in ,

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις! (Ένα μικρό σχόλιο για το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας) [της Βάσως Αμπελογιάννη & του Πάνου Χριστοδούλου]


Βάσω Αμπελογιάννη Διπλ.Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής
Μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ

 

 

Πάνος Χριστοδούλου

Βιοπαθολόγος/Εργαστηριακός Ιατρός
MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας
MSc Διατροφής, Τροφίμων και Μικροβιώματος
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
PGCert Διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία και ανθρωπιστικής απάντησης,
Μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Τρόφιμα, Διατροφή και Μικροβίωμα της ιατρικής του ΔΠΘ
Mέλος τριμελούς επιτροπής γιατρών ΓΝ Άρτας

 

 

Και όχι δεν είμαστε χίλιοι δεκατρείς. Και μάλλον καλύτερα μείναμε δυο, μείναμε τρεις. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση των περισσοτέρων τμημάτων (κλινικών και εργαστηρίων) του νοσοκομείου σε ότι αφορά στο σύνολο του προσωπικού. Ειδικά στο ιατρικό, επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο με τεράστιες επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά της κυβέρνησης.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως η σημερινή κυβέρνηση καμιά πρόθεση δεν είχε ούτε έχει να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αν δεν ήταν η πανδημία θα είχε προχωρήσει ακάθεκτη στην εκκαθάριση του ΕΣΥ. Στη διάρκεια της τριετίας αυτής εξαγγέλλουν μια ότι θα προσλάβουν 1.200 γιατρούς και δεν προσλαμβάνουν κανένα, την άλλη ότι θα προσλάβουν 4.000 νοσηλευτές και δεν προσλαμβάνουν πάλι κανένα. Την ίδια στιγμή μειώνουν τις δαπάνες για την δημόσια υγεία στους κρατικούς προϋπολογισμούς, απολύουν επικουρικό προσωπικό, δεν εγκρίνουν οργανικές θέσεις, δεν τροποποιούν τους οργανισμούς των Νοσοκομείων προκειμένου να αναπτυχθούν οι μονάδες του ΕΣΥ, διαλύουν την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μιλάνε για «απογευματινά χειρουργεία» με συμμετοχή του ασθενή σε χρήμα, σπρώχνουν τους πολίτες στους επιχειρηματίες της υγείας.

Το ίδιο σκηνικό διαμορφώνεται και τοπικά. Οι Υπουργοί και οι ντόπιοι κυβερνητικοί βουλευτές και παράγοντες μιλάνε για προσλήψεις 13 γιατρών στο νοσοκομείο και δεν εμφανίζεται κανένας, μιλάμε για «στήριξη» του Νοσοκομείου και ο προϋπολογισμός λειτουργίας του είναι καθηλωμένος εδώ και μια δεκαετία. Ακόμα και θέσεις επικουρικού προσωπικού με χρήματα του νοσοκομείου προϋπολογισμένες (ένας χειρουργός, ένας βιοπαθολόγος, δύο τεχνολόγοι ακτινολόγοι και ένας βιολόγος) δεν «εγκρίνονται» από το Υπουργείο Υγείας για «άγνωστους λόγους». Και όχι μόνο δεν έρχεται κανείς διώχνουν κιόλας: κόβουν οργανικές θέσεις μαιών, ακυρώνουν συμβάσεις επικουρικού προσωπικού στον εργαστηριακό τομέα. Παράλληλα, έχουν δώσει ή ετοιμάζονται να δώσουν απόσπασης σε προσωπικό ακόμα και ιατρικό των εργαστηρίων, την ίδια ώρα που το υπουργείο αρνείται πεισματικά να εγκρίνει όπως αναφέραμε τις με χρήματα του νοσοκομείου προϋπολογισμένες θέσεις τόσο των τεχνολόγων όσο του ιατρού Βιοπαθολόγου.

Το έργο λοιπόν συνοψίζεται με το 0, όχι μόνο ως αριθμό αλλά και ως σύμβολο. Το καλοκαίρι έφτασε, οι άδειες δε βγαίνουν, οι εφημερίες καλύπτονται οριακά και ένα νέο κύμα πλησιάζει. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ξέρουμε αν θα βρει το Νοσοκομείο της Άρτας ως κυματοθραύστη ή ως ερείπιο. Και οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη συνεχίζουν να μιλούν για τουρισμό και επιτυχίες την ίδια στιγμή που δε μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τις βασικές ανάγκες για τους πολίτες.