in

ΑΠΟΛΥΣΗ 10 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γενικού Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Άρτας


Σήμερα Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, στο Νοσοκομείο της Άρτας, απολύονται δέκα (10) συμβασιούχοι, εργαζόμενοι με ΣΟΧ, στον τομέα της σίτισης και αναλαμβάνει ο εργολάβος.
Καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και εργάζονται, πλάι-πλάι με τους μόνιμους συνάδελφους, με τα ίδια προσόντα και τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά με «πετσοκομμένα» δικαιώματα

Έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυση -εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα
δημιουργήσει σε αυτούς και στις οικογένειές τους- θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.
Αφού αντιμετώπισαν για χρόνια τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που «αναγνωρίζουν την προσφορά τους» στα λόγια, αλλά στην πράξη αρνούνται κατηγορηματικά το δίκαιο αίτημά για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων κρατώντας τους σε εργασιακή ομηρία.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και η απόρριψη, από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της πρότασης 130 Σωματείων και Ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος το 2019.

Σήμερα, η «αναγνώριση της προσφοράς» χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων σε καθαριότητα – φύλαξη -σίτιση από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η σταδιακή απόλυσή τους και η ανάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες. Χαρακτηριστική είναι η προκλητικότατη δήλωση του υπουργού Υγείας, που ουσιαστικά «δικαιολόγησε» τις απολύσεις καθαριστών, δηλώνοντας ότι μπορούν να «βρουν δουλειά σε ξενοδοχεία».

Γνωρίζουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων δεν οφείλονται στη «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της ΝΔ. Αποτελούν υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και μαζί με την ολοένα μειούμενη κρατική χρηματοδότηση και τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, οδηγούν στον διακηρυγμένο στόχο τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Πολύτιμες υπηρεσίες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσφέρουν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (παλιού και νέου) που καλλιεργούν συστηματικά εφησυχασμό – μοιρολατρία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «σιγή» της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ που «δεν λέει κουβέντα» για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για τις απολύσεις 6.000 συμβασιούχων εργαζομένων σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση. Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δόθηκαν 4,5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους.

Απαιτούμε:
 Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας
 Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες
 Κατάργηση των νόμων για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την επιχειρηματική
δράση σε Υγεία – Πρόνοια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *