in ,

Ένα μυθιστόρημα που θα αγαπήσουν όχι μόνο οι λάτρεις του είδους αλλά κάθε αναγνώστης

Συνέντευξη Βαγγέλης Μπέκας


Ο γνωστός και επιτυχημένος συγγραφέας Βαγγέλης Μπέκας μιλά στον Χρήστο Τσουτση και στην ΔΦ για το νέο του βιβλίο, την κοινωνία και τον πολιτισμό

Χρήστος Τσούτσης – Δημοσιογράφος / Εκδότης Δημοκρατικής Φωνής

Σε ένα ειδυλλιακό νησί της Ελλάδας, μια νεαρή αντιεισαγγελέας –γόνος περίφημης δικαστικής δυναστείας– θα ανακαλύψει μια πλεκτάνη που συνδέει τη δικαστίνα μητέρα της με ένα κύκλωμα παρανόμων, το οποίο λυμαίνεται τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία του τόπου.

 

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στο μυθιστόρημα;

Το αφηγηματικό μοτίβο στο οποίο προσπαθεί να διαλευκάνει ένα έγκλημα με γοητεύει ακόμα αναγνωστικά, αλλά όχι για να δημιουργήσω. Η « πλοκή» που με προκαλεί συγγραφικά είναι εκείνη τύπου Οιδίποδα ή Άμλετ.

Βέβαια, από τότε που γράφτηκαν αυτά τα αριστουργήματα έχουν περάσει αιώνες και οι αφηγήσεις έχουν εξελιχτεί, αλλά το στοίχημα παραμένει. Ο συνδυασμός μυστηρίου, αγωνίας, η καταβύθιση μες στους ήρωες και η εξέλιξης των σχέσεων μεταξύ τους.

Ταυτόχρονα με ενδιαφέρει να επαναπροσδιορίσουμε τις συμβάσεις. Για παράδειγμα στον «Γιο μας» προαναγγέλλονταν  ένας φόνος στην πρώτη αράδα, αφού ο τίτλος του κεφαλαίου λέει: «Πέντε μέρες πριν τον φόνο». Και ακολουθούσε  η αντίστροφη μέτρηση ως το γεγονός, χωρίς να ξέρουμε το θύμα ή τον φονιά.

Τι είναι η γένεσις;

Ένα μυθιστόρημα που θα αγαπήσουν όχι μόνο οι λάτρεις του είδους αλλά κάθε αναγνώστης που ενδιαφέρεται να διαβάσει ένα σύγχρονο έργο, να προβληματιστεί και να απολαύσει ένα σημαντικό ανάγνωσμα.

Πέρα όμως από την αστυνομική διάσταση το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έχει και μια υπαρξιακή, με την τεχνητή νοημοσύνη να θίγει θέματα άκρως κοινωνικά, να δοκιμάζει τις έννοιες της αλήθειας και της ελευθερίας.

Πόσο σωστές και αμερόληπτες μπορεί να είναι οι αποφάσεις της; Πόση ανθρωπιά μπορεί να κρύβεται σε αυτές; Τι μπορεί να συμβεί στην πορεία του ανθρώπου αν αφεθεί στην τεχνητή νοημοσύνη και γίνει έρμαιο της δύναμής της; Θα μπορέσει να αντισταθεί σε αυτή;

συνδυάζει την crime λογοτεχνία με τη δυστοπία και την υπαρξιακή αναζήτηση σε ένα μεταμοντέρνο συνδυασμό. Παράλληλα εισάγει την τεχνητή νοημοσύνη στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία σε μια ιστορία γεμάτη ένταση, δράση και ανατροπή.

Και θέτει ένα ουσιαστικό και θεμελιώδες ερώτημα στον πυρήνα της: τι μπορεί να συμβεί όταν οι θεσμοί που έχουν χτιστεί για να υπηρετούν τη δικαιοσύνη γίνονται οι ίδιοι φορείς διαφθοράς;

Το επιμελήθηκαν οι εκδόσεις Ψυχογιός;

Ναι και είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτή την συνεργασία και από το γεγονός ότι συνεργάζομαι με έναν μεγάλο και γνωστό  εκδοτικό οίκο.