Το καλοκαίρι στην πλατεία της Μικροσπηλιάς ο τοπικός πρόεδρος κ. Σωτήρης Τσίτσικας σε λαϊκή γενική συνέλευση ενημέρωνε τους συγκεντρωθέντες συγχωριανούς του για τα προβλήματα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στο χωριό του η κατασκευή και λειτουργία ενός μικρού υδροηλεκτρικού 0,48 MW της ΑΤΕΡΜΩΝ Ι.Κ.Ε., αν τελικά πάρει την έγκριση η Μ.Π.Ε. από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και ξεπεράσει το σκόπελο των δικαστικών προσφυγών.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού με ισχυρά επιχειρήματα κατέδειξαν την αντίθεσή τους στο δήμαρχο κ. Χασιάκο και σε όσους δημοτικούς συμβούλους ήταν παρόντες. Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών που εκπροσωπήθηκε στη συνέλευση.
Μετά την αρνητική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου. Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας – στοιχεία που κατατέθηκαν και στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος – είναι πασιφανές ότι: α) οι χρήσεις του νερού για τους κατοίκους του χωριού θίγονται, β) η περιοχή υδροληψίας, ένα μέρος του αγωγού μεταφοράς του νερού της επικείμενης κατασκευής και ο σταθμός παραγωγής διέρχονται μέσα από ιδιωτικές εκτάσεις, με τους ιδιοκτήτες να μην επιτρέπουν τέτοια διέλευση και χρήση, γ) καταγράφονται κατολισθητικά φαινόμενα σύμφωνα με έκθεση του Ι.Γ.Μ.Ε., δ) η Μητρόπολη Άρτας κατέθεσε την αρνητική της θέση με τα δικά της επιχειρήματα.
Αφού ο πρόεδρος της Κοινότητας Μικροσπηλιάς εξέθεσε προφορικά και γραπτά τις θέσεις του, σύσσωμη η αντιπολίτευση με επίμονα ερωτήματα ανέδειξε το πρόβλημα που προκύπτει, ζητώντας από την πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει αρνητικά. Την ίδια άποψη φαίνεται να είχαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας κ.κ. Σιαράβας- αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων και Δηλαβέρη, οι οποίοι βλέποντας το αδιέξοδο και την αδικία ζήτησαν από τον πρόεδρο να αναβληθεί η συνεδρίαση. Αναρωτήθηκαν μάλιστα γιατί δεν έγινε αυτοψία από τις Υπηρεσίες μετά από τέτοιας έκτασης αντιδράσεις. Θετική εισήγηση υπέρ του έργου στην Επιτροπή έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Ψαθάς και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βαρέλης. Τελικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος εισηγήθηκε στην πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει θετικά – όπως και έγινε – υπό δύο περιβαλλοντικούς όρους: α) να μη θίγονται οι χρήσεις νερού και β) να μη θίγονται ιδιοκτησίες.
Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού συμβουλίου έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα- σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την απόφαση για την έγκριση λαμβάνει μια δοτή-μη εκλεγμένη Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα:
Α) Όταν ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας καταθέτει επίσημα έγγραφα των υπηρεσιών του κράτους που φανερώνουν τις χρήσεις του νερού και τις ατομικές ιδιοκτησίες των κατοίκων, τις ανάγκες νερού της κοινότητας, την πραγματογνωμοσύνη εμπειρογνωμόνων – τεχνική έκθεση με τα απαραίτητα τοπογραφικά, πως είναι δυνατόν η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να «νίπτουν τας χείρας τους»;
Β) Απ’ όσο γνωρίζουμε ο υποψήφιος κατασκευαστής δεν κατέθεσε κάποιο έγγραφο που να φανερώνει ότι ο τοπικός πρόεδρος δεν έχει δίκιο. Συνεπώς με την ατυχή αλλά καθ’ όλα σεβαστή προσέγγιση- απόφαση στέλνουν την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας και τον πρόεδρο του χωριού σε μια δικαστική διαμάχη και τον υποψήφιο κατασκευαστή σε μια αδιέξοδη προοπτική.
Η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας να απορρίψει το αίτημα της εταιρείας ΑΤΕΡΜΩΝ Ι.Κ.Ε. και τη Μ.Π.Ε., λυτρώνοντας έτσι τους κατοίκους.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΩΝ