in

Χρήστος Γκόκας | Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανάγκη αντισεισμικού ελέγχου στα σχολικά κτίρια της χώρας


Ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την ανάγκη αντισεισμικού ελέγχου στα σχολικά κτίρια της χώρας μετά και τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατ’ επανάληψη έχουν καταθέσει ερωτήσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα, χωρίς όμως να λάβουν καμία ουσιαστική απάντηση από τα συναρμόδια Υπουργεία, με εξαίρεση την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ Α.Ε.), όπου στην απάντησή της αναφέρει ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αδυνατεί να πραγματοποιήσει τους αναγκαίους προσεισμικούς και μετασεισμικούς ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτίρια. Σύμφωνα δε με την ΚΤΥΠ Α.Ε., στη χώρα μας υπάρχουν 16.000 σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις όπου φοιτούν 1,3 εκατομμύρια μαθητές περίπου.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση, από άποψη σεισμικότητας, στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως παρόλα αυτά τα στοιχεία οι περιορισμένοι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολικά κτίρια της χώρας, που είχαν υλοποιηθεί από το 2011 έως το 2017, σταμάτησαν το 2018.

Ταυτόχρονα τονίζουν ότι η πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων, το 55% περίπου, είναι παλιά και με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές, γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένα ο ουσιαστικός προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτηρίων το συντομότερο δυνατόν από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ Α.Ε. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, και ιδιαίτερα στα κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ετών.

Αναφέρουν δε ότι είναι αναγκαία η έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας και η θέσπιση Μητρώου Επισκευών και Συντήρησης για όλες τις σχολικές μονάδες, με ευθύνη των Δήμων στους οποίους βρίσκονται αυτές.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι για το εν λόγω θέμα έχουν ήδη αποστείλει προς την Υπουργό Παιδείας ανακοινώσεις, υπομνήματα και επιστολές, η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, αλλά και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνοντας την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν, ώστε να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός προσεισμικός και μετασεισμικός έλεγχος στα σχολεία της χώρας, ειδικά των περιοχών που έχουν πληγεί από σεισμούς και των περιοχών που είναι σεισμογενείς, Για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για τις ακατάλληλες μονάδες και Εάν έχουν προβλέψει και εξασφαλίσει την απαραίτητα χρηματοδότηση για την πρόσληψη αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού, προκειμένου να διενεργούνται ουσιαστικοί προσεισμικοί έλεγχοι σε σταθερή και μόνιμη βάση. Επίσης ρωτούν Εάν θα υλοποιηθεί, το εδώ και χρόνια, αίτημα του ΤΕΕ για σύσταση Μητρώου Ελέγχων και έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των σχολικών κτηρίων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:

– Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη

– Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή

– Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Κατεπείγουσα ανάγκη αντισεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία»

Μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και την βιβλική καταστροφή που είχε ως αποτέλεσμα στην Τουρκία, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη ουσιαστικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων στην χώρα μας.

Επανέρχομαι στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα, επειδή σε σχετικές ερωτήσεις με αριθ. πρωτ.: 1129/07.10.2019 και 89/6.10.2021 δεν λάβαμε μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά μόνο από την ΚΤΥΠ Α.Ε., που αναφέρει ότι δεν δύναται λόγω έλλειψης προσωπικού να διενεργήσει τους αναγκαίους προσεισμικούς και μετασεισμικούς ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτίρια.

Επειδή η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση, από άποψη σεισμικότητας, στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Και παρ’ όλα αυτά δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου προσεισμικοί έλεγχοι όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας, παρά μόνο από το 2011 έως και το 2017 (και αυτοί οι ελάχιστοι έλεγχοι που ξεκίνησαν το 2017 σταμάτησαν το 2018).

Επειδή τα σχολικά κτίρια είναι στην πλειονότητα τους παλαιά και με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές, με τα κτίσματα της περιόδου 1959 – 1985 να αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων μας.

Επειδή σήμερα, στις 16.000 σχολικές κτηριακές εγκαταστάσεις (σύμφωνα με την ΚΤΥΠ Α.Ε.), φοιτούν 1,3 εκατομμύρια περίπου μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα.

Επειδή, στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων μας, η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, με ανακοινώσεις, υπομνήματα και επιστολές τους προς την Υπουργό Παιδείας, και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στα Συνέδρια του Επιμελητηρίου, έχουν πολλές φορές αναφερθεί λεπτομερώς στην κατεπείγουσα ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.

Επειδή, για την αντισεισμική θωράκιση και την ασφάλεια των σχολικών κτηρίων είναι αναγκαία προϋπόθεση:

– Ο ουσιαστικός προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας και όχι μόνον οπτικός (στατική επάρκεια, έξοδοι διαφυγής, πυρασφάλεια, επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης κλπ.) το συντομότερο δυνατόν από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ Α.Ε. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

– Ο μετασεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία της χώρας και ιδιαίτερα σε αυτά, που μετά από σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ετών, έχουν υποστεί ζημιές και αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα.

– Η έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας και θέσπιση Μητρώου Επισκευών και Συντήρησης για όλες τις σχολικές μονάδες, με ευθύνη των Δήμων στους οποίους βρίσκονται αυτές.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε όσον αφορά στον ουσιαστικό προσεισμικό και μετασεισμικό έλεγχο στα σχολεία της χώρας, ειδικά των περιοχών που έχουν πληγεί από σεισμούς και των περιοχών που είναι σεισμογενείς;

  2. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τις μονάδες που θα κρίνονται ακατάλληλες, ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα κτηριακές κΓιαρατικές ασφαλείς εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και ασφαλή τα σχολεία;

  3. Τι προτίθεστε να κάνετε για τον ουσιαστικό προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας; Και επειδή η χρηματοδότηση είναι θέμα συναρμοδιότητας των Υπουργείων σας, έχετε προβλέψει και εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού (τόσο στην ΚΤΥΠ Α.Ε. όσο και στους Δήμους), προκειμένου να προχωρήσετε στην διενέργεια ουσιαστικών προσεισμικών ελέγχων σε σταθερή και μόνιμη βάση;

  4. Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων σας η σύσταση Μητρώου Ελέγχων και η έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των σχολικών κτηρίων όπως ζητά εδώ και χρόνια το ΤΕΕ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *