικό που επιβιώνει γύρω από αυτούς.
Απέναντι στο κυρίαρχο μοντέλο του τουρισμού αντιπαραθέτουμε ένα τουρισμό με βασικό κριτήριο την δημιουργική ανάδειξη των δημόσιων αγαθών , του περιβάλλοντος, του αιγιαλού, των αρχαιολογικών χώρων και των δασών ενάντια στη καταλήστευσή και την πλήρη εκμετάλλευσή τους που επιβάλλει η λογική του κέρδους και επιταχύνεται από τους δύο νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ , τον λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο του Γεωργιάδη και τον τελευταίο περιβαλλοντοκτόνο νόμο του Χατζηγάκη εν μέσω πανδημίας .
Ουσιαστικά το μόνο που ενδιαφέρει το Πρωθυπουργό με βάση την ομιλία του είναι το πώς θα μείνουν όρθια τα μεγάλα συμφέροντα του τουριστικού κλάδου με οποιοδήποτε κόστος σε βάρος της εργασίας και του περιβάλλοντος.
Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η «μονοκαλλιέργεια» της τουριστικής λεγόμενης ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τη συγκεντροποίηση των άλλων κλάδων και τις ιδιωτικοποιήσεις, πάντα θα παρασιτεί σε βάρος της κοινωνίας , θέλει να παίρνει χωρίς να δίνει , θέλει να αρπάζει το πλούτο όταν έχει τουριστική κίνηση αλλά να φορτώνει τη χασούρα στην εργαζόμενη πλειοψηφία…. Το κυρίαρχο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σαπίζει στη κυριολεξία τη κοινωνία… σε όλη τη παραλιακή ζώνη της περιοχής μας…
Ως ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α λέμε ότι λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες υπάρχουν και είναι αυτά που ξεκοκαλίζονται από τους «επενδυτές» ως επιδοτήσεις από το κράτος και την Ε.Ε για τα λεγόμενα επενδυτικά σχήματα του τουριστικού κλάδου . Σήμερα πρέπει φορολογηθούν οι μεγαλοξενοδόχοι , οι εφοπλιστές και όλος ο συσσωρευμένος πλούτος με κατεύθυνση την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
Στηρίζουμε τον αγώνα:
Α) για ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας που διαχειρίζεται πολλαπλάσιο πληθυσμό λόγω τουρισμού. Κέντρο υγείας στη Πάργα που να δουλεύει όλο το 24ωρο με προσλήψεις προσωπικού. Με τη σημερινή κατάσταση ντρέπεται και η ντροπή…
Β) για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο τουρισμό και όχι ψίχουλα. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Γ) για κατάργηση της εκ περιτροπής και ανασφάλιστης εργασίας και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στο τουρισμό-επισιτισμό. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Δ) για ταμείο ανεργίας για όλους τους εποχικούς παλιούς και νέους χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά. Επαναφορά της εποχικότητας της εργασίας
Ε) για πλήρη ασφαλιστική-υγειονομική κάλυψη όλων
ΣΤ) για τόνωση του επισιτισμού , των ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπιγκ με πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και κίνητρα αναψυχής για τους μισθωτούς και τη νεολαία της χώρας.
Ζ) για προγράμματα τουριστικής ανταλλαγής και αλληλοενίσχυσης με όλα τις χώρες του κόσμου αλλά και περιοχών της χώρας μας
Η) όχι στο δρόμο καρμανιόλα. Να κατασκευαστεί νέο οδικό δίκτυο σύνδεσης της περιοχής με Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.
Θ) για ενίσχυση της τοπικής αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, για προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας με συνεχής ελέγχους.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α