in

Χαιρετισμός στα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας και της Κινητής Μονάδας για άτομα με άνοια στην Άρτα


Χαιρετισμός στα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας και της Κινητής Μονάδας για άτομα με άνοια στην Άρτα

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας και της Κινητής Μονάδας για άτομα με άνοια στην Άρτα, με την παρουσία της Δρ. Παρασκευής Σακκά, Νευρολόγου – Ψυχιάτρου, διευθύντριας του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Προέδρου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Προέδρου του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer.

Εάν αναλογιστούμε ότι η μεγαλύτερη μέση ηλικία απ’ όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας εμφανίζεται στην Ήπειρο, και ότι η μεγαλύτερη μέση ηλικία απ’ όλους τους Δήμους παρουσιάζεται σε δύο από τους Δήμους του Νομού μας, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος και την αξία της δημιουργίας αυτού του Κέντρου.

Το Κέντρο Ημέρας είναι μονάδα ημι-ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Θα προσφέρει ομαδικά και ατομικά μη φαρμακευτικά θεραπευτικά προγράμματα όπως νοητικών ασκήσεων, φυσικής άσκησης, μουσικοθεραπείας, εργοθεραπείας. Παράλληλα φυσικά με τη φαρμακευτική αγωγή. Ο συνδυασμός τους έχει στόχο τη νοητική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων και την κινητοποίηση και διατήρηση των δεξιοτήτων και των επικοινωνιακών ικανοτήτων τους.

Επίσης, θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη, πληροφόρηση, εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών των ασθενών. Γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να φροντίζεις άνθρωπο που πάσχει από άνοια.

Και βέβαια καταλαβαίνουμε, τις ψυχολογικές, σωματικές, επαγγελματικές, οικογενειακές, κοινωνικές συνέπειες αυτού του φορτίου. Τώρα πια δεν θα είναι μόνοι τους σε αυτόν το δύσβατο δρόμο, αλλά θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Ξεχωριστή σημασία έχει η Κινητή Μονάδα, που δεν θα περιορίζεται στα όρια του Δήμου Αρταίων, αλλά θα καλύπτει και όμορους Δήμους του Νομού μας.

Παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στην επιστημονική ομάδα να έρχεται σε επαφή και να εξυπηρετεί άτομα με άνοια που πάσχουν ή άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με επισκέψεις κατ’ οίκον, σε Κέντρα Υγείας και αγροτικά Ιατρεία.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας τη σημασία της Κινητής Μονάδας εάν σκεφτούμε ότι οι Δήμοι Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι οι Δήμοι με τη μεγαλύτερη μέση ηλικία σε όλη την Ελλάδα, και ότι τα άτομα αυτά είτε για λόγους υγείας, είτε για οικονομικούς λόγους αδυνατούν να έρθουν στην Άρτα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών υγείας.

Το Κέντρο Ημέρας και η Κινητή Μονάδα στελεχώνονται από 13 επαγγελματίες υγείας (ψυχίατρο, νευρολόγο, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές) και από διοικητικό υπάλληλο και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν προς τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Θα ήταν παράλειψή μου σε αυτό το σημείο εάν δεν εξήρα τη συμβολή της Δρ. Παρασκευής Σακκά στη δημιουργία αυτής της δομής. Μιας ιατρού, η δράση της οποίας για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της άνοιας στο γενικό πληθυσμό της χώρας η υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους, αλλά και η αποφασιστική συμμετοχή της στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια, που ξεκίνησε το 2018, την κατατάσσουν στους κορυφαίους της χώρας μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ αυτή η δομή να υπηρετήσει τον υψηλό σκοπό που της έχει ανατεθεί και να επιτύχει τους στόχους της για το καλό του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας.

Και να υποσχεθώ ότι θα είμαι αρωγός και συμπαραστάτης για την επίλυση των όποιων προβλημάτων και την άρση των όποιων προσκομμάτων τυχόν συναντήσει κατά τη λειτουργίας της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *