Από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ευρώ ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς την άμεση, οριζόντια αύξηση του μισθού όλων όσων εργάζονται με τα ελάχιστα όρια αμοιβής. Έτσι, κάθε εργοδότης που δεν προσαρμόζει το μισθό ανάλογα, διαπράττει παράνομη μη καταβολή δεδουλευμένων, με συνέπειες σε αστικό, ποινικό και διοικητικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, η αύξηση του κατώτατου μισθού συνεπάγεται και μια σειρά άλλων αυξήσεων που ουσιαστικά μεταβάλλουν 24 μισθολογικά επιδόματα όπως ενδεικτικά αναφέρουμε, αυξάνει το Επίδομα ανεργίας, το Ειδικό εποχιακό, το Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ, το Μαθητείας, Προγράμματα απασχόλησης και άλλα 20.
Το ερώτημα είναι αν αρκεί αυτή η αύξηση και αν μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν σε μεγαλύτερη.
Με τις διάφορες μεταβολές στο εργατικό δίκαιο γεννιέται και το ερώτημα από πολλούς κυρίως εργοδότες εάν δηλαδή επιτρέπεται το διακεκομμένο ωράριο στη μερική απασχόληση.
Σύμφωνα με το άρθρου 38 παρ. 7 Ν.1892/1990, το οποίο παραμένει σε ισχύ, είναι σαφές ότι δεν καθιερώνεται το διακεκομμένο (ή σπαστό) ωράριο στη μερική απασχόληση εν γένει. Όπως προβλέπει το άρθρο 38 παρ. 7, το ωράριο στη μερική απασχόληση εξακολουθεί να είναι υποχρεωτικά συνεχόμενο. Αυτό που αλλάζει είναι ότι σε περίπτωση ανάγκης για πρόσθετη χρονικά εργασία, δηλαδή για εργασία που υπερβαίνει το συμβατικό ωράριο και φτάνει έως τα όρια του νομίμου ωραρίου της πλήρους απασχόλησης, τότε είναι δυνατόν αυτή η πρόσθετη εργασία να παρασχεθεί κατά διακεκομμένο ωράριο.
Από την άλλη τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, δεν μπορούμε να εκτυπώσουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2022 γιατί ακόμα αγνοείται επιδεικτικά. Κάθε ημέρα από 30/4/2022 ακούμε ότι «τυπώνονται από ώρα σε ώρα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ», αλλά παραμένουμε πολλές ημέρες και φτάσαμε αισίως έως 10/5/2022 με το Ε9 του 2022 κλειδωμένο. Ταυτόχρονα, πολλοί φορολογούμενοι που δεν αντιλήφθηκαν την αλλαγή της προθεσμίας υποβολής των μεταβολών χρήσεως 2021 από τις 31 Μαΐου, σε 31 Μαρτίου, έχουν μείνει με τις μεταβολές στο χέρι και περιμένουν! Έτσι το χρονικό διάστημα για την πληρωμή της πρώτης δόσης έχει μειωθεί αρκετά και θα συσσωρευτεί με τις υπόλοιπες δαπάνες και ανάγκες που πρέπει να διευθετήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μειώνοντας και το πλεονέκτημα που δόθηκε φέτος για πιο γρήγορη και με περισσότερες δόσεις αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
Αναστέλλεται τελικά η απόφαση της ΑΑΔΕ στο κομμάτι που αφορά τη μεταφορά φορολογικής έδρας χωριών του Δήμου Αρταίων και Κεντρικών Τζουμέρκων στη ΔΟΥ Πρέβεζας, τα οποία και παραμένουν ως έχουν, δηλαδή στη ΔΟΥ Άρτας. Η απόφαση αυτή που αφορούσε την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης με επανακαθορισμό των φορολογικών εδρών βάσει του ταχυδρομικού κώδικα, αν θα είχε εφαρμοστεί θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των χωριών αυτών που θα υποχρεώνονταν ουσιαστικά να αλλάξουν φορολογική έδρα, με τη νέα όμως έδρα να είναι σε άλλο, γειτονικό νομό.
Μετά από άμεση παρέμβαση της Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας – Φιλιππιάδας ΕΦΕΕΑ-Φ, το θέμα το έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι δυο βουλευτές Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Όλγα Γεροβασίλη και του ΚΙΝΑΛ κύριος Χρήστος Γκόκας ζητώντας να τροποποιηθεί η απόφαση στο σκέλος που αφορούσε τα χωριά της Άρτας και αυτά να εξαιρεθούν από τη μεταφορά φορολογικής έδρας.
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κύριος Γιώργος Πιτσιλής, τροποποίησε τη σχετική απόφασή του εξαιρώντας ουσιαστικά τα χωριά της Άρτας που θίγονταν από αυτή την απόφαση. Όμως δεν ήταν τα μόνα που εξαιρέθηκαν, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας ανέκυπτε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, με χωριά και οικισμούς να μεταφέρονται φορολογικά σε ΔΟΥ εκτός της περιφερειακής τους ενότητας. Προκειμένου λοιπόν να εξαλειφθεί το πρόβλημα έγινε διόρθωση του σφάλματος, όπως φαίνεται και στο ΦΕΚ που τροποποιεί την απόφαση.
Μάλιστα, το σκεπτικό της τροποποίησης της αρχικής απόφασης, αποτελεί ουσιαστικά το σκεπτικό και τη πρόταση της ΕΦΕΕΑ-Φ που περιλαμβάνονταν στην επιστολή μας προς την ΑΑΔΕ που στάλθηκε 30/04/2022 διαμέσου της ΠΟΦΕΕ, δηλαδή την “ανάγκη αναστολής της ισχύος διατάξεων αυτής, προκειμένου να εναρμονιστούν ορισμένοι Ταχυδρομικοί Κώδικες με τα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων”.