in ,

Έλλειψη Περιβαλλοντικής Συνείδησης ή Απερισκεψία; [του Παναγιώτη Χασκή]

editor_image

Μηχανικός Περιβάλλοντος M.Sc.


Νεκρή εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα του είδους caretta caretta στον Αμβρακικό Κόλπο χτυπημένη θανάσιμα από αιχμηρό αντικείμενο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συναντάμε νεκρές χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο από διάφορες αιτίες.

Οι περισσότερες χελώνες που εντοπίζονται νεκρές φέρουν χτυπήματα συνηθώς στο κεφάλι ή στο κέλυφος. Πολλές φορές οι θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων και πολλοί θεωρούν ότι το πρόβλημα θα λυθεί θανατώνοντας αυτό το υπέροχο είδος. Η συγκεκριμένη πρακτική αποδεδειγμένα δεν ωφελεί κανέναν και ειδικότερα τον άνθρωπο καθώς η συγκεκριμένη στρατηγική στερεί από έναν άλλο τομέα (π.χ οικοτουρισμός) την ανάπτυξη που του αρμόζει. Δεν είναι όλοι οι ψαράδες ασυνείδητοι και πολλοί από αυτούς μάλιστα συνεισφέρουν στην προστασία αυτού του είδους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εθελοντές από όλο τον κόσμο έρχονται και εργάζονται εθελοντικά στον Αμβρακικό Κόλπο ώστε να βάλουν πομπούς στις θαλάσσιες χελώνες για να παρακολουθήσουν οι επιστήμονες την συμπεριφορά και την μετακίνηση του είδους αλλά δυστυχώς πολλές φορές αυτή η προσπάθεια δεν εκπληρώνεται.

Στην διατροφική λίστα της χελώνας caretta caretta βρίσκονται οι μέδουσες, τα όστρακα, οι αχινοί, τα θαλάσσια φυτά, τα φύκη και άλλα είδη. Τα τελευταία έτη μάλιστα παρατηρείται στο υδάτινο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου αύξηση των μεδουσών. Το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει λεπτές ισορροπίες και κανένα είδος δεν περισσεύει, αντίθετα αν κάποιο είδος εξαλειφθεί τότε κάποιο άλλο είδος-θηρευτής θα πάρει την θέση του και συνήθως αυτό το είδος είναι ξενικό.

Οι θαλάσσιες χελώνες εκτός από την ανθρώπινη βία δέχονται και την ανθρώπινη ανευθυνότητα η οποία προκύπτει από πολλούς παράγοντες. Τα αιωρούμενα δίχτυα ή αλλιώς «δίχτυα φαντάσματα» αποτελούν απειλή για πολλά θαλάσσια είδη αναμεσά τους και οι θαλάσσιες χελώνες οι οποίες μπλέκονται σε αυτά, δεν μπορούν να απελευθερωθούν με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε θάνατο. Τα σκουπίδια στις θάλασσες και συγκεκριμένα οι πλαστικές σακούλες αποτελούν θανάσιμη αιτία για τις θαλάσσιες χελώνες καθώς πολλές φορές νομίζουν ότι οι πλαστικές σακούλες είναι κάποιο είδος μέδουσας με αποτέλεσμα να τις τρώνε ενώ πολλές φορές τα μικρά χελωνάκια παγιδεύονται στην ακτή πριν ακόμη προλάβουν να μπουν στον νερό.

H χελώνα caretta caretta χαρακτηρίζεται παγκοσμίως απειλούμενο είδος, γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να την προστατεύουμε και να νιώθουμε υπερήφανοι που βρίσκεται στον τόπο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *