in ,

Έμποροι – Διοικητικά κόστη – Επιμελητήρια | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1018/2023 της ΑΑΔΕ με την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ.1162/2018 με σκοπό την διευκόλυνση των υπόχρεων για δήλωση λύσης της συμφωνίας μίσθωσης.

 

Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένα:

Σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 31η Μαρτίου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

 

Προσοχή λοιπόν σε όσα μισθωτήρια λήγουν 31/12/2022.

Και εφόσον μιλάμε για ακίνητα και μισθώσεις να αναφέρουμε ότι με νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η μη επιβολή διοικητικού προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην περίπτωση που έχει δηλωθεί στη φορολογία εισοδήματος οικείου φορολογικού έτους.

 

Συγκεκριμένα το άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρει:

⬛ Άρθρο 28

Μη επιβολή διοικητικού προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην περίπτωση που έχει δηλωθεί στη φορολογία εισοδήματος οικείου φορολογικού έτους.

Άρα, «σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ. Το πρόστιμο του πρώτου εδαφίου δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους».

Συνεπώς, πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν από την 1η.1.2018 και μετά για εκπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, κατ’ εφαρμογή της περ. γ’ της παραγράφου 5 του άρθρου 111 του ν 4446/2016, εφόσον το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση.

Άλλη μια ΚΥΑ η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα φέρνει άλλη μια παράταση σε ημερομηνία υποβολής είναι αυτή που παρατείνει τη προθεσμία υποβολής στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας για το πρώτο έτος εφαρμογής.

Τα στοιχεία των εν λόγω συμβάσεων που αφορούν πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του 2022 βάσει συμβάσεων εντός του 2022 ή νωρίτερα, υποβάλλονται, από τους επαγγελματίες αγρότες του άρθρου 1 για την εφαρμογή της απαλλαγής από το φόρο κατά πενήντα τοις εκατό (50%), πριν την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 και το αργότερο μέχρι και τις 31/5/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 30/6/2023.

Οι παραγωγοί του άρθρου 2 υποβάλλουν τα στοιχεία των συμβάσεων που συντάχθηκαν από 26/5/2022 και έως 31/12/2022, για την εφαρμογή του ευεργετήματος απαλλαγής από τον φόρο κατά τριάντα τοις εκατό (30%), μέχρι και τις 31/5/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 30/6/2023.

Τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε κλάδους που η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολούνται εκτός της εγκατάστασης (όπως π.χ. ηλεκτρολόγοι υδραυλικοί κλπ), διατύπωσαν για άλλη μια φορά βιοτέχνες – μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κατά την διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στην Αθήνα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις και αλλαγές στο myDATA, μετά και την έκδοση της απόφασης Α.1188/2022, την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας  Εργασίας, αλλά και τις νέες υποχρεώσεις των εργοδοτών σχετικά με την διαδικασία Διασύνδεσης ΦΗΜ με τα EFT/POS τερματικά στις επιχειρήσεις και την αυστηροποίηση του πλαισίου της καταχώρισης στοιχείων στο «ΕΡΓΑΝΗ».

Σοβαροί προβληματισμοί, διατυπώθηκαν από τους βιοτέχνες, σε σχέση με την δυσκολία τήρησης των νέων ρυθμίσεων ιδιαιτέρως για την ψηφιακή κάρτα και την πίεση των εργοδοτών, σε σχέση κυρίως, με το αντικείμενο δραστηριότητας, τη μορφή εργασίας του προσωπικού τους και τα διοικητικά κόστη που απαιτούνται, τα οποία σε συνδυασμό με τις λοιπές επιβαρύνσεις της φορολογίας και του ΦΠΑ, είναι κατά μέσο όρο, από τα υψηλότερα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Οι απορίες, οι προβληματισμοί και τα σχόλια των συμμετεχόντων, που απασχολούν τους Εμπόρους Βιοτέχνες Πανελλαδικά και πρέπει να απασχολήσουν και να κινητοποιήσουν τα Επιμελητήρια της περιφέρειας της Ηπείρου, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις και προτάσεις, στα αρμόδια Υπουργεία για τα παραπάνω θέματα, όπου θεωρείται αναγκαίο.

Καλή Δύναμη!