in

Επιχείρηση ανασύνταξης από το Μέγαρο Μαξίμου

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Να ανασυνταχθεί επιχειρεί η κυβέρνηση που εμφανίζεται αρκετά πιεσμένη το τελευταίο διάστημα με τα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το ζήτημα των πρόωρων εκλογών με την συνέντευξή του στο Βήμα της περασμένης Κυριακής και στόχος του τώρα είναι να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνησή του.

Οι μετρήσεις μπορεί να καταγράφουν μια σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η φθορά είναι πλέον δεδομένη και στα ενδότερα του υπουργικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός για την πορεία της κυβέρνησης.

Εξάλλου, η διαχείριση της πανδημίας και παράλληλα η αρνητική κατάσταση στην οικονομία, προκαλούν πονοκεφάλους για τον Πρωθυπουργό. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά μετά την εκλογική νίκη του Ιουλίου του 2019 έχει απέναντι του ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.

Λόγω αυτού του κλίματος συζητούνταν το προηγούμενο διάστημα –μένει να φανεί εάν θα επανέλθουν μετά την δήλωση ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας- εάν και κατά πόσο θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Και αυτό διότι στο Μέγαρο Μαξίμου κατανοούν ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να κερδίζει από την κυβερνητική φθορά και να μετακινούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση ψηφοφόροι που βρίσκονται στην λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων.

Για να αλλάξει το κλίμα ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση στην καλύτερη διαχείριση στο πεδίο της πανδημίας. Ως εκ τούτου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από την κυβέρνηση στα εξής σημεία έως το Πάσχα: να γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες γρήγορα τεστ, να προχωρήσει με μεγαλύτερους ρυθμούς οι εμβολιασμοί και στόχο να γίνουν μόνο τον Απρίλιο περίπου 1,5 εκατ., να υπάρξουν περισσότεροι ελεύθεροι ανοικτοί χώροι για τους πολίτες και να γίνεται πιο προσεκτική ενημέρωση ώστε να μην επικρατεί σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Ο Πρωθυπουργός που έδωσε στην αρχή της εβδομάδας την έγκριση για επιστράτευση ιδιωτών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο είναι ασφυκτικά πιεσμένο και δεν έχει βοηθηθεί όσο θα έπρεπε, κατανοεί ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί.

Το κρίσιμο στοίχημα για τον ίδιο είναι να αποδώσει καρπούς ο κυβερνητικός σχεδιασμός μέχρι το Πάσχα, για το οποίο λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλουν να μην εορταστεί με τους περυσινούς περιορισμούς. «Σίγουρα δεν θα εορτάσουμε όπως άλλες χρονιές με πλήρη ελευθερία, αλλά θέλουμε να υπάρξει εορτασμός πιο ελεύθερος με περιορισμούς» λέει ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ανάλογα την πορεία της πανδημίας σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για συγγενείς πρώτου βαθμού.

Ο μεγαλύτερος όμως φόβος στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η πανδημία αργά ή γρήγορα ανάλογα την πορεία των εμβολιασμών θα αντιμετωπιστεί, είανι η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην οικονομία και κυρίως να μην υπάρξει περιβάλλον που θα θυμίζει τα μνημονιακά χρόνια. Ήδη, τα αποτελέσματα του lockdown επιδρούν πολύ αρνητικά στα έσοδα του τρέχοντος μηνός, η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω αρνητική πορεία τους επόμενους μήνες, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει υστέρηση στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ), αλλά και από τις πληρωμές φόρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *